Egyre csökken a vörösborfogyasztás

By: Trademagazin Date: 2023. 10. 16. 10:08

A magyarországi borkultúra és borkereskedelem hasonlóan alakul, mint amit globális trendek mutatnak. Ennek sajnos negatív hatásai is vannak, például Bordeaux-ban már támogatásokat fizetnek a szőlőkivágásért, mivel a világborpiac összezsugorodik. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa 2017 óta folytat átfogó piackutatást a magyar borvásárlási és borfogyasztási szokásokról. A kutatás megállapította, hogy az elmúlt hat évben nálunk is jelentősen csökkent mind a borfogyasztók száma, mind a fogyasztás gyakorisága.

Kevésbé népszerű a vörösbor, különösen a hazai

Ez a tendencia szinte minden rétegre kiterjed, függetlenül a nemtől vagy kortól. Kivételt csak a magas jövedelmű fogyasztók jelentenek, akiknél nem tapasztalható hasonló visszaesés. A borfogyasztók között egyre inkább elterjednek az importborok, különösen a fiatalok és a kevésbé jómódú rétegek körében – írja a vg.hu.

A vörösborok fogyasztása csökkent, míg a rozé- és fehérborok népszerűsége nőtt. A rozéborok különösen sikeresek, és a fehérborok is tartósan növekvő tendenciát mutatnak.

Az alkoholfogyasztást folytatók között a száraz és félszáraz borok népszerűsége nőtt, ami az általános tendenciával harmonizál. A borvásárlás helyeiben a diszkontok és az online vásárlás népszerűsége nő, míg a kisebb élelmiszerboltok és hipermarketek aránya csökken. A diszkontok különösen a nők és az idősebb korosztály körében növekedtek.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a fiatalok bevonását javasolja a borfogyasztás növelése érdekében. Például a koktélkultúra erősítése lehetne egy jó eszköz a fiatalok elérésére, mivel a koktélok világszerte népszerűek. A magyar borászatnak az újítások felé kellene nyitnia a fiatalabb generációk megszólítására.

Az ágazatban számos probléma és kihívás van, különösen a szőlészek és borászok jövedelmezőségének kérdése, amit a jelenlegi gazdasági és jogi környezet tovább nehezít.

Tags: ,

Related news