Őszre megépül az Amazon felvidéki telephelye

By: Trademagazin editor Date: 2017. 03. 08. 11:02

A kis Szered megelőzte a nagy Brünnt, a morva főváros helyett ezt a 15 ezres szlovákiai települést választotta az Amazon, itt épül az amerikai online óriásáruház logisztikai központja – olvasható a Magyar Nemzet Online-on.

amazon

A hatvanezer négyzetméteres telephely ezer embernek ad munkát, a tervek szerint az eltévedt és át nem vett küldemények gyűjtőhelyeként szolgáló központ ősszel kezdi meg a működést. A cég nem közölte a befektetés pénzügyi nagyságrendjét.

Martin Tomcányi, Szered polgármestere szerint nem kell túlzottan magas jövedelmi szintekre számítani, azok valamennyivel a minimálbér felett fognak alakulni. Szlovákiában 405 euró a minimálbér, amit várhatóan idén 435 euróra (134 800 forint) emelnek. A munkavállalókért folytatott verseny ellenben könnyen emelheti a tétet, rengetegen ingáznak a Csallóközből Nagyszombatba, Pozsonyba, Nyitrára a jobban fizető munkahelyekért.

A pozsonyi Új Szónak nyilatkozó munkaerőpiaci szakértő szerint a társaság komoly gondokba ütközhet a szakképzett munkaerő megtalálásával, mert a Peugeot-t és a Citroënt gyártó nagyszombati PSA-csoport is ezzel küzd, ráadásul Nyitrán 2018-ban indul a Jaguar Land Rover-gyára.

Az amerikai csomagküldő vállalatnak Pozsonyban már 2011 óta működik egy nyocszáz embert foglalkoztató szolgáltatóközpontja. Ide a cég honlapja szerint jelenleg is 77 pozícióra keresnek munkatársakat.
hirdetés

Ugyanakkor nem biztos, hogy túlzottan népes magyarországi munkaerőt fog vonzani a beruházás, mivel Szeredet Győrből és Komáromból egyaránt csak egy durván másfél órás autózással lehet elérni. (Kuthi Áron, magyarnemzet.hu)

Related news