A falusi turizmus kitörési lehetőség a vidék fejlődésében

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 10. 19. 11:06

A Nemzeti Vidékstratégia egyik kulcseleme a falusi és tanyasi turizmus fejlesztése, amely kitörési pont lehet a vidékfejlesztésben – mondta Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (FATOSZ) szerdai budapesti küldöttgyűlésén, előadásáról a VM közleményben tájékoztatta az MTI-t.

Ángyán József hangsúlyozta: a szaktárca támogat minden olyan kezdeményezést, amely segíti a vidéki foglalkoztatottság növelését, a helyi közösségek megerősödését, a vidéki gazdaság több lábra állítását, valamint a sokszínű, úgynevezett mozaikos gazdálkodás térhódítását, és a helyben termelt élelmiszerek piacra jutását. A vidéki turizmus térnyerése minderre hatással van – húzza alá.
A közlemény szerint a FATOSZ és a Vidékfejlesztési Minisztérium álláspontja a lényeges kérdésekben megegyezik a falusi turizmus helyzetével és jövőjével kapcsolatban.
Az államtitkár szólt arról, hogy a kormány egyebek között a tanyaprogram elindításával, a kistermelői rendelet és a közbeszerzési törvény módosításával, a kisebb vágópontok működési szabályainak egyszerűsítésével már eddig is támogatta ezt a területet.
Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy a vidékfejlesztési tárca a vidéki turizmus ösztönzésére 4 milliárd forintos pályázatot hirdetett az idén. A rendelkezésre álló pénzügyi keret többszörösére érkezett támogatási kérelem.
A falusi és tanyasi turizmus további fejlődéséhez szükség van az érdekelt vállalkozók, egyesületek, érdekvédelmi szervezetek és önkormányzatok eddiginél szorosabb együttműködésére. A minőségi szálláshelyek számának növelése mellett fontos a szolgáltatások és a programok bővítése.
Korszerűsíteni kell a falusi turizmus információs rendszerét, szükséges bővíteni a marketing tevékenységet, és jelentős lépés lenne a Kárpát-medencében a területtel foglalkozó szervezetek közös, többnyelvű honlapjának kialakítása.
A Vidékfejlesztési Minisztérium egyetért a FATOSZ felvetésével, hogy a terület fejlesztéséhez néhány jogszabály módosítására is szükség van. Emellett törekedni kell a falusi szállásadás 2009-ben megszüntetett adókedvezményének visszaállítására, továbbá pontosítani kell a falusi szálláshely rendeletben meghatározott fogalmát – tartalmazza a közlemény.

(MTI)

Kapcsolódó cikkeink