A fagylaltszezon 2025-ben: árak, trendek és új ízek a magyar fagyizókban
Bár az ország nagy részén borús, esős idő köszöntött be a március 15-i hétvégére, ez nem akadályozza meg a fagylaltkedvelőket abban, hogy megkóstolják az év első gombócát. A magyar cukrászdák és fagyizók az elmúlt évek gazdasági nehézségei után végre növekedésnek indultak, és a 2025-ös év is pozitív tendenciákat ígér. A várható árakról, az idei év fagylalttrendjeiről és arról, hogy mi teszi világszinten is kiemelkedővé a magyar fagylaltokat, Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke nyilatkozott a Pénzcentrumnak.
Talpon maradtak a cukrászdák és fagylaltozók
A pandémia és az azt követő gazdasági kihívások sok vendéglátóhelyet érintettek, azonban a cukrászdák és fagylaltozók kevésbé sínylődtek meg a válságot, mint más vendéglátóipari egységek. Erdélyi Balázs szerint 2023-ban ugyan 3,3%-kal csökkent a cukrászdák száma, 2024-ben azonban már közel 1%-os növekedést tapasztaltak. A vendéglátóhelyek teljes eladási forgalma 13,7%-kal nőtt, ami a fagylaltozók számára is kedvező jele a fellendülésnek.
A növekedést elsősorban a turizmus erősödése és a fogyasztói trendek változása segítette. Egyre több vendég számára jelent megfizethető luxust egy jó minőségű fagylalt vagy sütemény, különösen azoknak, akik az éttermeket már ritkábban látogatják.
Milyen árakra számíthatunk 2025-ben?
A 2024-es évben a cukrászok visszafogottan emeltek árakat, a fagylalt ára átlagosan 10%-kal nőtt. A 2025-ös szezonban várhatóan ismét hasonló mértékű áremelkedés következik, így egy gombóc fagylalt ára 550-650 forint körül alakul majd. A sütemények esetében a jelenlegi 1000-1500 forintos árszint tarthatónak tűnik, míg a prémium, munkaigényesebb desszertek 1500-2000 forintos sávban mozognak majd.
Egyes cukrászdák továbbra is a forgalom növelésére törekednek árérzékeny stratégiával, vagyis előfordulhat, hogy a szezon elején a tavalyi árakon kínálják a fagylaltokat.
Trendek és új ízek: mi várható 2025-ben?
A fogyasztói ízlés változik, de a klasszikus fagylaltízek továbbra is töretlen népszerűségnek örvendenek. A csokoládé, vanília, eper és citrom mellett az utóbbi években a pisztácia és a mangó is az egyik legkeresettebb ízzé vált. Az idei év egyik legnagyobb kérdése, hogy a Dubai csoki trend kitart-e még a nyárig, vagy átveszi helyét egy új „hype” termék.
A cukrászok egyre bátrabban kísérleteznek új, meghökkentő ízkombinációkkal is. A növekvő kereslet hatására egyre több helyen találkozhatunk zöldségalapú fagylaltokkal, például céklás, sütőtökös, sőt akár kovászos uborkás variációkkal. A magyar fagylaltkészítők kreativitása nemzetközi szinten is kiemelkedő, amit az is bizonyít, hogy 2021-ben Fazekas Ádám világbajnoki címet szerzett, 2024-ben pedig a magyar csapat bronzérmet nyert a Gelato World Cupon.
Mentes és egészségtudatos fagylaltok térnyerése
A fogyasztók egyre nagyobb igényt mutatnak a mentes termékek iránt, és a magyar cukrászok jól alkalmazkodnak ehhez a trendhez. A cukormentes, laktózmentes, vegán és fehérjedús fagylaltok egyre több helyen elérhetők. A Magyarország Cukormentes Tortája verseny immár 13 éve zajlik, és a „mindenmentes” kategória az Év Fagylaltja versenyen is már egy évtizede létezik.
Ma már a hazai cukrászdák 90%-ában találhatunk mentes termékeket, sőt, néhány helyen a kínálat 25-30%-át ezek a fagylaltok teszik ki.
2025-ben Hajdúszoboszlón rendezik az Év Fagylaltja versenyt
Az Év Fagylaltja verseny a Magyar Cukrász Ipartestület egyik legrégebbi rendezvénye, amely 27 éve töretlen sikerrel zajlik. 2025-ben Hajdúszoboszló ad otthont az eseménynek, amely a gyereknap előtti szombaton, május 24-én kerül megrendezésre. A verseny és a hozzá kapcsolódó fesztivál célja, hogy bemutassa a magyar fagylaltkészítés legjobbjait, valamint a legfrissebb trendeket és innovációkat.
A magyar fagylalt világszínvonalú
A magyar cukrászmesterek az elmúlt években nemzetközi szinten is bizonyították tehetségüket. A Gelato World Cup és más rangos nemzetközi versenyeken elért eredmények azt mutatják, hogy Magyarország nemcsak a hagyományos ízekben, hanem az innovációban is a világ élvonalába tartozik.
A 2025-ös fagylaltszezon várhatóan újabb izgalmas trendeket hoz, miközben a magyar cukrászdák stabilizálják helyzetüket a piacon. Akár az újhullámos ízeket, akár a hagyományos gombócokat kedveljük, a magyar fagylaltkultúra továbbra is a minőség és kreativitás jegyében fejlődik.
Kapcsolódó cikkeink
GELATISSIMO 2026: A fagylaltipar legnagyobb szakmai találkozója Stuttgartban
A fagylaltkedvelők és a szakma képviselői izgatottan várják a következő…
Tovább olvasom >Hivatalosan is megkezdődött a fagylaltszezon a Balatonnál
Hivatalosan is megkezdődött a fagylaltszezon szombaton a Balatonnál, ez a…
Tovább olvasom >Kraftsör Magyarország Tortájából!
Tavaly is elkészült a Magyarország Tortája ihlette kraftsör, amely az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >Árrésstop kontra áfacsökkentés: megoldás az inflációra vagy politikai viták terepe?
A kormány március közepétől életbe léptette az árrésstopot, amely szerint…
Tovább olvasom >