Szakértő: biztonságosan fogyasztható a csapvíz Magyarországon
Magyarország túlnyomó részén biztonságos, egészséges és korlátozás nélkül fogyasztható a csapvíz – mondta Vargha Márta, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vízhigiénés szakértője az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.
Vargha Márta annak kapcsán nyilatkozott, hogy az elmúlt napokban félreérthető információk jelentek meg a sajtóban az ivóvíz minőségére vonatkozóan.
„Aki csapvizet iszik, az nagyon jól teszi” – szögezte le a szakértő. Kiemelte: az ivóvíz a leggyakrabban ellenőrzött élelmiszer, amelynek minőségét nem csak népegészségügyi központ, hanem az ivóvíz-szolgáltatók is rendszeresen ellenőrzik.
Elmondása szerint a minőségellenőrzés a legkisebb település esetében is évi négy vizsgálatot jelent, nagyobb településeken pedig akár napi szinten végeznek vizsgálatokat. Éves szinten 50-60 ezer minta és akár egymillió vizsgálat alapján határozzák meg az ivóvíz minőségét – mutatott rá.
Vargha Márta jelezte: országszerte kilenc olyan település van, ahol folynak még ivóvízminőség-javító beruházások. Az érintett kilenc településen 37 ezer ember él. Mindenhol máshol biztonságos az ivóvíz – állapította meg.
A vízhigiénés szakértő szerint a félreértésre az adhatott okot, hogy a minőséget többféle tulajdonság alapján vizsgálják. Több mint hatvan paramétert ellenőriznek egészségkockázat miatt, ezek esetében egy megadott határértéket nem lehet túllépni – magyarázta. Vannak azonban olyan tulajdonságok is – folytatta -, amelyek üzemeltetési vagy esztétikai szempontok miatt igényelnek figyelmet, ám egészségügyi problémát nem jelentenek.
Vargha Márta hangsúlyozta: ha a vízmű vagy a hatóság problémát észlel, akkor minden esetben azonnal forralási utasítást adnak ki a lakosságnak, illetve más forrásból – például lajtos kocsival vagy palackos vízzel – biztosítanak ivóvizet.
A szokottól eltérő íz, szín, szag, zavarosság vagy nyomáscsökkenés észlelésekor a lakosságnak elsőként a szolgáltatót érdemes értesítenie – hívta fel a figyelmet a szakértő, aki kitért arra is, hogy a víztisztító berendezések is rejthetnek kockázatot, ezért azokat megfelelően kell üzemeltetni, és mindig csak engedélyezett terméket szabad vásárolni.
Kapcsolódó cikkeink
5 tipp, hogy gyermekeink jókedvvel igyanak elég vizet a nagy melegbe
A nyári hőségben különösen fontos a megfelelő folyadékbevitel biztosítása gyermekeink…
Tovább olvasom >Csúcsra járatott ízélmény, avagy ezért az ásványvíz az étkezés és a kávézás legjobb kísérője
Az étkezés és a kávézás élményének tökéletes megéléséhez számos tényezőt…
Tovább olvasom >Díjat nyert a magyar aludobozos víz
A magyar FloeWater aludobozos víz idén jelent meg a piacon,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Az egykori elméleti matematikus ma már biogazda
Az egykori elméleti matematikus ma már biogazda Dr. Tkacsik Márta…
Tovább olvasom >Elindult a sertéshús fogyasztását ösztönző kampány
A kiegyensúlyozott táplálkozásban kiemelt helyet foglalnak el a vörös húsok,…
Tovább olvasom >