10 milliárd embert táplálhatnak az algák

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2022. 12. 08. 21:07

A tápláló, fehérjedús mikroalgák szárazföldi és tengervízzel táplált akvakultúra-rendszerekben való termesztése több mint 50%-kal növelheti az élelmiszer-termelést, és 2050-re várhatóan 10 milliárd embert táplálhat – derül ki az Oceanography című óceántudományi folyóiratban közzétett új kutatásból.

A Cornell, Stanford és Duke egyetemek kutatói szerint az algák termesztése környezeti szempontból fenntartható megoldás lehet az állattenyésztéssel szemben. A hagyományos növényeknél 10-szer gyorsabban növekvő mikroalgáknak ugyanis magas a tápértéke, és nagy mennyiségben tartalmaznak tápanyagot, esszenciális aminosavakat, valamint vitaminokat, antioxidánsokat és omega-3 zsírsavakat. Ezenkívül a tengeri mikroalgákon alapuló akvakultúra-ipar nem igényelne szántóföldet és édesvizet, az algák termesztéséhez pedig szén-dioxidot kell adni az akvakultúratavakhoz. A szárazföldi algafarmok ezáltal kielégíthetik a társadalom jövőbeli táplálékigényeit, miközben csökkenthetik a jelenlegi élelmiszerrendszer éghajlatra, földhasználatra, édesvízkészletekre és biológiai sokféleségre gyakorolt káros hatásait. //

 

Ez a cikk a Trade magazin 2022. 12-01 számában olvasható

Kapcsolódó cikkeink