37 százalékos lesz az EVA

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 18. 13:10

Megegyezett a Fidesz-frakció és a kormány az eváról: a felek által korábban említett 35–40 százalék közötti sávnak szinte pontosan a közepe, 37 százalékos adókulcs lett az, amelyet mindannyian elfogadhatónak találtak.

A jövő évi kulcs így az idei 30 százalékról 7 százalékponttal nő. Az, hogy az adónem 2012-ben megmarad, a hét elején dőlt el, de a részletekről akkor még nem állapodtak meg. Adószakértők akkor azt mondták, 40 százalékos teher mellett a vállalkozások túlnyomó többségének nem éri meg evázni, de 35 százalékos kulcs mellett is minden bizonnyal sok cég átlép majd az általános adózásba.

Dávid Ferenc , a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára tegnap azt mondta, 23 százalékkal nő majd az evások adószintje. 2013-ra az eva helyett új típusú adószabályozást ígér a kormányzat a cégeknek, az eddigi nyilatkozatok alapján az valószínűsíthető, hogy a most is létező átalányadózást bővítik ki. Az eva évi 30 milliós bevételig lesz választható.

Az átlépés evából az általános adózásba többletpapírmunkával járhat, de a kormányszóvivő ígérete szerint összességében mégis enyhül majd minden vállalkozás adminisztrációs terhe. Giró-Szász András a Világgazdaságnak azt mondta, az erre indított programra az eddigi 105 milliárd mellett további 400 milliárd forint jut a jövőben. A cél az egyszerűbb társaságiadó-bevallás és adatszolgáltatás lesz, létrejön az „e-vállalkozás” internetes felület, amelyen mindent elintézhetnek a cégek. Az intézkedések 75 százaléka már jövőre életbe lép.

A program 2014-re érik be a szóvivő elmondása szerint, akkor ennek hatására a GDP 1,3-1,4 százalékkal emelkedik, a költségvetés 100 milliárd forint többletbevételhez jut. Ettől kezdve számolhatunk éves szinten a vállalkozók 500 milliárd forintnyi adminisztrációs tehercsökkenésével – tette hozzá Giró-Szász András.

Néhány tervezett intézkedés:
Munkavállaló alkalmazásához kapcsolódó rendszeres adatszolgáltatás egyszerűsítése: minden információszolgáltatás egyetlen adatlapon lesz megoldható.

Társasági adóbevallás szabályainak egyszerűsítése.

E-vállalkozás kereteinek létrehozása: a vállalkozók minden kötelezettségüknek eleget tudnak tenni egy egységes elektronikus felületen keresztül.

Az ipari beruházásoknál egyszerűsített, gyors ügyintézést kötelezően előíró eljárástípusok bevezetése.

Pályázati elszámolás egyszerűsítése: a monitoringhoz szükséges dokumentáció ésszerűbb és rövidebb lesz – írja a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink