A bivalyhúst és az abból készült ételeket népszerűsítő program indult
A bivalyhúst és az abból készült ételeket népszerűsítő program indult, amelynek első állomásaként vendéglátóipari szakembereknek szerveztek gasztronómiai napot Ópusztaszeren.
Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a rendezvényen úgy fogalmazott, noha a bivalyhús nagyon ízletes és értékes portéka, kevéssé ismert.
A házi bivaly húsa a marhahúsnál szálkásabb, vörösebb színű, édeskésebb illatú, kiemelkedően magas a fehérje- és alacsony a zsírtartalma, ásványi anyagokban gazdag – mondta az államtitkár.
A házi bivaly egykor a legfőbb igavonó állat volt, az 1900-as évek elején még 150 ezer példányt tartottak az akkori Magyarország területén, az 1990-es évekre azonban csaknem eltűnt. Jelenleg a teljes magyarországi állomány mintegy 5700 egyedre tehető, ebből 2800 a tenyészállat – tudatta Rácz András.
A nemzeti parkokban csaknem 2400 házi bivalyt tartanak, a legtöbbet, 950 állatot a Kiskunsági Nemzeti Parkban. A bivalyokat a megközelíthetetlen vizes élőhelyek karbantartására használják, az állatok olyan területekre is eljutnak, és olyan növényeket is fogyasztanak, melyeket más fajok nem – közölte az államtitkár.
Ugró Sándor, a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatója kifejtette, az elmúlt évtizedek munkájának köszönhetően mára az országban már életképes állomány jött létre, amely folyamatosan elérhető árualapot biztosít ebből a prémium termékből. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
A nem fenntartható marhahúst a strucc és az emu húsa válthatja
Az emuk és struccok tartása környezetbarátabb alternatíva a marhahúshoz képest,…
Tovább olvasom >Összeöntötték a Magyarok Kenyere programban felajánlott búzát Ópusztaszeren
Ünnepélyesen összeöntötték a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programban…
Tovább olvasom >Terménynapokat rendeznek az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban
Pénteken a gabonafeldolgozás és a kenyérsütés rejtelmeivel ismerkedhetnek meg a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Magyarországon évente mintegy kétmillió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik
Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára…
Tovább olvasom >„Kukába az élelmiszerpazarlással” – plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja
A Fenntarthatósági Témahét alkalmából „Kukába az élelmiszerpazarlással” címmel indít plakáttervező…
Tovább olvasom >Nem biztos, hogy a papírcsomagolás a legjobb
A csomagolások környezeti hatásai egyre nagyobb figyelmet kapnak a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >