Óvatosan kell kezelni a növényvédőszerek határértékeit
A zöldségekben, gyümölcsökben engedélyezett különböző gyom-, gomba- és rovarirtók maradványainak szabályos mennyisége aszerint kerül megállapításra, hogy mekkora adag jelent veszélyt az egészségre, amennyiben kizárólag az adott élelmiszerből, kizárólag az adott vegyszer maradványa terheli szervezetünket.
A cikk a Trade magazin 2023/10. lapszámában olvasható.
Egy közelmúltban megjelent, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) által elvégzett, átfogó vizsgálat során azonban a gyümölcsökből és zöldségekből vett minták több mint negyede többféle, akár 12 különböző vegyszert tartalmazott. Ezek együttes hatását pedig nem veszik számításba a jogalkotásnál. Ha egy élelmiszerben például négyféle növényvédő-hatóanyag található, de külön-külön egyiknek a mennyisége sem éri el a rá vonatkozó vegyszerhatárértéket, akkor az adott termék forgalmazható. Pedig az igazoltan létező, nem hivatalosan „koktélhatásnak” is nevezett jelenség szerint a különböző vegyszerek hatásai összeadódnak, gyakran egymást erősítik.
Dr. Roszík Péter, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. vezetője úgy véli: ha a döntéshozók független, tudományos eredmények alapján, az anyagok együttes hatására is tekintettel alkotnák a szabályokat, minden élelmiszer sokkal biztonságosabb lehetne.
A biominősítésű élelmiszerekben szinte kimutatni sem tudták a szóban forgó vegyszereket, származástól és határértéktől függetlenül. Bár az ökológiai gazdálkodásnak a vegyszermentesség csak az egyik eleme, úgy tűnik, hogy jelenleg ez az egyetlen, tömegek számára is elérhető minősítés, ami garanciát jelent a vegyszermentességre. //
Related news
Oatly Is Launching A Ready-To-Drink Matcha Latte Oat Milk This Summer
Oatly is the latest plant-based milk brand to launch a…
Read more >Radnóti secondary school students learn about plant-based nutrition
NÉGYOSZ launched the Smart Protein programme last November and by…
Read more >Related news
The economic well-being of the population improved significantly in August, according to Századvég
According to the August 2025 survey by Századvég Konjunktúrakutató Zrt.,…
Read more >Hungarian expert on the jury of this year’s ICCO Global Awards
Judit Szabó, the head of corporate communications and sustainability at…
Read more >Collecting selectively is a responsibility – Don’t leave out the beverage cartons!
Protecting the environment is our shared responsibility. One of the…
Read more >