Mégis megmentik a befektetők a Debenhams áruházláncot

Dátum: 2019. 02. 14. 10:59

A brit kiskereskedelmi lánc 40 millió fontos tőkeinjekciót kap befektetőitől, amivel a cég hosszútávú pénzügyi stabilitását kívánják biztosítani – írja az origo.

Nagy-Britannia legnagyobb áruházlánca mintegy 300 millió eurós (95,3 milliárd forint) adósságot halmozott fel, ezért ötven alulteljesítő üzletét bezárja, és 4 ezer embert elbocsát.

A cég nyilatkozatában elmondta, hogy a 40 millió fontot (14,5 milliárd forint) 12 hónapos hitelként kapta a Debenhams, amivel talpra állhat a brit vállalat pénzügyi rendszere, ugyanakkor tovább folytatódnak a megbeszélések további átfogó pénzügyi finanszírozásról is.

Ráadásul a Debenhams nemrég stratégiai megállapodást írt alá a hongkongi Li & Fung vállalattal, a megállapodásnak köszönhetően a brit cég konszolidálja beszállítói bázisát.

A Debenhams részvények tavaly 85 százalékot estek, ugyanakkor az újabb befektetés hatására most 33,9 százalékot emelkedtek.

Ez 52 millió fontra (18,8 milliárd) emelte a vállalat piaci értékét, ugyanakkor elemzők megkérdőjelezik, hogy ez a kiegészítő finanszírozás elegendő lesz-e a cégnek.

A mostani bejelentés előtt a Debenhams hitelkockázati mutatója – ami azt méri, hogy egy vállalat milyen valószínűséggel megy csődbe a következő évben – 1 volt, ami a nagy valószínűséget jelenti – olvasható a Reuters oldalán. (origo)