A fogyasztók már nem keresik a nehéz vörösborokat

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 08. 28. 11:57

A Bordeaux-i borászok számára az extrém időjárás és változó fogyasztói szokások jelentik a legkomolyabb kihívásokat. Sokan már úgy érzik, hogy a termelés nem kifizetődő, és inkább felszámolják a szőlőültetvényeket, miközben kompenzációt kérnek a kormánytól. Az idei június és július hónapokban 584 segítségkérés érkezett a helyi hatóságokhoz, a borászok pedig vagy teljesen be akarnak zárni, vagy a termelést diverzifikálni tervezik, ami majdnem ötezer hektár termőterületet érint.

Drága az előállítás, és kereslet sincs rá igazán

A következő öt évben Bordeaux-ban várhatóan kevesebb bor készül, és a klímaváltozás további változásokat hozhat. A vízhez való hozzáférés hiánya a jövőben a legnagyobb probléma lesz, ami létfontosságú a bortermeléshez. Azonban a klímaváltozás mellett más problémákkal is szembesülnek. A régió híres vörösborairól, de a világszerte csökkenő kereslet miatt a fogyasztók inkább könnyebb borokat és sört választanak. Franciaországban a sörfőzdék száma folyamatosan nő, és a söreladások nőnek, míg a boré csökken – írja a vg.hu.

A francia bor külföldön is népszerűségét veszti, az export tavaly 5 százalékkal csökkent. Ugyanakkor más borvidékek, például Németország, a klímaváltozás pozitív hatását érzik, mivel emelkedő hőmérsékletük előnyt jelent a borok számára.

Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkeink