10 milliárd embert táplálhatnak az algák
A tápláló, fehérjedús mikroalgák szárazföldi és tengervízzel táplált akvakultúra-rendszerekben való termesztése több mint 50%-kal növelheti az élelmiszer-termelést, és 2050-re várhatóan 10 milliárd embert táplálhat – derül ki az Oceanography című óceántudományi folyóiratban közzétett új kutatásból.
A Cornell, Stanford és Duke egyetemek kutatói szerint az algák termesztése környezeti szempontból fenntartható megoldás lehet az állattenyésztéssel szemben. A hagyományos növényeknél 10-szer gyorsabban növekvő mikroalgáknak ugyanis magas a tápértéke, és nagy mennyiségben tartalmaznak tápanyagot, esszenciális aminosavakat, valamint vitaminokat, antioxidánsokat és omega-3 zsírsavakat. Ezenkívül a tengeri mikroalgákon alapuló akvakultúra-ipar nem igényelne szántóföldet és édesvizet, az algák termesztéséhez pedig szén-dioxidot kell adni az akvakultúratavakhoz. A szárazföldi algafarmok ezáltal kielégíthetik a társadalom jövőbeli táplálékigényeit, miközben csökkenthetik a jelenlegi élelmiszerrendszer éghajlatra, földhasználatra, édesvízkészletekre és biológiai sokféleségre gyakorolt káros hatásait. //
Ez a cikk a Trade magazin 2022. 12-01 számában olvasható
Kapcsolódó cikkeink
A fenntartható turizmus fejlesztését segítő uniós program indult Szegeden
A fenntartható turizmus fejlesztését segítő, 2,5 millió eurós (mintegy egymilliárd…
Tovább olvasom >Fenntarthatóbb sörök – A nap képe
Sörök nem szabványos, frissként nem eladható gyümölcsökből.
Tovább olvasom >6-os pakk, 2024 – A nap képe
A kanadai sziklagleccserből származó Rök víz arculatához a fenntarthatóság gondolata…
Tovább olvasom >További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >