Egyre csökken a vörösborfogyasztás
A magyarországi borkultúra és borkereskedelem hasonlóan alakul, mint amit globális trendek mutatnak. Ennek sajnos negatív hatásai is vannak, például Bordeaux-ban már támogatásokat fizetnek a szőlőkivágásért, mivel a világborpiac összezsugorodik. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa 2017 óta folytat átfogó piackutatást a magyar borvásárlási és borfogyasztási szokásokról. A kutatás megállapította, hogy az elmúlt hat évben nálunk is jelentősen csökkent mind a borfogyasztók száma, mind a fogyasztás gyakorisága.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2023/10/kym-ellis-aF1NPSnDQLw-unsplash.jpg)
Kevésbé népszerű a vörösbor, különösen a hazai
Ez a tendencia szinte minden rétegre kiterjed, függetlenül a nemtől vagy kortól. Kivételt csak a magas jövedelmű fogyasztók jelentenek, akiknél nem tapasztalható hasonló visszaesés. A borfogyasztók között egyre inkább elterjednek az importborok, különösen a fiatalok és a kevésbé jómódú rétegek körében – írja a vg.hu.
A vörösborok fogyasztása csökkent, míg a rozé- és fehérborok népszerűsége nőtt. A rozéborok különösen sikeresek, és a fehérborok is tartósan növekvő tendenciát mutatnak.
Az alkoholfogyasztást folytatók között a száraz és félszáraz borok népszerűsége nőtt, ami az általános tendenciával harmonizál. A borvásárlás helyeiben a diszkontok és az online vásárlás népszerűsége nő, míg a kisebb élelmiszerboltok és hipermarketek aránya csökken. A diszkontok különösen a nők és az idősebb korosztály körében növekedtek.
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a fiatalok bevonását javasolja a borfogyasztás növelése érdekében. Például a koktélkultúra erősítése lehetne egy jó eszköz a fiatalok elérésére, mivel a koktélok világszerte népszerűek. A magyar borászatnak az újítások felé kellene nyitnia a fiatalabb generációk megszólítására.
Az ágazatban számos probléma és kihívás van, különösen a szőlészek és borászok jövedelmezőségének kérdése, amit a jelenlegi gazdasági és jogi környezet tovább nehezít.
Related news
There are serious problems in the Hungarian wine industry
The year 2024 was a difficult period for Hungarian viticulture…
Read more >The rise of alcohol-free wines: dynamic growth and domestic successes
The non-alcoholic wine market has shown significant growth in recent…
Read more >Grand Tokaj Zrt. would produce higher quality wines
Grand Tokaj Zrt. should focus on producing wines of higher…
Read more >Related news
KSH: in January, consumer prices exceeded the values of the same month of the previous year by 5.5 percent on average
Compared to January 2024, food prices increased by 6.0 percent,…
Read more >Márton Nagy: high food inflation is unacceptable, the government is ready to take action with all means to protect families
According to Márton Nagy, high food inflation is unacceptable, and…
Read more >NGM spokesperson: prices were already corrected in the last days of January
According to the Central Statistical Office (KSH), in January 2025,…
Read more >