A dohánytermékekéhez hasonló grafikus figyelmeztető címkék elhelyezése a hústermékeken 10%-kal csökkenthetik a fogyasztást

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 11. 03. 09:49

Az Egyesült Királyság-beli Durham Egyetem új tanulmánya szerint a cigarettás dobozokon található grafikus figyelmeztető címkékhez hasonló figyelmeztetések hústermékeken való elhelyezése nemcsak a fogyasztói magatartást befolyásolhatná az egészségesebb választások irányába, de a bolygó egészségéhez is pozitívan járulhatna hozzá.

Az Appetite című folyóiratban közzétett tanulmány szerint az ilyen, a dohánytermékeken található, impotenciára, szívbetegségre vagy tüdőrákra vonatkozó figyelmeztetésekhez hasonló képet tartalmazó címkék jelenléte 7-10%-kal csökkenthetné a húst tartalmazó ételek választását.

A vizsgálatban 1001 húsevő felnőtt vett részt, akiknek különböző ételeket mutattak, köztük meleg húsos, halas, vegetáriánus és vegán ételeket, amelyek egy részén különböző egészséggel, az éghajlattal, a világjárvánnyal kapcsolatos figyelmeztető címkék voltak elhelyezve.

Mint azt Dr. Milica Vasiljevic, a Durham Egyetem pszichológiai tanszékének munkatársa a Food Ingredients Firstnek elmondta:

– Nem volt statisztikailag szignifikáns különbség a világjárványra, az egészségre és az éghajlatra figyelmeztető címkék hatékonysága között. Más szóval, mindegyik egyformán teljesített a húsételek választásának csökkentésében.

– Mindazonáltal az éghajlatváltozásra figyelmeztető címkék bizonyultak a leghitelesebbnek – teszi hozzá.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az összes kibocsátás mintegy 14%-a a hús- és tejtermelésből származik.

A különböző demográfiai csoportok reakcióját illetően a vizsgálat során a nők választottak kisebb valószínűséggel húsételeket, függetlenül attól, hogy milyen címkét láttak.

A kutatók úgy vélik, hogy eredményeiknek jelentősége lehet a jövőbeli szakpolitikákra és gyakorlatokra nézve. Hughes párhuzamba állította a figyelmeztető címkék hatékonyságát a dohányzás, a cukros italok és az alkoholfogyasztásnak a csökkentésében, ami azt sugallja, hogy a figyelmeztető címkék hústartalmú termékeken való országos szintű bevezetése hozzájárulhatna a húsfogyasztás csökkentéséhez.

Food Ingredients First

Kapcsolódó cikkeink