A csehek továbbra is szeretnek külföldön vásárolni

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 03. 07. 12:01

Továbbra is rendszeresen jár külföldre bevásárolni a csehek több mint egynegyede.

A szomszédos országokban – Lengyelországban, Németországban és Ausztriában – elsősorban ruházatot, élelmiszert és fogyasztási elektronikus cikkeket vásárolnak – derült ki abból a felmérésből, amelyet az IBRS ügynökség készített februárban több mint ezer fős országos mintán.

A felmérés szerint a szomszédos országok közül egyedül Szlovákia nem célországa a cseh bevásárló turizmusnak, mert ott általában magasabbak az árak, s az árukínálat is szegényesebb mint Csehországban. Lengyelországban, Németországban és Ausztriában azonban a csehek szerint számos dolog olcsóbb, jobb minőségű és sok területen a választék is nagyobb, szélesebb a csehországinál.

“A külföldi bevásárlások továbbra is vonzóak. Felméréseink szerint az emberek 28 százaléka évente legalább három alkalommal utazik a szomszédos országok valamelyikébe vásárlási szándékkal” – mondta Monika Béresová, az IBRS ügynökség képviselője.

A csehek elsősorban ruhaneműt (77 százalék), élelmiszert (59 százalék) és elektronikát (47 százalék) vásárolnak külföldön.

Egy-egy külföldi bevásárló út alkalmával a csehek fele személyenként mintegy 5.000 koronát, egyharmaduk pedig több mint 10 ezer koronát költ el (1 korona=11,84 forint). “Mintegy 13 százalék azt nyilatkozta, hogy költségeik néhány alkalommal több tízezer koronára rúgnak” – mondta Béresová újságíróknak. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink