Zsigó: a jövőben az innovatív élelmiszeripari fejlesztések lesznek középpontban
„Letettük a voksot az innovatív élelmiszeripari fejlesztések mellett, a következő uniós költségvetési ciklusban ezek lesznek fókuszban” – hangsúlyozta az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szerdán, Etyeken.
Zsigó Róbert az Agóra – Innováció és fenntarthatóság az FMCG piacon című rendezvényen mondott nyitóbeszédében kiemelte: a 2021-2027 közötti időszakban szektorális fejlesztésekre készülnek, amiről az ágazati szereplőkkel és az érdekképviseletekkel már tárgyalnak. Az élelmiszeriparban az energiahatékonyság növelését és a környezetterhelés csökkentését rendkívül fontosnak nevezte, egyúttal jelezte, hogy „ismerkednek a robotizációval és a digitalizációval”, mert ezek segítségével magasabb hozzáadott értékű termékek állíthatók elő.
Az államtitkár megemlítette, hogy újabb nemzeti program elindítását tervezik a tudatos fogyasztói magatartás erősítése érdekében, mivel az élelmiszerekkel kapcsolatban egyre nagyobbak az elvárások: jó minőségű és lehetőleg hazai legyen.
Zsigó Róbert az elmúlt évek eredményeivel kapcsolatban megemlítette, hogy a kormányzat eredeti szándéka szerint 2020-ra az élelmiszeriparban több mint 300 milliárd forintnyi fejlesztést kívántak véghezvinni, ezt az összeget 2018 végére elérték. Úgy vélte, ez is azt mutatja, hogy az élelmiszeripar stratégiai ágazat.
Az államtitkár beszélt arról is, hogy a Btk. szigorítását követően felelősségre vonhatók azok a természetes személyek, akik vállalkozásuk mögé bújva élelmiszert hamisítottak. Mostantól akár ötévnyi szabadságvesztést is kaphatnak – mondta.
Jelezte, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv átalakítása is megtörtént, ami jelentős lépés a rossz minőségű élelmiszerek visszaszorításában, miközben létrehozták és bevezették a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegy-rendszert, amely kimagasló minőségű és biztonságos termékeket jelöl. Az első minősített termelők már átvették védjegyeiket, az első aranyfokozatú védjegyes termékek jövő év elején kerülnek a boltok polcaira – fűzte hozzá.
Zsigó Róbert nagy problémának nevezte azt, hogy globálisan az élelmiszerek egyharmada hulladék lesz, és Magyarországon is fejenként 68 kilogramm élelmiszer-hulladék keletkezik. A legnagyobb pazarlók a háztartások, ezért óvodai-iskolai szemléletformáló programokat indítanak, de foglalkozni kell a termelés és a vendéglátás során keletkező hulladékok csökkentésével is, amihez a gyártók és a vendéglátósok bevonása szükséges – fejtette ki. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Zsigó Róbert: átlagosan majdnem húsz százalékos az árrésstop hatása
Az árrésstop bevezetésének hatására négy hét alatt átlagosan 18,6 százalékkal…
Tovább olvasom >Az EU 140 millió eurót fektet generatív mesterséges intelligencia bevezetésére az agrár-élelmiszeriparban is
Az Európai Bizottság négy új pályázati felhívást tett közzé a…
Tovább olvasom >Zsigó Róbert: három hét után már 18,8 százalékkal olcsóbbak az alapvető élelmiszerek
A mérték nélküli profitéhség nem mehet a magyar emberek kárára…
Tovább olvasom >További cikkeink
Árrésstop árnyékában: így alakulnak a húsvéti bevásárlás költségei 2025-ben
Az idei húsvéti bevásárlási szezon igazi meglepetése nem a csokinyúl…
Tovább olvasom >Innovatív gombafehérjés desszerteket fejlesztett az Eroski
A spanyol Eroski áruházlánc a catering terén vezető Ausolannal, az…
Tovább olvasom >Csökkenő születésszám, növekvő kihívások
A demográfiai trendek és a fogyasztói szokások alakulása egyaránt formálja…
Tovább olvasom >