A vendéglátás ágazat statisztikai helyzetértékelése – 2016
A vendéglátás nemzetgazdasági súlya
A turizmus a nemzetgazdaság egyik legnagyobb szektora, amelynek a GDP-ben való részesedése a közvetlen és közvetett hatással együtt 9,4%, és közel 500 ezer embernek ad munkát (a foglalkoztatottak 12,1%-a).[1]A KSH-tól eltérő módszertannal készülő WTTC kutatás[2] szerint a turizmus teljes hozzájárulása a GDP-hez 10,3%-os, a foglalkoztatásban való részesedése pedig 9,8%-os volt 2014-ben. A turizmus jellemző ágazatainak[3](ideértve a vendéglátást is) GDP-hez való hozzájárulása 5,8%, és az ágazatokban foglalkoztatottak létszáma mintegy 360 ezer fő (a foglalkoztatottak 9,2%-a).[4] A turizmus jellemző ágazatai közül a legtöbben a vendéglátásban dolgoznak, a turisztikai foglalkoztatottak 34%-a, igazolva ezzel is az ágazat magas munkaerő-igényességét.
A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (I) nemzetgazdasági ág beruházásainak értéke a 2014-es növekedést (+33,9%) követően 2015-ben 16,6%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, és 43,7 milliárd forintot tett ki.
Az (I) nemzetgazdasági ágból a vendéglátáshoz a gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszere (TEÁOR’08) alapján az éttermi, mozgó vendéglátás, az italszolgáltatás, valamint a rendezvényi étkeztetés és egyéb vendéglátás tartozik.
1) A vendéglátóhelyek számára vonatkozó adatok
Magyarországon a vendégeket 2015-ben közel 53 ezer vendéglátóhely[5]várta, amely 1,3%-kal (720 üzlettel)kevesebb egységet jelentett az egy évvel korábbi állapothoz képest. A vendéglátó üzleteken belül a kereskedelmi vendéglátóhelyek 90%-kal képviseltették magukat, míg a munkahelyi, rendezvényi és közétkeztetést végző vendéglátóhelyek részesedése 10%-os volt.
A vendéglátóhelyek típus (profil) szerinti számának 2008-2015közötti alakulását évenkénti bontásban az alábbi diagram szemlélteti (1. sz. melléklet).
1. diagram:
Forrás: saját készítés (KSH adatai alapján)
A kereskedelmi vendéglátóhelyek típus (profil) szerinti belső megoszlását tekintve jelentős átrendeződés történt 2009-ben. Az éttermek, büfék száma kb. 11000-rel csökkent, míg a cukrászdák száma közel megkétszereződött (1700-ról 3100-ra nőtt), valamint az italüzletek és a zenés szórakozóhelyek száma közel hat és félezerrel szintén nőtt. A vendéglátóhelyek összesített számában bekövetkezett csökkenés és a profilok közötti átrendeződéshátterében egyrészt a 2008-as gazdasági válság okozta hatások, másrészt a vendéglátó üzletköröket érintő 2009-es jogszabályi változások állhatnak. A kereskedelmi tevékenység végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet hatályba lépésével az üzletköri besorolást a termékkörök váltották fel. Ennek következtében egy vendéglátóhely típus szerinti besorolását a vendéglátó egységet legjobban jellemző termékkör és a statisztikai főtevékenység határozza meg.
A vendéglátóhelyek területi eloszlását tekintve 2015-ben a korábbi évekhez hasonlóan az ország vendéglátó üzleteinek közel egyharmada (mintegy 17ezer egység) Közép-Magyarországon összpontosult.
2. diagram
Forrás: saját készítés (KSH adatai alapján)
A vendéglátóhelyek üzemeltetésében az egyéni vállalkozók szerepvállasa folyamatosan csökkent, így 2015-ban már csak a vendéglátó üzletek 33,7%-át üzemeltették egyéni vállalkozók, míg öt évvel korábban ez az arány 39%-os volt.
2) A vendéglátó egységek forgalmi adatai
2014-ben a vendéglátásból folyó áron 7%-kal több, 806 milliárd forint bruttó árbevétel származott az egy évvel korábbihoz képest. Az árbevétel 86%- a, 693 milliárd forint (2013-ban 655 milliárd forint) a kereskedelmi vendéglátásban, 113 milliárd forint (2013-ben 98,5 milliárd forint) a munkahelyi, rendezvényi és közétkeztető vendéglátásban realizálódott.
2015-ben a vendéglátóhelyek összesített bruttó árbevétele 917 milliárd forintot tett ki, amely 13,7%-os növekedést jelent a 2014-es évhez képest. Az árbevétel 87%-át, 794milliárd forintot a kereskedelmi vendéglátás, 123 milliárd forint a munkahelyi, rendezvényi és közétkeztető vendéglátás adta (2. sz. melléklet).
Az összesített13,7%-os növekedéshez a kereskedelmi és a munkahelyi vendéglátás egyaránt hozzájárult, előbbi 14,5%-kal, utóbbi 8,8%-kal magasabb folyóáras forgalmat ért el.
A vendéglátásban a fogyasztói árak 2015-ben 2,6%-kal emelkedtek az előző évhez viszonyítva, amely meghaladta az átlagos fogyasztóiár-indexet (99,9%). Ennek megfelelően a vendéglátás egészére vonatkozó forgalom volumene 2014-hez képest 10,8%-kal nőtt.
A kereskedelmi vendéglátás volumene 2015-ben 11,5%-kal nőtt az előző évhez képest.A munkahelyi vendéglátás pedig 6,1%-os növekedést produkált (3. sz. melléklet).
4. diagram
Forrás: saját készítés (KSH adatai alapján)
A vendéglátóhelyek eladási forgalmának volumenváltozását nem csak az előző év azonos időszakához viszonyítva lehet vizsgálni, hanem egy állandó bázis időszaki adathoz is, amelyet az alábbi diagram hivatott megjeleníteni.
5. diagram
Forrás: saját készítés (KSH adatai alapján)
Ha a vendéglátóhelyek eladási forgalmának volumenváltozását a 2001-es évhez viszonyítjuk, akkor 2015-ben a vendéglátó üzletek összesített változatlan áras forgalma nem éri el a 2001-es szintet. A 2001-2015 közötti idősávban jól látható, hogy 2008-tól kezdődően folyamatosan elmaradt a változatlan áras vendéglátóhelyi forgalom a 2001-es szinthez képest (4. sz. melléklet). Ugyanakkor 2014-től elkezdődött egy felívelő trend, amelynek köszönhetően 2016-ban elérheti, sőt meg is haladhatja a vendéglátóhelyek összesített változatlan áras forgalma a 2001-ben produkált értéket. Megjegyzendő, hogy a vendéglátás ágazati fogyasztóiár-index 2001-2015 között 226,8%-os volt, miközben a nemzetgazdaság egészét tekintve ennél alacsonyabb, 176,8%-os változás történt.
Mindemellett a vendéglátás meghatározó részét adó kereskedelmi vendéglátás elmúlt két éves (2014-2015) forgalma alapján többek között megvizsgálható, hogy miként alakult az árbevétel havonkénti aránya,figyelemmel a turisztikai főszezonra (5. sz. melléklet). A kereskedelmi vendéglátás forgalma mellett, az összehasonlítás érdekében a munkahelyi vendéglátás alakulását is szemlélteti az alábbi grafikon.
6. diagram
Forrás: saját készítés (KSH adatai alapján)
A kereskedelmi vendéglátóhelyek esetében az éven belüli forgalomingadozás igazodik a nyári szezonális időszakhoz, tehát a szezonon kívüli hónapokhoz viszonyítva az árbevétel aránya ekkor a legnagyobb. Emellett a forgalom az év elejétől kezdődően a nyári szezonidőszak végéig növekszik, majd ezután csökkenve visszatér a nyári csúcsidőszakot megelőző hónapok részarányaihoz. A munkahelyi vendéglátóhelyek esetében az év elejétől kezdődően lényegében stagnáló forgalom mutatkozik, majd a nyári szezonidőszak beköszöntével drasztikus csökkenés következik be, amely egészen a nyári csúcsidőszak végéig tart. Ezt követően a forgalmi részarány a munkahelyi vendéglátóhelyek esetében emelkedik, majd meghaladja a nyári szezonidőszak előtti szintet. Összességében a nyári turisztikai főszezon a kereskedelmi vendéglátóhelyek forgalmára pozitív, míg ugyanezen szabadságolásokkal teli időszak a munkahelyi vendéglátóhelyekre negatív hatást gyakorol.
3) A vendéglátó-forgalom főbb árucsoportonkénti megoszlása
A vendéglátó-forgalomnak a jelentős részét (mintegy háromnegyedét), a korábbi évekhez hasonlóan az ételforgalom teszi ki, amely 2015-ben73%-ot jelentett. A fennmaradó 27%-ot az alkoholtartalmú italok (11,5%), az alkoholmentes italok (11%), a kávé (3,9%), valamint az egyéb termékek (0,6%) adták (6. sz. melléklet).
7. diagram
Forrás: saját készítés(KSH adatai alapján)
4) A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás létszámadatai és a keresetek alakulása
A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (I) nemzetgazdasági ágban 2015-ben 183 ezer főt foglalkoztattak (közel 3/4-üket a vendéglátásban), amely a nemzetgazdaság egészéhez viszonyítva 4,4%-ot tett ki (7. sz. melléklet). Az (I) nemzetgazdasági ágban foglalkoztatottak száma 2015-ben 9%-kal volt magasabb az előző évi 168 ezer főhöz viszonyítva. A foglalkoztatottak száma a nemzetgazdaság egészében 2,7%-kal nőtt.
Az (I) nemzetgazdasági ágban az alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 2015-ben 157 ezer forintvolt, a fizikai foglalkozásúak 131 ezer, a szellemi foglalkozásúak 239 ezer forintot kerestek (8. sz. melléklet). Összességében a bruttó átlagkeresetek 2,8%-kal voltak magasabban a 2014-es 153 ezer forinthoz képest. Ugyanakkor a nemzetgazdasági ágak közül a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátásban alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete a második legalacsonyabb volt, a nemzetgazdasági átlag (248 ezer forint) 63,5%-a.
A vendéglátásban az alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 2015-ben 138 ezer forintot tett ki (fizikai 125 ezer; szellemi 206 ezer), amely 3,7%-kal volt magasabb az előző évinél és a nemzetgazdasági átlag 56%-ának felelt meg(9. sz. melléklet).
A havi nettó átlagkereset 2015-ben a teljes nemzetgazdaságban 162 ezer (fizikai 112 ezer; szellemi 219 ezer), a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén 103 ezer (fizikai 86 ezer; szellemi 156 ezer) forint, a vendéglátásban pedig 91 ezer (fizikai 82 ezer; szellemi 135 ezer) forint volt.
5) Kifejezetten a turizmushoz köthető vendéglátás adatai
A kereskedelmi szálláshelyek 2015. évi bruttó árbevétele 368,8 milliárd forintot tett ki, amely 11,7%-kal magasabb az előző évinél (10. sz. melléklet). Ezen bruttó összesített árbevételen belül a szállásdíj árbevétel 58%-os (214,3 milliárdos), a vendéglátásból származó bevétel 21%-os(78 milliárdos), az egyéb bevétel pedig szintén 21%-os (76,5 milliárdos) részesedést képviselt.
Forrás: saját készítés (KSH adatai alapján)
Az összes árbevétel 11,7%-os emelkedésében elsősorban a szállásdíj árbevétel 14,5%-os és a vendéglátásból származó árbevétel 9%-os növekedése játszott szerepet, de az egyéb árbevétel is 7%-kal nőtt az előző évhez viszonyítva.
A kereskedelmi szálláshelyek vendéglátásból származó bevétele (78 milliárd forint) az összes vendéglátóhelyi forgalom (917 milliárd forint) 8,5%-át adta.
A belföldi utazásokhoz kapcsolódó turisztikai kiadások 2015-ben összesen 307,4 milliárd forintot (2014-ben 294,6 milliárd forint) tettek ki, amelyen belül az étteremben történő étkezés 32,4 milliárd forintot (2014-ben 30,3 milliárd forint) képviselt (a teljes kiadás 10,5%-a). Az összes többnapos belföldi utazáshoz kapcsolódó étteremben történő étkezésre fordított kiadások 51%-át a 1-3 éjszakás utazáshoz, míg a fennmaradó 49%-ot a 4 és annál több éjszakás utazáshoz kapcsolódó költések adták (11. sz. melléklet).
2015-ben a Magyarországra turisztikai céllal látogató külföldiek költéséből(1235 milliárd forint)az étkezés nélküli és az étkezéssel együttes szállás323,5 milliárd forint volt, a vendéglátóhelyi étkezésre fordított összeg pedig 164,5 milliárd forintot tett ki (a teljes költés 13,3%-át). A külföldiek nem turisztikai célból (pl. vásárlás, átutazás) történő költéséből (372,6 milliárd forint) az étkezés nélküli és az étkezéssel együttes szállás 22,5 milliárd forintot tett ki, a vendéglátóhelyi étkezésre fordított összeg pedig 33,4 milliárd forint volt(12. sz. melléklet). Összességében a külföldiek vendéglátóhelyi étkezésre 198 milliárd forintot költöttek (a teljes költés 12,3%-át), amely 12,7%-kal több az előző évinél.
6) A vendéglátás ágazatban működő társas vállalkozások és egyéni vállalkozók adatai
A vendéglátás ágazatban 2013-ban 11 ezer egyéni vállalkozó és 13 ezer társas vállalkozás működött. Az egyéni vállalkozók 54%-a dolgozott az éttermi, mozgó vendéglátás, 40%-a pedig az italszolgáltatás területén. A társas vállalkozásoknál ez arány 68%-os volt az éttermi, mozgó vendéglátás és 24%-os az italszolgáltatás tekintetében (13. sz. melléklet).
A 13 ezer vendéglátó társas vállalkozás szinte mindegyike (99,9%-a) a KKV-szektorba tartozott. A vendéglátás ágazat KKV vállalkozásain belül a mikro vállalkozások aránya 89%, a kisvállalkozásoké 10%, míg a közepes vállalkozásoké 1% volt 2013-ban.
7) A vendéglátás és a szálláshely-szolgáltatás ÁFA-kulcsa nemzetközi összehasonlításban
Magyarországon jelenleg a szálláshely-szolgáltatás a kedvezményes, 18%-os, míg a vendéglátás (mind az étel-, mind pedig az italszolgáltatás) az általános, 27%-os ÁFA-kulcs alá tartozik. Nemzetközi összehasonlításban mindkét kulcs rendkívül magas: a vendéglátás esetében egész Európában a legmagasabb, míg a szálláshely-szolgáltatás tekintetében a 28 EU-tagállam közül a negyedik legmagasabb.
Forrás: saját készítés (HOTREC VAT table alapján)
Az Európai Unió tagállamai közül 25 (köztük Magyarország) alkalmaz kedvezményes ÁFA-kulcsot a szálláshely-szolgáltatásra és 14 a vendéglátásra (jellemzően az ételértékesítésre és az alkoholmentes italszolgáltatásra). A szálláshely-szolgáltatás kedvezményes, 18%-os ÁFA-kulcsának objektív értékeléséhez hozzátartozik, hogy a 28 EU-tagállam közül 14-ben a szálláshely-szolgáltatás ÁFA-kulcsa 10% alatti,a magyar ÁFA-kulcs a kedvezményes kulcsok között pedig a legmagasabb(14. sz. melléklet).
A kedvezményes adókulcs alkalmazására Magyarországon is volt (illetve van) példa: 2003. december 31-ig a szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás ételforgalom része a 12%-os, 2006. augusztus 31-ig pedig a kedvezményes, 15%-os ÁFA-kulcs alá tartozott. Ettől kezdve a vendéglátás adókulcsa együtt mozgott az általános kulccsal, így mára Európa legmagasabb – 27%-os – ÁFA-kulcsa terheli az ágazatot. A szálláshely-szolgáltatás 2006-tól 2009 júliusáig szintén az általános kulcs alá tartozott, ekkor került a jelenleg is érvényes 18%-os kategóriába (15. és 16. sz. melléklet).
Összegzés
A vendéglátás ágazat a turizmus szektorhoz is kapcsolódva a közvetlen és közvetett hatást figyelembe véve jelentős mértékben járul hozzá az ország GDP-jéhez, és a foglalkoztatást tekintve mintegy 135 ezer embernek ad munkát, ezért a nemzetgazdaság ágazatai közül kitüntetett figyelmet érdemel.
A turizmus jellemző ágazatai közül a legtöbben a vendéglátásban dolgoznak, a turisztikai foglalkoztatottak 34%-a, igazolva ezzel is az ágazat magas munkaerő-igényességét. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (I) nemzetgazdasági ágra vetítetten 2015-ben 183 ezer főt foglalkoztattak, amelynek közel 3/4-éta vendéglátásban dolgozók adták. Habár a foglalkoztatottak számának változását tekintve az I nemzetgazdasági ágban 9%-kal dolgoztak többen 2014-hez képest, a vendéglátás területén továbbra is komoly problémát jelent évről évre a szakképzett munkaerő hiánya. Emellett az átlagkereseteket illetően sem történt lényegi változás, ugyanis a nemzetgazdasági ágazatok között ezen a területen az egyik legalacsonyabbak a fizetések, a nemzetgazdasági átlag kb. 60%-a (2015-ben bruttó 138 ezer Ft/fő/hó).
A vendégeket 2015-ben közel 53 ezer vendéglátóhely várta országszerte, amely üzleteknek közel az egyharmada (mintegy 17 ezer egység) Közép-Magyarországon összpontosult. Ezzel kapcsoltban fontos megjegyezni, hogy a vállalkozások főtevékenysége alapján a vendéglátóhelyeknek csak a 2/3-át üzemeltették a vendéglátás ágazatban. A vendéglátóhelyek üzemeltetésében pedig az egyéni vállalkozók szerepvállasa folyamatosan csökkent, így 2015-ban már csak a vendéglátó üzletek 33,7%-át üzemeltették egyéni vállalkozók, míg öt évvel korábban ez az arány 39%-os volt. Mindazonáltal a vendéglátás ágazatban működő vállalkozások szinte teljes egészében a KKV-szektorba tartoznak.
A vendéglátóhelyek forgalmának alakulását tekintve elmondható, hogy a 2008-as világgazdasági válságot követő évek visszaesései után 2014-ben és 2015-ben is mind a folyóáras árbevétel mind pedig a változatlan áras forgalom tekintetében növekedés következett be. 2015-ben a vendéglátóhelyek összesített bruttó árbevétele 917 milliárd forintot tett ki, amely 13,7%-os növekedést jelent a 2014-es évhez képest. Az árbevétel 87%-át, 794 milliárd forintot a kereskedelmi vendéglátás, 123 milliárd forint a munkahelyi, rendezvényi és közétkeztető vendéglátás adta. A vendéglátásban a fogyasztói árak 2015-ben 2,6%-kal emelkedtek az előző évhez viszonyítva, amely meghaladta az átlagos fogyasztóiár-indexet (99,9%). Ennek megfelelően a vendéglátás egészére vonatkozó forgalom volumene 2014-hez képest 10,8%-kal nőtt. A 2015-ben történt 10,8%-os volumennövekedés mögött a fogyasztás bővülésén túl komoly szerepe lehetett az online pénztárgépek bevezetéséből fakadó többlet árbevétel bevallásának is. Ugyanakkor a változatlan áras forgalmat illetően a jelentős növekedés ellenére sem sikerült újra elérni a 2001-es szintet.
A vendéglátóhelyek jövedelmezősége és fejlesztési lehetőségei szempontjából komoly jelentősége van a két lépcsőben bekövetkező ÁFA-kulcs csökkentésnek, amelynek köszönhetően a vállalkozások többsége számára lehetőség adódik a fejlesztésre, beruházásra és a munkavállalói keresetek növelésére is. Az Országgyűlés döntésének értelmében 2017-től a jelenlegi 27%-ról az étkezőhelyi vendéglátásban (éttermi, mozgó vendéglátásban) az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom után 18%-ra, 2018-tól pedig 5%-ra mérséklődik az ÁFA-kulcs. Ezzel párhuzamosan arról is döntés született, hogy 2018-tól az 5%-os ÁFA mellett turizmusfejlesztési hozzájárulásként további 4%-ot fizetnek majd a vendéglátóhelyek.
Mellékletek
- sz. melléklet: A vendéglátóhelyek számának alakulása típus szerint (2001-2015)
Év |
Étterem, büfé |
Cukrászda |
Italüzlet és zenés szórakozóhely |
Kereskedelmi vendéglátóhely összesen |
Munkahelyi, rendezvényi és közétkeztetést végző vendéglátóhely |
Vendéglátóhelyek összesen |
2001 |
33 666 |
1 764 |
12 521 |
47 951 |
4 076 |
52 027 |
2002 |
34 473 |
1 805 |
12 923 |
49 201 |
4 571 |
53 772 |
2003 |
34 891 |
1 842 |
13 344 |
50 077 |
5 071 |
55 148 |
2004 |
34 830 |
1 850 |
13 648 |
50 328 |
5 358 |
55 686 |
2005 |
34 801 |
1 847 |
13 828 |
50 476 |
5 819 |
56 295 |
2006 |
34 777 |
1 824 |
13 754 |
50 355 |
6 140 |
56 495 |
2007 |
34 596 |
1 745 |
14 078 |
50 419 |
6 752 |
57 171 |
2008 |
33 905 |
1 705 |
14 003 |
49 613 |
6 999 |
56 612 |
2009 |
23 079 |
3 108 |
20 379 |
46 566 |
5 338 |
51 904 |
2010 |
24 709 |
3 312 |
21 511 |
49 532 |
5 533 |
55 065 |
2011 |
25 245 |
3 283 |
21 529 |
50 057 |
5 673 |
55 730 |
2012 |
25 929 |
3 362 |
21 033 |
50 324 |
5 629 |
55 953 |
2013 |
25 711 |
3 431 |
20 253 |
49 395 |
5 521 |
54 916 |
2014 |
25 344 |
3 508 |
19 065 |
47 917 |
5 469 |
53 386 |
2015 |
25 278 |
3 654 |
18 199 |
47 131 |
5 536 |
52 667 |
- sz. melléklet: A vendéglátóhelyek eladási forgalma (2001-2015)
Év |
A vendéglátóhelyek eladási forgalma |
||
kereskedelmi |
munkahelyi |
összesen |
|
Millió Ft | |||
2001 |
369 999 |
37 214 |
407 213 |
2002 |
421 513 |
44 934 |
466 447 |
2003 |
443 077 |
53 411 |
496 488 |
2004 |
496 785 |
67 826 |
564 611 |
2005 |
567 047 |
67 206 |
634 253 |
2006 |
565 089 |
75 294 |
640 383 |
2007 |
586 580 |
81 271 |
667 851 |
2008 |
598 032 |
86 580 |
684 612 |
2009 |
585 781 |
94 523 |
680 304 |
2010 |
595 366 |
108 762 |
704 128 |
2011 |
597 200 |
97 486 |
694 686 |
2012 |
629 167 |
100 841 |
730 008 |
2013 |
655 238 |
98 561 |
753 799 |
2014 |
693 099 |
113 287 |
806 386 |
2015 |
793 666 |
123 250 |
916 916 |
- sz. melléklet: A vendéglátóhelyek eladási forgalmának volumenindexei (2001-2015)
Év |
A vendéglátóhelyek eladási forgalma |
||
kereskedelmi |
munkahelyi |
összesen |
|
Volumenindex, az előző év azonos időszaka = 100,0 |
|
|
|
2001 |
105,5 |
92,3 |
104,2 |
2002 |
103,7 |
109,3 |
104,1 |
2003 |
96,0 |
109,5 |
97,3 |
2004 |
101,2 |
115,5 |
102,7 |
2005 |
107,5 |
92,1 |
105,7 |
2006 |
95,0 |
105,5 |
96,1 |
2007 |
96,0 |
98,7 |
96,3 |
2008 |
94,5 |
97,9 |
94,9 |
2009 |
91,3 |
102,4 |
92,7 |
2010 |
96,9 |
110,1 |
98,7 |
2011 |
97,5 |
86,4 |
95,8 |
2012 |
100,3 |
97,1 |
99,8 |
2013 |
100,8 |
94,3 |
99,9 |
2014 |
103,2 |
112,5 |
104,4 |
2015 |
111,5 |
106,1 |
110,8 |
- sz. melléklet: A vendéglátóhelyek eladási forgalmának volumenindexei (2001-2015)
Év |
A vendéglátóhelyek eladási forgalma |
||
kereskedelmi |
munkahelyi |
összesen |
|
Volumenindex, 2001 = 100,0% | |||
2001 |
100,0% |
100,0% |
100,0% |
2002 |
103,7% |
109,3% |
104,1% |
2003 |
99,6% |
119,7% |
101,3% |
2004 |
100,7% |
138,2% |
104,0% |
2005 |
108,3% |
127,4% |
109,9% |
2006 |
102,9% |
134,4% |
105,6% |
2007 |
98,8% |
132,8% |
101,8% |
2008 |
93,3% |
130,0% |
96,6% |
2009 |
85,2% |
133,1% |
89,5% |
2010 |
82,6% |
146,5% |
88,4% |
2011 |
80,5% |
126,6% |
84,7% |
2012 |
80,7% |
123,0% |
84,5% |
2013 |
81,4% |
115,9% |
84,4% |
2014 |
84,0% |
130,4% |
88,2% |
2015 |
93,6% |
138,4% |
97,7% |
- sz. melléklet: A kereskedelmi és a munkahelyi vendéglátóhelyek árbevételének havonkénti aránya (2014-2015)
kereskedelmi vendéglátóhelyek 2015 |
munkahelyi vendéglátóhelyek 2015 |
kereskedelmi vendéglátóhelyek 2014 |
munkahelyi vendéglátóhelyek 2014 |
|
január |
6% |
8% |
6% |
8% |
február |
6% |
8% |
7% |
8% |
március |
7% |
9% |
8% |
9% |
április |
8% |
9% |
8% |
8% |
május |
8% |
9% |
9% |
8% |
június |
9% |
8% |
9% |
7% |
július |
11% |
6% |
10% |
7% |
augusztus |
11% |
5% |
11% |
6% |
szeptember |
9% |
10% |
8% |
11% |
október |
9% |
9% |
9% |
10% |
november |
8% |
10% |
8% |
10% |
december |
9% |
9% |
9% |
9% |
100% |
100% |
100% |
100% |
- sz. melléklet: A vendéglátó-forgalom főbb árucsoportonkénti megoszlása (2003-2015)[%]
Év |
Ételforgalom |
Alkoholtartalmú ital |
Alkoholmentes ital |
Kávé |
Dohány |
Egyéb |
Összesen |
2003 |
67,03 |
13,47 |
10,21 |
4,23 |
3,78 |
1,29 |
100,00 |
2004 |
67,05 |
13,80 |
10,04 |
3,18 |
4,03 |
1,90 |
100,00 |
2005 |
67,46 |
13,24 |
10,15 |
3,25 |
4,65 |
1,25 |
100,00 |
2006 |
67,18 |
13,14 |
10,86 |
3,36 |
3,64 |
1,83 |
100,00 |
2007 |
68,82 |
11,93 |
10,92 |
3,42 |
3,10 |
1,81 |
100,00 |
2008 |
69,24 |
12,20 |
10,99 |
3,33 |
2,83 |
1,41 |
100,00 |
2009 |
70,11 |
11,57 |
10,85 |
3,36 |
2,96 |
1,15 |
100,00 |
2010 |
70,60 |
11,67 |
10,78 |
3,16 |
2,85 |
0,94 |
100,00 |
2011 |
72,76 |
10,68 |
10,26 |
2,99 |
2,41 |
0,89 |
100,00 |
2012 |
71,90 |
10,89 |
10,06 |
3,46 |
2,84 |
0,84 |
100,00 |
2013 |
72,85 |
10,81 |
10,78 |
3,66 |
1,14 |
0,75 |
100,00 |
2014 |
73,44 |
11,44 |
10,91 |
3,71 |
0,00 |
0,49 |
100,00 |
2015 |
73,01 |
11,53 |
11,04 |
3,85 |
0,00 |
0,56 |
100,00 |
- sz. melléklet: A foglalkoztatottak száma nemzetgazdasági ágak szerint – TEÁOR'08 (2008-2015)
[ezer fő]
2008 |
2009 |
2010 |
2011 |
2012 |
2013 |
2014 |
2015 |
||
Szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás |
I |
157,7 |
151,3 |
149,1 |
157,5 |
161,8 |
158,0 |
168,1 |
183,3 |
Összesen |
A–U |
3 848,3 |
3 747,8 |
3 732,4 |
3 759,0 |
3 827,2 |
3 892,8 |
4 100,8 |
4 210,5 |
- sz. melléklet: Az alkalmazásban állók havi átlagkeresete (2014-2015) [Ft-ban]
Szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás |
Nemzetgazdaság összesen |
|||||||||||
fizikai |
szellemi |
együttesen |
fizikai |
szellemi |
együttesen |
|||||||
bruttó |
nettó |
bruttó |
nettó |
bruttó |
nettó |
bruttó |
nettó |
bruttó |
nettó |
bruttó |
nettó |
|
2014 |
126 610 |
82 928 |
230 407 |
150 910 |
152 874 |
100 130 |
162 421 |
106 386 |
321 945 |
210 874 |
237 695 |
155 690 |
2015 |
130 907 |
85 748 |
238 664 |
156 331 |
157 224 |
102 986 |
170 266 |
111 526 |
334 587 |
219 155 |
247 746 |
162 275 |
- sz. melléklet: Az alkalmazásban állók havi átlagkeresete a vendéglátásban (2014-2015) [Ft-ban]
Vendéglátás |
||||||
fizikai |
szellemi |
együttesen |
||||
bruttó |
nettó |
bruttó |
nettó |
bruttó |
nettó |
|
2014 |
120564 |
78967 |
197991 |
129668 |
133431 |
87393 |
2015 |
125338 |
82101 |
205984 |
134928 |
138403 |
90660 |
- sz. melléklet: A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevételei (2011-2015) [1000 Ft-ban]
Időszak | Vendéglátásból származó árbevétel | Szállásdíj árbevétel | Egyéb árbevétel | Összes árbevétel |
2011. év |
60 716 367 |
140 482 827 |
52 613 357 |
253 812 551 |
2012. év |
61 216 791 |
152 089 042 |
57 466 086 |
270 771 919 |
2013. év |
67 066 316 |
166 588 376 |
65 347 990 |
299 002 682 |
2014. év |
71 987 240 |
189 685 264 |
71 372 407 |
330 223 089 |
2015. év |
78 016 806 |
214 283 806 |
76 467 819 |
368 768 431 |
- sz. melléklet: A belföldi utazásokhoz kapcsolódó turisztikai kiadások (2014-2015)
Időszak |
Tartózkodási idő |
Étkezés étteremben, bárokban, kávézókban (1000 Ft) |
A lakosság kiadásai a többnapos belföldi utakon (1000 Ft) |
2014. év | Mindösszesen Tartózkodási idő |
30 325 458 |
294 602 319 |
1-3 éjszakás utazások |
14 439 377 |
151 006 775 |
|
4 vagy több éjszakás utazások |
15 886 081 |
143 595 544 |
|
2015. év | Mindösszesen Tartózkodási idő |
32 435 039 |
307 417 974 |
1-3 éjszakás utazások |
16 528 797 |
171 231 972 |
|
4 vagy több éjszakás utazások |
15 906 242 |
136 186 002 |
- sz. melléklet: A Magyarországra tett külföldi utazásokhoz kapcsolódó kiadások (2014-2015)
[millió Ft-ban]
Időszak |
|||
Fogyasztási szerkezet |
Fő motiváció |
2014. év |
2015. év |
Mindösszesen Fogyasztási szerkezet | Mindösszesen Fő motiváció |
1 459 534 |
1 607 668 |
Turisztikai célú utak |
1 070 284 |
1 235 096 |
|
Nem turisztikai célú utak |
389 250 |
372 572 |
|
Szállás étkezéssel | Mindösszesen Fő motiváció |
214 294 |
243 897 |
Turisztikai célú utak |
206 473 |
235 011 |
|
Nem turisztikai célú utak |
7 821 |
8 885 |
|
Szállás étkezés nélkül | Mindösszesen Fő motiváció |
87 353 |
102 044 |
Turisztikai célú utak |
74 774 |
88 436 |
|
Nem turisztikai célú utak |
12 579 |
13 608 |
|
Étkezés vendéglátóhelyen | Mindösszesen Fő motiváció |
175 562 |
197 909 |
Turisztikai célú utak |
139 606 |
164 514 |
|
Nem turisztikai célú utak |
35 956 |
33 395 |
- sz. melléklet: Működő vállalkozások száma 2013-ban
Időszak |
TEÁOR08 |
Létszámkategória |
Mindösszesen Gazdálkodási formák II. |
Önálló vállalkozó |
Társas vállalkozás |
2013. év | 56= Vendéglátás | Mindösszesen |
24590 |
11109 |
13481 |
250 fő felett |
9 |
9 |
|||
561= Éttermi-, mozgó vendéglátás | Mindösszesen |
15134 |
6005 |
9129 |
|
250 fő felett |
3 |
3 |
|||
562= Rendezvényi étkeztetés és egyéb vendéglátás | Mindösszesen |
1787 |
714 |
1073 |
|
250 fő felett |
6 |
6 |
|||
5621 Rendezvényi étkeztetés | Mindösszesen |
236 |
128 |
108 |
|
250 fő felett | |||||
5629 Egyéb vendéglátás | Mindösszesen |
1551 |
586 |
965 |
|
250 fő felett |
6 |
6 |
|||
563= Italszolgáltatás | Mindösszesen |
7669 |
4390 |
3279 |
|
250 fő felett |
- sz. melléklet: A szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás ÁFA-kulcsa az Európai Unió tagállamaiban
(2016)
Ország |
Szálláshely-szolgáltatás ÁFA-kulcsa (%) |
Vendéglátás átlag ÁFA-kulcsa |
Vendéglátás ÁFA-kulcsa étel (%) |
Vendéglátás ÁFA-kulcsa alkoholmentes ital (%) |
Vendéglátás ÁFA-kulcsa alkoholos ital (%) |
Dánia |
25 |
25 |
25 |
25 |
25 |
Egyesült Királyság |
20 |
20 |
20 |
20 |
20 |
Szlovákia |
20 |
20 |
20 |
20 |
20 |
Magyarország |
18 |
27 |
27 |
27 |
27 |
Csehország |
15 |
21 |
21 |
21 |
21 |
Görögország |
13 |
23 |
23 |
23 |
23 |
Horvátország |
13 |
25 |
25 |
25 |
25 |
Ausztria |
13 |
16,7 |
10 |
20 |
20 |
Svédország |
12 |
16,3 |
12 |
12 |
25 |
Lettország |
12 |
21 |
21 |
21 |
21 |
Franciaország |
10 |
13,3 |
10 |
10 |
20 |
Spanyolország |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
Olaszország |
10 |
10 |
10 |
10 |
10 |
Finnország |
10 |
17,3 |
14 |
14 |
24 |
Szlovénia |
9,5 |
17,8 |
9,5 |
22 |
22 |
Ciprus |
9 |
9 |
9 |
9 |
9 |
Írország |
9 |
18,3 |
9 |
23 |
23 |
Bulgária |
9 |
20 |
20 |
20 |
20 |
Észtország |
9 |
20 |
20 |
20 |
20 |
Litvánia |
9 |
21 |
21 |
21 |
21 |
Románia |
9 |
24 |
24 |
24 |
24 |
Lengyelország |
8 |
18 |
8 |
23 |
23 |
Málta |
7 |
18 |
18 |
18 |
18 |
Németország |
7 |
19 |
19 |
19 |
19 |
Hollandia |
6 |
11 |
6 |
6 |
21 |
Belgium |
6 |
18 |
12 |
21 |
21 |
Portugália |
6 |
23 |
23 |
23 |
23 |
Luxemburg |
3 |
7,7 |
3 |
3 |
17 |
EU átlag |
11,0 |
18,2 |
16,1 |
18,2 |
20,4 |
- sz. melléklet: A szálláshely-szolgáltatás ÁFA-kulcsának alakulása az elmúlt 15 év során
Időszak |
Szálláshely-szolgáltatás ÁFA-kulcsa |
Általános adómérték az adott időszakban |
1998 (valójában már 1995. január 1-től) – 2003. december 31. |
12 % |
25% |
2004. január 1. – 2006. augusztus 31. |
15 % |
25%, 2006. január 1-től: 20% |
2006. szeptember 1. – 2009. június 30. |
20 % |
20% |
2009. július 1. – július 8. |
25 % |
25% |
2009. július 9. – |
18 % |
25%, 2012. január 1-től: 27% |
- sz. melléklet: A vendéglátás ÁFA-kulcsának alakulása az elmúlt 10 év során
Időszak |
Étel |
Ital és egyéb értékesítés |
Általános adómérték az adott időszakban |
2003. december 31-ig |
12% |
25% |
25% |
2004. január 1. – 2006. augusztus 31. |
15% |
25% 2006. január 1-től 20% |
25%, 2006. január 1-től 20% |
2006. szeptember 1. – 2009. június 30. |
20% |
20% |
20% |
2009. július 1. –
2012. január 1. |
25% |
25% |
25% |
2012. január 1. – |
27% |
27% |
27% |
[1]Turizmus-szatellitszámlák, 2012; KSH; 2015 [2. p.]
[2]Travel & Tourism Economic Impact 2015 Hungary; World Travel & Tourism Council (WTTC) [1. p.]
[3]A turizmus ágazatba tartozó tevékenységek: szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, vasúti, közúti, vízi, illetve légiforgalmi személyszállítás, személygépjármű-kölcsönzés, utazási irodák, utazásszervezők és egyéb foglalási tevékenységek, kulturális szolgáltatások, valamint sport- és szabadidős tevékenységek
[4] Turizmus-szatellitszámlák, 2012; KSH; 2015 [2. p.]
[5]A vendéglátóhelyeknek csak a 2/3-a működik a vállalkozások főtevékenysége alapján a vendéglátás ágazatban.
Kapcsolódó cikkeink
Szallas.hu: az őszi belföldi foglalások negyedét SZÉP-kártyával fizették
Az őszi belföldi foglalásokhoz kapcsolódó online fizetések összértékének negyedét SZÉP-kártyával…
Tovább olvasom >Kilenc kiválóság vehette át a turizmus legmagasabb állami kitüntetését
A három kategóriában odaítélhető Kőrösi Csoma Sándor-díjakat olyan kiemelkedő szakemberek…
Tovább olvasom >Várakozások az USA-ban
Az amerikai Nation’s Restaurant News november eleji cikkében azt taglalta,…
Tovább olvasom >További cikkeink
20 éves a TV Paprika – A nap videója
Abban, hogy bátrabbak és kísérletezőbbek vagyunk a konyhában, mint két…
Tovább olvasom >A szervízdíj nem borravaló – itt a különbség a kettő között
Gyakran nagy bizonytalanság övezi, hogy a mára szinte mindenhol alkalmazott…
Tovább olvasom >Új magyar MICHELIN-csillagos és Green Star étterem
A mai napon a Michelin lerántotta a leplet arról, hogy…
Tovább olvasom >