10 milliárd embert táplálhatnak az algák
A tápláló, fehérjedús mikroalgák szárazföldi és tengervízzel táplált akvakultúra-rendszerekben való termesztése több mint 50%-kal növelheti az élelmiszer-termelést, és 2050-re várhatóan 10 milliárd embert táplálhat – derül ki az Oceanography című óceántudományi folyóiratban közzétett új kutatásból.
A Cornell, Stanford és Duke egyetemek kutatói szerint az algák termesztése környezeti szempontból fenntartható megoldás lehet az állattenyésztéssel szemben. A hagyományos növényeknél 10-szer gyorsabban növekvő mikroalgáknak ugyanis magas a tápértéke, és nagy mennyiségben tartalmaznak tápanyagot, esszenciális aminosavakat, valamint vitaminokat, antioxidánsokat és omega-3 zsírsavakat. Ezenkívül a tengeri mikroalgákon alapuló akvakultúra-ipar nem igényelne szántóföldet és édesvizet, az algák termesztéséhez pedig szén-dioxidot kell adni az akvakultúratavakhoz. A szárazföldi algafarmok ezáltal kielégíthetik a társadalom jövőbeli táplálékigényeit, miközben csökkenthetik a jelenlegi élelmiszerrendszer éghajlatra, földhasználatra, édesvízkészletekre és biológiai sokféleségre gyakorolt káros hatásait. //
Ez a cikk a Trade magazin 2022. 12-01 számában olvasható
Kapcsolódó cikkeink
Fenntarthatóbb sörök – A nap képe
Sörök nem szabványos, frissként nem eladható gyümölcsökből.
Tovább olvasom >6-os pakk, 2024 – A nap képe
A kanadai sziklagleccserből származó Rök víz arculatához a fenntarthatóság gondolata…
Tovább olvasom >Magyar Dietetikusok: számos betegségmegelőző hatásuk van a mikroalgáknak
A mikroalgák mikroszkopikus méretű egysejtű vagy többsejtű algák, amelyek számos…
Tovább olvasom >További cikkeink
Terjednek a sötét mintázatok az e-kereskedelemben – és gyakoribb ellenük a hatósági fellépés is
Sürgetés, nyomásgyakorlás, költségek elrejtése vagy „csepegtetése” – egyre gyakrabban alkalmazzák…
Tovább olvasom >Történelmi csúcson a vállalati fúziók – gyorsabb eljárásokkal, mesterséges intelligenciával dolgozik a GVH
2024-ben rekordszámú vállalati összefonódás történt Magyarországon, az érintett cégek összesített…
Tovább olvasom >Fagy sújtotta a hazai gyümölcsösöket – áremelkedéssel és kínálati hiánnyal indul a szezon
Május beköszöntével egyre több szezonális gyümölcs jelenik meg a boltokban…
Tovább olvasom >