Több kukorica és napraforgó termett az idén Zala megyében
Kukoricából és napraforgóból is több termett az idén Zala megyében, mint az elmúlt évben. A kukorica hektáronkénti átlaghozama 8,7 tonna lett, napraforgóból pedig átlagosan 2,9 tonna termést takarítottak be hektáronként – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke az MTI-vel.
A kukorica hektáronkénti átlagtermése 2017-ben 7,05 tonna, a napraforgóé pedig 2,5 tonna volt.
A 26 140 hektáron termelt kukorica 14,5 százalékát takarították be eddig, a 7840 hektáros napraforgóföldön már befejeződött az aratás.
A termés minősége megfelel az előírásoknak – ismertette Süle Katalin.
Tájékoztatása szerint az őszi munkákat fennakadás nélkül tudják végezni a termelők, a vetést és a betakarítást az időjárás sem akadályozza.
A vetési tervek szerint az ősszel 51 555 hektáron kerül földbe a mag. A repce vetése 16 067 hektáron befejeződött. Az őszi árpát 2220 hektáron, rozst 150 hektáron (a tervezett vetésterület több mint 60 százalékán) vetették el. A vetési szándék szerint 29 840 hektáron őszi búzát termelnek majd, eddig 1180 hektáron végeztek a vetéssel. A mintegy 1730 hektárnyi tritikálé egynegyedét vetették el.
A gazdák nagy része már az őszi gyomirtással is végzett. A meleg idő miatt a vetések nagy részén a kártevők ellen is védekezni kellett – tájékoztatott a kamarai vezető. (MTI)
Related news
The import of fresh eggs increased by 71 percent
Based on data from the European Commission, EU (EU27) egg…
Read more >Together for the unity of our nation – This year’s Hungarians’ Bread Program started with the Feast of Wheat Dedication
The Magyarok Kenyere – 15 million grains of wheat program…
Read more >Guest workers may also be needed in fish production due to the lack of domestic labor
Despite the challenges that have been observed in the fishing…
Read more >Related news
The quarterly results of the SZÉP card confirm the entrepreneurs’ proposal
According to the announcement issued by the Ministry of National…
Read more >Fish production in Hungary: the industry is struggling with a growing labor shortage
Despite low feed prices and good water levels, the Hungarian…
Read more >Artificial intelligence in winemaking: new technology is changing the way wine is made
Artificial intelligence is revolutionizing American winemaking, enabling remote monitoring of…
Read more >