3500-szor költségesebb palackozott vizet inni, mint csapvizet
A szűrt csapvíz számos egészségügyi és környezeti előnnyel jár a palackozott vízhez képest – legalábbis ezt állapította meg egy spanyol kutatás.

A szűrt vízzel sokkal jobban védjük a környezetet, mint a palackozottal
A barcelonai Institute for Global Health (ISGlobal, Globális Egészségért Intézet) szerint miközben a teljes átállás a csapvízre csökkentheti az élettartamot, a kutatás eredményeiből ítélve mégis ez a jobb opció, különösen szűrt csapvíz esetén, legalábbis a környezeti hatásokat tekintve.
A kutatás célja az volt, hogy objektív adatokat szolgáltasson a palackozott víz- a sima csapvíz- és a szűrt csapvíz-fogyasztást elemezve.
Az eredményekből kiderül, hogy ha Barcelona teljes lakossága áttérne a palackozott vízre, az 83,9 millió dollárba kerülne évente a nyersanyag-kinyerés miatt. Ez 1400-szor nagyobb hatást gyakorolna az ökoszisztémára és 3500-szor többe kerülne, mint ha az egész népesség átállna a csapvízfogyasztásra.
FIF
Kapcsolódó cikkeink
Szakértő: biztonságosan fogyasztható a csapvíz Magyarországon
Magyarország túlnyomó részén biztonságos, egészséges és korlátozás nélkül fogyasztható a…
Tovább olvasom >A palackozott víz műanyagtartalma sokszorosan magasabb, mint korábban hittük
A palackozott víz, amelyet sokan egészséges alternatívájaként választanak, új vizsgálat…
Tovább olvasom >Korszellem a palackban
A palackozott vizek csomagolásával és szállításával járó környezetszennyezés mértékét is…
Tovább olvasom >További cikkeink
GKI Elemzés: EU-s források nélkül csak döcögne a hazai gazdaság
Idén május 1-én ünnepeljük uniós csatlakozásunk 21. évfordulóját. EU-s tagságunknak…
Tovább olvasom >Csökkentette az élelmiszerárakat az árrésstop és az online Árfigyelő bővítése
2025 áprilisában csökkent az infláció és az élelmiszerárak növekedési üteme…
Tovább olvasom >NGM: mindig fellépünk az indokolatlan áremelés ellen, a következő hónapokban tovább csökkenhet az infláció
Áprilisban az infláció mértéke 4,2 százalékra, míg az élelmiszerinflációé 5,4…
Tovább olvasom >