AM: Magyarország ellenzi, hogy gyengébb minőségű szőlőfajtákból is lehessen bort készíteni
Az Európai Bizottság engedélyezné a borelőállítást az évtizedek óta tiltott szőlőfajtákból, Magyarország azonban ellenzi a javaslatot; a tilalom fenntartását szorgalmazó magyar kezdeményezést további 12 uniós tagállam támogatta – közölte az Agrárminisztérium (AM) kedden az MTI-vel.
A közös agrárpolitika (kap) borágazatra vonatkozó javaslatairól az uniós agrárminiszterek a Mezőgazdasági és Halászati Tanács hétfői ülésén tárgyaltak Brüsszelben.
A közlemény szerint a magyar álláspontot támogató 12 tagállam adja az EU borszőlőtermesztésének több mint a 90 százalékát.
A közlemény idézte Nagy István agrárminisztert, aki a tárgyaláson hangsúlyozta, hogy ezeket a borelőállítás szempontjából idejét múlt fajtákat alapos indokkal tiltották ki. Az ezek között szereplő Othello vagy Noah fajták alkalmasak lehetnek csemegeszőlőnek, azonban a bortermelésbe történő bevonásuk veszélyeztetheti az európai, és köztük a magyar borok hosszas erőfeszítések árán elért jó hírnevét és hagyományosan magas minőségét.
Nagy István kiemelte, vitán felül áll, hogy a kap-nak és ezen belül a borágazatnak is hozzá kell járulnia a környezet- és klímavédelmi célok megvalósulásához, de erre a korábban okkal betiltott fajták újra engedélyezése nem lehet a megoldás. A javaslat jóval nagyobb kárt okozna az uniós boroknak minőségi és versenyképességi szempontból, mint amennyit javítana az ágazat fenntarthatóságán – jelentette ki a miniszter. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika…
Tovább olvasom >Mesterséges intelligencia a borászatban: az új technológia megváltoztatja a borkészítés módját
A mesterséges intelligencia forradalmasítja az amerikai borászatot, lehetővé téve a…
Tovább olvasom >71 százalékkal nőtt a friss tojás importja
Az Európai Bizottság adatai alapján az unió (EU27) tojás- és…
Tovább olvasom >További cikkeink
Magyarországon évente mintegy kétmillió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik
Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára…
Tovább olvasom >„Kukába az élelmiszerpazarlással” – plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja
A Fenntarthatósági Témahét alkalmából „Kukába az élelmiszerpazarlással” címmel indít plakáttervező…
Tovább olvasom >Nem biztos, hogy a papírcsomagolás a legjobb
A csomagolások környezeti hatásai egyre nagyobb figyelmet kapnak a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >