Teljes foglalkoztatás mellett csökken a gazdaságilag aktívak száma

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 02. 27. 11:22

Stabilizálódik a munkaerőpiac, elértük a teljes foglalkoztatottság szintjét – a gazdaságilag aktívak száma viszont négy hónapja csökken – írja az ING gyorselemzése nyomán a Privatbankar.hu.

Enyhe emelkedésbe fordulhat a munkanélküliség?

A munkanélküliségi ráta a 15–64 éves korosztály körében 2020 januárjában 3,5 százalékon állt, vagyis enyhén emelkedett a tavalyi év végéhez mérten. Az előző év azonos időszakához képest ugyanakkor 0,1 százalékpontos javulást mutat az indikátor. Összességében tehát egy stabilizálódó munkaerőpiaci helyzetről számolnak be az adatok, miután vélhetően a hazai munkaerőpiac elérte a teljes foglalkoztatottság szintjét.

A munkanélküliek számát tekintve egyébként minimális. 5 ezer fős emelkedést mutatnak az adatok az előző hónaphoz képest, de továbbra is közel vagyunk a rekord alacsony szinthez. Talán a legérdekesebb új folyamat, hogy a gazdaságilag aktívak száma már négy hónapja csökkenést mutat, ami a munkanélküliségi ráta enyhe emelkedésének irányába hat – olvasható az elemzésben.

Nagy lesz a fluktuáció, de idén is hiánycikk lesz a munkaerő

A 2019 egészében mért 3,5 százalékos átlagos munkanélküliségi ráta után az idei évben várhatóan hasonló szinten alakul a mutató. Annak ellenére, hogy jelentős lehet a munkaerőpiaci fluktuáció, a munkanélküliségi mutatókat ez érdemben nem érinti majd, mivel a vállalatok munkaerő iránti igénye a digitalizálás és automatizálás ellenére is jelentős marad, főleg azon vállalatok körében, ahol még mindig megéri a munkaerőköltséget növelni a technológiai beruházások helyett.

Beüt a koronavírus a magyar gazdaságban is

A kedvező munkaerőpiaci folyamatok azonban sajnos nem tudják majd érdemben segíteni a gazdaságot, amennyiben a koronavírus okozta félelem csökkenti a belső keresletet és a termelési láncok megszakadása miatt átmeneti zavarok lépnek fel az iparban – írja az ING. (Privatbankar.hu)

Kapcsolódó cikkeink