A darabolt sertéshús feldolgozói értékesítési ára 25 százalékkal nőtt
A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 5,5 százalékkal csökkent (13,7 ezer tonna) 2023 január–júniusában a 2022. január–júniusi mennyiséghez viszonyítva.
Az élősertés-behozatal 7,5 százalékkal 35,6 ezer tonnára nőtt a megfigyelt időszakban. A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 10 százalékkal csökkent (70 ezer tonna), ugyanakkor értéke 17 százalékkal nőtt a megfigyelt időszakban. A sertéshúsimport volumene csaknem 12 százalékkal (69 ezer tonna) esett vissza, míg értéke 29 százalékkal volt nagyobb.
Jelentősen nőtt a sertéshús ára
Az AKI PÁIR adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 925 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2023 augusztusában, ami 21 százalékos emelkedést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 25 százalékkal volt magasabb ugyanebben az összehasonlításban. A KSH adatai szerint a rövidkaraj fogyasztói ára 17 százalékkal, a sertéscombé 20 százalékkal nőtt ugyanekkor.
AKI PÁIR
Kapcsolódó cikkeink
Kevesebb növényvédő szer fogyott 2023-ban
A növényvédő szerek értékesített volumene 2023-ban 22 százalékkal csökkent 2022-höz…
Tovább olvasom >71 százalékkal nőtt a friss tojás importja
Az Európai Bizottság adatai alapján az unió (EU27) tojás- és…
Tovább olvasom >A marhahúsimport volumene 24 százalékkal bővült
A KSH adatai alapján Magyarország élőmarha-exportja 2024 januárjában 6,2 százalékkal…
Tovább olvasom >További cikkeink
BH AgrárTrend Index: stabilizálódtak a magyar élelmiszer-gazdaság kilátásai
Stabilizálódott a magyar élelmiszer-gazdaság szereplőinek korábbinál kedvezőbb helyzetértékelése 2024 első…
Tovább olvasom >GVH: Indokolt a versenytörvény egyes módosításainak halasztása
A Gazdaság Versenyhivatal (GVH) egyetért a versenytörvény egyes tervezett módosításainak…
Tovább olvasom >Ezekből a RevoCupokból ihatunk idén
Több mint 400 mű érkezett a VÍZió nevű grafikai pályázatra,…
Tovább olvasom >