25 éves lett a Budapesti Nagybani Piac

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 09. 23. 11:17

1991 nyarán nyitotta meg kapuit az ország legnagyobb, a nagybani értékesítésre specializálódott zöldség – gyümölcs piaca, amely a megnövekedett forgalomnak és igénynek köszönhetően került át a Nagykőrösi útra huszonöt évvel ezelőtt. Az autópályák közelsége javította a piac elérhetőségét, és a népszerűségnek köszönhetően a nyitáskori tíz hektáros terület mára közel három és félszeresére növekedett.

nagybani piac2

A korábban a Bosnyák téren található nagybani piac huszonöt évvel ezelőtt a kedvezőtlen körülmények miatt költözött el jelenlegi helyszínére, a Nagykőrösi útra. Az új terület kiváló választásnak bizonyult, ugyanis az M5 autópálya és az M0 körgyűrű közelsége minden irányból javította a piac elérhetőségét. A fővárosi agglomeráció fejlődése, a zöldség-gyümölcs fogyasztás növekedése és a könnyebb megközelíthetőség együttesen járultak hozzá ahhoz, hogy a vásárlók és kereskedők találkozási színhelye mára nemcsak Budapest, hanem az ország legnagyobb kereskedelmi piacává nőtte ki magát.

„A Budapesti Nagybani Piac az elmúlt huszonöt évben a budapesti fogyasztók friss zöldséggel és gyümölccsel történő ellátása mellett az agrártermelés értékesítési biztonságának megteremtését is céljául tűzte ki. Infrastruktúrájával és szolgáltatásaival mindig a vevők és forgalmazók igényeinek legmagasabb szintű kiszolgálására törekedett” – mondta el Házi Zoltán, a Budapesti Nagybani Piac vezérigazgatója, aki szerint a sikert a számadatok bizonyítják legmarkánsabban.

„A piac részesedése 35-40% körül mozog a friss hazai zöldség-gyümölcs kiskereskedelmi forgalmát tekintve. Mára a közel 33 hektárnyi területén mintegy 25 ezer m² alapterületen raktár és hűtőcsarnok, 5,5 ezer m² területű banánérlelő és hűtőtároló, 120 fedett kereskedői és 1200 nyílt termelői árusítóhely biztosítja a közel 250 nagykereskedelmi vállalkozás, valamint a naponta piacozó termelők nagybani kereskedését” – mutatott rá a vezérigazgató. Hozzátette, hogy bár a hazai viszonylatokat tekintve az elmúlt években a zöldség-gyümölcs fogyasztása csökkent, a nagybani piacon lebonyolított üzletek forgalma nem változott: „2015-ben több mint 168 ezer termelői belépést regisztráltunk, ami több mint 2500 termelő folyamatos piacra érkezését jelenti.”

A Budapesti Nagybani Piac amellett, hogy ünnepeli az elmúlt huszonöt év sikereit már a jövőre is gondol. „A logisztikai szerepkör további erősítése mellett az árukínálat más élelmiszer-főcsoportjainak megjelenését is tervezzük, de a megfelelő megtérülés mellett egy adottságokhoz illő élelmiszer-feldolgozó üzem létesítését sem tartjuk kizártnak” – árulta el Házi Zoltán.

Kapcsolódó cikkeink