Csaknem beérte a szlovák gazdaság teljesítménye a csehét

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 01. 07. 11:00

Húsz évvel a Szlovák Köztársaság létrejötte, a közös Csehszlovák állam kettéosztása után a tavalyi év végére a szlovák gazdaság teljesítménye már csaknem utolérte a cseh gazdaságét – derült ki az Unicredit Bank elemzéséből, amelyet hétfőn juttattak el az MTI-hez.

A szlovák gazdaság teljesítménye, a vásárlóerő paritáson számolt egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) 1993-ban – a két ország különválásakor – csupán a cseh 60 százalékának felelt meg, míg a múlt év végén már elérte annak 94 százalékát.

Lubomír Korsnák, az Unicredit Bank vezető elemzője szerint a két ország gazdasági teljesítménye közötti különbség leginkább az elmúlt évtized során csökkent, és főként a munkatermelékenység növekedésének, valamint a munkaerő viszonylag alacsony szinten maradt árának együttesen volt betudható.

“2001 és 2010 között Szlovákiának volt az Európai Unióban (EU) a legdinamikusabban fejlődő gazdasága” – mutatott rá Lubomír Korsnák. Hozzátette: míg az elmúlt két évtizedben a szlovák GDP évente átlagban 4,4 százalékos növekedést mutatott, a cseh átlag évi 2,8 százalék, az EU-s átlag pedig 1,8 százalék volt.

A munkatermelékenység tekintetében Szlovákia már 2007-ben megelőzte Csehországot és ez a mutató jelenleg 10 százalékkal magasabb szinten van mint Csehországban. Míg 1993-tól Szlovákiában éves átlagban 9,7 százalékkal nőt volumenben a munkatermelékenység, Csehországban évi 7,9 százalékkal. A munkaerő költsége ugyanebben az időszakban éves átlagban 9,9 százalékkal emelkedett Szlovákiában és 8,7 százalékkal Csehországban.

“A vizsgált időszakban Szlovákia a munka árának tekintetében is felzárkózott Csehországhoz – közölte az elemző, hozzátéve: az Európai Bizottság (EB) becslése szerint 2012-ben Szlovákiában az egy alkalmazottra jutó munkaerő-költsége 13 százalékkal volt alacsonyabb mint Csehországban. Hozzáfűzte: a munka árának lassabb ütemű növekedése a háztartások fogyasztásának lassabb növekedéséhez is hozzájárult, ez éves átlagban 3,7 százalékos növekedést mutatott Szlovákiában az elmúlt 20 évben.

A szlovák gazdaság – a csehországinál gyorsabb – növekedésének ellenére a két ország közötti, életszínvonal különbség továbbra is jelentős. Míg a szlovák átlagpolgár – az egy főre jutó GDP alapján megállapított – vásárlóereje 2011-ben csak az EU-átlag 73 százalékát tette ki, addig az átlag cseh polgár esetében ez az arány elérte a 80 százalékot. (Starovic Tibor, MTI)

Kapcsolódó cikkeink