Ázsiai szupermarketek: alternatív csomagolással a környezetszennyezés ellen

Dátum: 2019. 05. 16. 08:10

Vietnámi és thaiföldi szupermarketek vezetnek az egyszer használatos műanyagok ellen folytatott küzdelemben: a legtöbb helyen már betiltották a műanyag zacskók használatát, és helyettük környezetbarát megoldásokat vezettek be: például banánlevélbe csomagolják a termékeket.

Az új trendet szerencsére egyre többen követik, köszönhetően többek között a Facebookon indított kampányoknak: a thai Rimping szupermarket is a közösségi oldalon osztotta meg a banánleveles megoldást, amely nyomán Hanoiban, Saigonban és Ho Si Minh-város szupermarketjeiben is bevezették az újítást.

Persze más próbálkozások is indulnak: a Big C szupermarket biológiailag lebomló, kukoricából készült táskákat árul műanyagok helyett. Dél-Korea nemrég tiltotta be teljesen az egyszer használatos zacskók és csomagolóanyagok használatát, Szingapúrban pedig komoly kampányok zajlanak annak érdekében, hogy az emberek ne haszáljanak műanyagokat.

A legnagyobb változás azonban kétségkívül Kínában tapasztalható: az ázsiai ország 2008-ban tiltotta be az extra vékony műanyag zacskók használatát , aminek eredményeként a a zacskók aránya 66 %-kal csökkent. Ezzel az intézkedéssel Kína 40 milliárd zacskó óceánba jutását akadályozta meg eddig.

(Ladbible)