37 szervezetet támogat 47 millió forinttal a MOL Gyermekgyógyító Program

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 10. 09. 11:20

A MOL Gyermekgyógyító Program idei felhívására 121 pályázat érkezett, hogy anyagi támogatást kapjanak a krónikusan beteg, fogyatékkal élő vagy a lelki egészség szempontjából veszélyeztetett gyerekek gyógyulását, rehabilitációját elősegítő élmény- és művészetterápiás programokra. A MOL Alapítvány kuratóriuma 37 szervezetet és így több mint háromezer gyermeket részesített támogatásban összesen közel 47 millió forint összegben.

A pályázatokról szakmai előszűrést követően az alapítvány kuratórium mondott véleményt, amelyben idén Dr. Velkey György gyermekorvos, a Bethesda kórház főigazgatója és Pálmai Katalin pszichológus, a Heim Pál kórház Gyermekpszichiátriai osztályának korábbi munkatársa kapott helyet. A támogatott szervezetek művészet- vagy élményterápiás évközi foglalkozásokat, valamint nyári élményterápiás táborokat valósítanak meg. A pályázati támogatás a legtöbb esetben a terapeuták, szakemberek bérét és a foglalkozások eszközeinek beszerzését tudja fedezni több mint háromezer gyermek és fiatal gyógyulását és fejlesztését elősegítve.

Az idei pályázatban új szempont volt és előnynek számított az elbírálásnál, ha a gyermekek terápiás foglalkozásait családterápiás elemekkel tudták kiegészíteni. Jó példa erre a Magyar Tapasztalati Tanulás Alapítvány „Kilazulunk – élményterápiás nyaralás” címmel tizenéves mozgássérült gyerekeknek és családjaiknak szóló programja, ahol cél a gyerekek önállóságának növelése és a szülők túlóvó hozzáállásának csökkentése, a kölcsönös bizalom erősítése és az egészséges családi minták kialakítása.

A támogatottak között van ezen kívül a pécsi Murál Morál Egyesület, amely kamaszok gyász vagy válás miatti veszteségeinek a feldolgozását segíti a művészetterápia eszközeivel, illetve a Volt Nevelőszülők Alapítványa (VONESZO), amely a playback improszínház eszközeit hívja segítségül, hogy gyermekotthonban élő és potenciális drogfogyasztás miatt veszélyeztetett kamaszokkal előadásokat vigyen színpadra, amivel utána turnéra indulnak és sorstársaik előtt lépnek fel. Nyertes lett a Szól a Szív Alapítvány is, amely a Vakok Általános iskolájába érkező látás- és halmozottan sérült gyerekeknek kutyaterápiás és meseterápiás elemeket alkalmazó integrációs tábort valósít meg.

A MOL Gyermekgyógyító Program 2005 óta összesen több mint 500 rehabilitációs programot tudott támogatni a gyermekegészségügy területén. Az eddigi támogatások teljes összege meghaladja a 620 millió forintot és több mint 110.000 gyermekhez és családjaikhoz ért el.

A támogatott szervezetek teljes listája elérhető a MOL Alapítány honlapján.

Kapcsolódó cikkeink