55 millió dollárt ruház az EU precíziós start-upokba

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2024. 01. 08. 09:13

A program célja „az európai élelmiszer-ellátási lánc fenntarthatóságának, hatékonyságának és rugalmasságának javítása”.

Az EU jövőre 50 millió eurót (54,9 millió dollárt) kíván beruházni a precíziós fermentációs eljárásokkal foglalkozó induló vállalkozások támogatásába, hogy növeljék az alternatív fehérjék előállításának arányát.

A projekt célja „az európai élelmiszer-ellátási lánc fenntarthatóságának, hatékonyságának és rugalmasságának javítása azáltal, hogy az élelmiszertermelést függetlenítik a termőföldtől, és minimalizálják a környezeti hatásokat, beleértve a vízszennyezést is”.

A precíziós fermentáció állati eredetű alapanyagokat nélkülöző mikroorganizmusokat, például élesztőt használ alternatív fehérjék előállítására.

Az EIC közleményében azt írta, hogy a munkaprogram több mint 1,2 milliárd euró értékű „finanszírozási lehetőséget” nyit meg.

A precíziós fermentációs lehetőségekről szólva az EIC kijelentette, hogy „a meglévő piacokat felforgató radikális technológiai innovációt kívánja támogatni további élelmiszerforrások biztosítása érdekében a környezet megóvása és a biológiai sokféleség támogatása mellett”.

Az év elején kilenc vállalkozás – köztük a Perfect Day és a Remilk – azzal a céllal alakította meg a Precíziós Fermentációs Szövetséget (Precision Fermentation Alliance), hogy „exponenciálisan felgyorsítsa” az iparág fejlődését.

Just Food

Kapcsolódó cikkeink