A fogyasztók már nem keresik a nehéz vörösborokat
A Bordeaux-i borászok számára az extrém időjárás és változó fogyasztói szokások jelentik a legkomolyabb kihívásokat. Sokan már úgy érzik, hogy a termelés nem kifizetődő, és inkább felszámolják a szőlőültetvényeket, miközben kompenzációt kérnek a kormánytól. Az idei június és július hónapokban 584 segítségkérés érkezett a helyi hatóságokhoz, a borászok pedig vagy teljesen be akarnak zárni, vagy a termelést diverzifikálni tervezik, ami majdnem ötezer hektár termőterületet érint.
A következő öt évben Bordeaux-ban várhatóan kevesebb bor készül, és a klímaváltozás további változásokat hozhat. A vízhez való hozzáférés hiánya a jövőben a legnagyobb probléma lesz, ami létfontosságú a bortermeléshez. Azonban a klímaváltozás mellett más problémákkal is szembesülnek. A régió híres vörösborairól, de a világszerte csökkenő kereslet miatt a fogyasztók inkább könnyebb borokat és sört választanak. Franciaországban a sörfőzdék száma folyamatosan nő, és a söreladások nőnek, míg a boré csökken – írja a vg.hu.
A francia bor külföldön is népszerűségét veszti, az export tavaly 5 százalékkal csökkent. Ugyanakkor más borvidékek, például Németország, a klímaváltozás pozitív hatását érzik, mivel emelkedő hőmérsékletük előnyt jelent a borok számára.
Kapcsolódó cikkeink
Közülük választják ki az idei Év Bortermelőjét
Lezárult Az Év Bortermelője Magyarországon díj 2024-es jelölési szakasza. 850…
Tovább olvasom >Magyar siker a világ legjobb borászatainak rangsorában: a Szepsy Pince a 43. helyen
2024-ben is közzétették a World’s Best Vineyards rangsorát, amely az…
Tovább olvasom >Piacismeret, kapcsolatépítés, marketing
Nem feltétlenül egyforma tapasztalatokkal a hátuk mögött, de egyformán meghatározó…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >