(HU) Áder János az egyszer használatos műanyag eszközök kiváltásának új lehetőségéről beszélgetett podcastjában
Áder János köztársasági elnök kedden közzétett podcastjában Vaszkó Gáborral, a Civita Group Zrt. társtulajdonosával és vezetőjével beszélgetett többek között az egyszer használatos műanyag eszközök kiváltásának új lehetőségéről, a kukoricából készült ehető tányérról, pohárról. Vaszkó Gábor bemutatta a három évtizede szülei által egy Debrecen környéki faluban családi vállalkozásként alapított céget, amely kukoricatermesztéssel és feldolgozással foglalkozik Európa egyik legjobb kukoricatermesztő vidékén.
A klímaváltozás hatására Európa nagy részén már nem lehet toxinmentesen kukoricát előállítani, Magyarországon még igen. A vegyszer- és GMO-mentes termékek külföldön piaci előnyt élveznek. Nyugat-Európában megfizetik a minőséget, a műtrágya- és növényvédőszer-mentes termékeket, itthon azonban még meg kell ismertetni ezek előnyeit, értékét a fogyasztókkal – hangsúlyozta Vaszkó Gábor.
A szakember elmondta, hogy folyamatos az új fajták és agronómiai technikák keresése. Vaszkó Gábor elmondása szerint nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy fenntarthatóan, generációkon átívelően gazdálkodjanak, és ne zsigereljék ki a termőföldet. A körkörös gazdálkodás lényege, hogy gyakorlatilag semmilyen hulladék nem marad, mindent újra és újra felhasználnak, ahogy a természet is.
A cégvezető jelezte, hogy az egyszer használatos műanyagok – melyek forgalmazását a közelmúltban betiltották – helyettesítésére a kukorica feldolgozása során keletkező melléktermékeket használják. A fejlesztés eredményeként a malomipari melléktermékeket homogenizálják, és abból ehető, kifejezetten ízletes poharat, tányért készítenek, amely, ha nem fogyasztják el, hetek alatt elbomlik.
Áder János elmondta: ez a termék is megismerhető lesz a november végén kezdődő Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó rendezvényén.
Az államfő ősszel indított podcast műsort Kék bolygó címmel környezetről, vízről, klímáról.
Related news
Anikó Raisz: in addition to the sustainability of agricultural areas, it is also important to manage the situation caused by periods of water shortage
The sustainability of agricultural areas is important for all of…
Read more >Blue planet: With soil renewal farming, the consumer can get healthier food
Soil renewal agriculture, the use of no-till technology, not only…
Read more >Sustainability on the shelf: what do shoppers think about packaging and the environment?
This article is available for reading in Trade magazin 2024/11…
Read more >Related news
BCSDH: climate protection efforts must be stepped up
According to the latest climate change survey by BCSDH and…
Read more >In the Shadow of Price Margin Caps: Easter Shopping in Hungary, 2025
This year’s Easter shopping season in Hungary was less about…
Read more >Eroski develops innovative desserts made with fungal protein
Spanish supermarket chain Eroski, in partnership with catering leader Autoland,…
Read more >