Eurostat: 6,3%-kal csökkentette az aszály az Európai Unióban a nyári gyümölcsök mennyiségét
Az Eurostat kimutatása szerint az aszályos 2022. évben összesen 8,6 millió tonnányi nyári gyümölcs, azaz dinnyefélék, szamóca, valamint őszibarack és nektarin termett, ami 6,3%-kal kevesebb a 2021-es 9,2 millió tonnás volumennél.
A cikk a Trade magazin 2023/8-9. lapszámában olvasható.
A legnagyobb csökkenés a görögdinnyénél volt megfigyelhető (–18,4%), de a többi dinnyeféle termelése is 9,5%-kal esett vissza. Az őszibarack és a nektarin mennyisége 5,6%-kal nőtt, míg a szamóca belpiaci volumene gyakorlatilag változatlan maradt.
Az Európai Unió legjelentősebb gyümölcstermesztő országa 2022-ben is Spanyolország volt: az uniós görögdinnyetermés csaknem fele (45,5%), a szamóca- (27,3%) és az őszibaracktermés (26,9%) több mint egynegyede származott az Ibériai félszigetről. A második helyen Olaszország áll: a dinnyefélék 36,1%-a, a görögdinnye 25,6%-a, illetve az őszibarack és nektarintermés 35,6%-a itt érik be.
Egyes gyümölcsök termesztésében más országok is kulcsszerepet játszanak. Az uniós szamócatermesztésben a második helyen áll Lengyelország (16,7%). Görögország az őszibarack és a nektarin (27,1%) termesztésében foglalja el a második helyet, míg a görögdinnyetermése uniós szinten a harmadik (12,4%) legjelentősebb. Franciaország a dinnyefélék tekintetében bronzérmes (18,8%), a szamóca esetében pedig Németországot (11,1%) illeti a harmadik hely. //
Related news
Eurostat: the number of short-term guest nights booked on online platforms in the EU continued to increase
The number of nights spent in short-term accommodation in EU…
Read more >The pace of consumer price inflation in the euro area slowed in February
Annual inflation in the euro zone fell slightly less than…
Read more >Signs of growth are already visible in the Hungarian retail sector
According to the latest statistics, the Hungarian retail sector is…
Read more >Related news
In the Shadow of Price Margin Caps: Easter Shopping in Hungary, 2025
This year’s Easter shopping season in Hungary was less about…
Read more >Eroski develops innovative desserts made with fungal protein
Spanish supermarket chain Eroski, in partnership with catering leader Autoland,…
Read more >