„Zöldül” az ásványvíz kategória

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2020. 08. 03. 10:46

A koronavírus-járvány alatt egyik napról a másikra változtak meg a fogyasztói szokások az ásvánvízpiacon is: míg a nagyobb kiszerelések praktikusságuk miatt népszerűbbé váltak, az on-the-go és a HoReCa termékkategóriák forgalma erősen visszaesett. Bár a fejlesztések és innovációk ebben az időszakban is zajlanak, további terveikkel a vállalkozások kivárnak.

Palkó András- Coca-Cola

Palkó András
marketing-üzemeltetési vezető
Coca-Cola HBC Magyarország

A Coca-Cola HBC Magyarország arról számol be, hogy az ásványvíz kategóriában 2019-ben 4,6%-kal nőtt az értékesítés volumene, az idei év első két hónapjában pedig 7,2%-kal emelkedett az ásványvízeladásból származó árbevétel.

– Literre lebontva ezeket az adatokat azt látjuk, hogy tavaly minimális, 1,5%-os csökkenés történt piacon. A vásárlók, úgy tűnik, volumenben kevesebbet vásárolnak, ugyanakkor a drágább termékeket preferálják – jelzi Palkó András, a vállalat marketing-üzemeltetési vezetője.

Van der Wildt Nikolett-Szentkirályi

Van der Wildt Nikolett
marketingigazgató
Szentkirályi Magyarország

Van der Wildt Nikolett, a Szentkirályi Magyarország Kft. marketingigazgatója a Nielsen kiskereskedelmi indexére hivatkozva azzal egészíti ki, hogy mind az ízesítetlen, mind az ízesített természetes ásványvizek értékbeni forgalma erősödött a tavalyi évben, 2020 januárjában és februárjában pedig mennyiségben is növekedésnek indultak:

– Tavaly óta tovább erősödött a Szentkirályi Magyarország természetes ásványvizek piacán betöltött piacvezető szerepe, mennyiségben a piac több mint egyharmadát birtokoljuk.

A Magyarvíz Kft. 2019-ben 4%-kal növelte értékesített mennyiségét 2018-hoz képest, 2020 első negyedéve pedig 5%-os növekedést mutat az előző év hasonló időszakához viszonyítva.

Kozák Krisztina - Magyarvíz

Kozák Krisztina
marketingvezető
Magyarvíz

– Ez annak köszönhető, hogy a február és a március is rendkívüli értékesítési eredményeket hozott, annak ellenére, hogy nálunk a januártól áprilisig terjedő időszak a szezonra való felkészülés ideje, amikor a karbantartások, beruházások és fejlesztések folynak, ezért is ért minket váratlanul a kereslet nagymértékű növekedése termékeink iránt a koronavírus-járvány okozta bevásárlási láz eredményeként – tudjuk meg Kozák Krisztina, marketingvezetőtől.

Tudatosabban vásárolnak a fogyasztók

Horváth Adrienn - MárkaÜdítőgyártó

Horváth Adrienn
marketingigazgató
Márka Üdítőgyártó

A Márka Üdítőgyártó Kft. a 2018-as bumm (megtízszereződés) után 2019-ben további, átlagosan 30%-os növekedésről ad hírt.

– 2020-ban egy új fejezet kezdődött vállalatunk életében: két nemzetközi diszkontlánc saját márkás ízesített vizeit is elnyertük, melyek palackozását ezekben a hetekben kezdtük meg, immár két gépsoron. Ezekre az üzletekre, 100%-ban magyar tulajdonú kkv-ként nagyon büszkék vagyunk – avat be Horváth Adrienn marketingigazgató.

Balogh Zsoka - In-Food 2000

Balogh Zsóka
marketingvezető
In-Food 2000

Balogh Zsóka, az In-Food 2000 Kft. marketingvezetője is megerősíti: 2020 nem várt kihívás elé állította a gyártókat és a forgalmazókat.

– Bízunk benne, hogy a közelgő enyhítések kedvező hatással lesznek ezen csatornákra, és mindent megteszünk majd azért, hogy a nyáron megragadjuk a szezon által kínált lehetőségeket. A nagykosaras bevásárlásoknak köszönhetően az 1 literes és a 1,5 literes kiszereléseink darab- és zsugoreladása terv felett teljesít – nyilatkozza Balogh Zsóka.

Regőczi László, a Primus Ásványvíz ügyvezető igazgatója arról tájékoztat, hogy termékük, a Primus ásványvíz kifejezetten prémium minőségű ásványvíz, melynek vevői mind a négy kontinensen megtalálhatók.

– A legnagyobb vevőink Kínában és azon belül Sanghaj környékén találhatók. Hiába írtunk alá ezúttal is a 2019 CIIE-n komolyabb volumenű szerződést, a koronavírus meghiúsította minden szerződésünk teljesítését. Se kikötői, sem fogadóországi vámhivatal nem működött.

Hódít a mentes

Kozák Krisztina azt tapasztalja, hogy 48%-os piacrésszel továbbra is a szénsavmentes vizek a legnépszerűbbek. A szénsavasok 39%-kal második helyezettek, míg az ízesített vizek 12%-kal zárják a sort, mindamellett, hogy eladásuk nyaranta enyhe emelkedést mutat.

A Márka Üdítőgyártó Kft. szénsavmentes és szénsavas ízesített vizei egyaránt megtöbbszörözött forgalmakat generálták az előző év azonos időszakához képest.

– A Márka Dinamica szénsavmentes vizeknél továbbra is az extravagánsabb ízekkel, illetve ízkombinációkkal dolgozunk, melyek egyformán közkedveltek. A Mozaik szénsavas vizeknél pedig a klasszikusnak mondható vonalat követjük – a citrom, a bodza és a málna ebben a szortimentben is egyformán jól szerepelnek – mondja Horváth Adrienn.

– Ahogyan a jól ismert Evian ásványvíz is csak szénsavmentes ásványvizet palackoz, úgy a Primus is csak természetes formájában, pontosan úgy, ahogy a természet megőrizte jégkorszaki tisztaságát 17 400 év alatt a jelenkor számára. Szén-dioxid hozzáadása nélkül kerül forgalomba – hangsúlyozza Regőczi László, a Primus Ásványvíz ügyvezető igazgatója.

Csökken a kereskedelmi márkák szerepe

A kereskedelmi csatornákat vizsgálva van der Wildt Nikolett kifejti: 2019-ben a természetes ásványvizek piacán az egyetlen mennyiségi forgalomban erősödő csatorna a diszkont üzletek hálózata volt. Stabilan őrzik pozícióikat a független üzletek, azonban a hazai láncok és a hiper-, illetve szupermarketek mennyiségi forgalma jelentősen visszaesett. Utóbbiak az év első két hónapjában továbbra is alulmaradtak a diszkontokkal és a független üzletekkel szemben. A kereskedelmi márkák szerepe évről évre csökken, és ez a trend idén is tovább folytatódik.

– Bár egyre több ízkombináció jelenik meg az ízesített ásványvizek piacán, a forgalom domináns részét továbbra is az egyféle ízesítésű termékek teszik ki. A prémium termékeknél az ízkombinációk, míg az olcsóbb árfekvésű termékek esetében az egyféle ízesítés jellemző. Jól mutatja ezen termékek népszerűségét, hogy a természetes vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított funkcionális ásványvizeink esetében is bevezettük a gyümölcsös ízesítésű változatokat – ismerteti a Szentkirályi Magyarország Kft. marketingigazgatója.

A Coca-Cola HBC Magyarország marketing-üzemeltetési vezetője fontosnak tartja megemlíteni, hogy egyre több gyártó, egyre szélesebb választékkal van jelen a piacon, és mivel a független kisboltokban nincs szigorú szabályozás a termékszámra vonatkozóan, ezért a termékek bevezetésénél mindig ebben az értékesítési csatornában jelennek meg elsőként az újdonságok.

– Az ízesített vizek között továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek a funkcionális vizek – egészíti ki Palkó András.

Kevesebb cukor, több vitamin

Halász Gábor - Maspex

Halász Gábor
brand manager
Maspex Olympos

Az Apenta mindkét természetes ásványvíz alapú almárkájával jól teljesít az ízesített ásványvizek piacán.

– Az ízesített ásványvíz piacán kiemelkedő növekedést értek el a tavalyi évben az Apenta Vitamixx termékei is. A vitaminokkal kiegészített almárka az idei év elején tovább bővítette portfólióját: ezúttal cukormentes változatban dobta piacra 2 új termékét – vázolja Halász Gábor, a Maspex Olympos Kft. brand managere.

Regőczi László - Primus

Regőczi László
ügyvezető igazgató
Primus Ásványvíz

A Primus Ásványvíz szortimentjében leginkább a kiszerelés jelent alternatívát.

– Amíg a tengerentúli piacokon a 0,5 literes változat a népszerű, addig itthon a 1,5 literes és a 0,5 literes egyaránt népszerű – tudjuk meg Regőczi Lászlótól.

A Coca-Cola HBC Magyarország által forgalmazott NaturAqua család fő terméke továbbra is a szénsavmentes ásványvíz, mely PET- és üveges csomagolásban is elérhető.

– Az üveges termékeink tavaly júliusban új külsőt kaptak: az űrtartalom és a design is megváltozott, előbbi 0,25 literről 0,33 literre nőtt és egy elegánsabb, letisztultabb grafika jelent meg az üvegeken. A régi üvegeket darálás után visszajuttattuk az ipari körforgásba, az új üvegek pedig visszaválthatók, így azok teljes mértékben újrahasznosíthatók – jegyzi meg Palkó András.

Nőtt a kisebb kiszerelések népszerűsége

A Szentkirályi Magyarország Kft.-nek 2019-ben a piacon szinte mindegyik márkájával sikerült forgalomban és részesedésben is erősödnie. A növekedés motorja a töretlen népszerűségnek örvendő Szentkirályi és a sikeresen újra bevezetett Emese ásványvíz volt.

– A 0,5 literes termékek hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugat-európai trendeket követve – habár ezt a trendet a COVID-19 okozta helyzet látványosan megállította. Ezért mi is nagyobb hangsúly fektetünk a kisebb kiszerelésű termékek gyártására – fűzi hozzá Kozák Krisztina, a Magyarvíz Kft. marketingvezetője.

Az In-Food 2000 Kft. szortimentjének kialakításánál ügyelt arra, hogy a vásárlói igények széles körét kiszolgálják termékeikkel. Volumenben a 1,5 literes Vöslauer szénsavmentes vizük a legeredményesebb.

– Tavaly fejlődni tudtunk az on-the-go csatornákon is, ott a trendi Vöslauer Balance volt a legnépszerűbb – árulja Balogh Zsóka.

Marketing helyett segítségnyújtás

A funkcionális vizek között március végétől elérhető a Coca-Cola HBC Magyarország portfóliójában az Aquarius márka is, amely itthon kétféle szénsavmentes változatban található meg a polcokon. A citromos változat cinkkel dúsított, a narancsos pedig extra magnéziumot tartalmaz.

– Az újdonságaink az ízélményen felül segítenek a napi stressz csökkentésében és a koncentráció fenntartásában is. Márciustól a Römerquelle prémium ásványvizet is bevezettük, amely a körforgásos hulladékgazdálkodást támogatja. Magyarországon forgalmazott PET-palackjaink már mind 100%-ban újrahasznosíthatóak, de most először mutattunk be egy olyan csomagolást, amely nemcsak hogy ismét palackká válhat, hanem (legalább) egyszer már az is volt – tájékoztat Palkó András.

A COVID-19 járvány miatt kialakult helyzetben a vállalat a klasszikus marketingeszközökre szánt költségvetésének jelentős részét a segítségnyújtásra fordítja. Mivel a döntés az ásványvizek piacára is vonatkozik, így marketingaktivitásokkal inkább az év második felében terveznek.

– A piac átalakulása miatt előtérbe kerülnek olyan számunkra új, eddig még kevésbé használt csatornák is, mint az online kereskedelem. Amint a korlátozások enyhítésre vagy feloldásra kerülnek, támogatni fogjuk az újra nyitó vendéglátóipari egységeket és bárokat üzemeltető partnereinket is – avat be a marketing-üzemeltetési vezető.

Megújuló termékportfóliók

A Szentkirályi Magyarország Kft. szakemberei folyamatosan figyelik a trendeket, és keresik az innovációs lehetőségeket.

– Az első negyedévben funkcionális ásványvíz-portfóliónk bővítésével két újdonságot is bemutattunk a nagyközönségnek. Február óta négy gyümölcsös változatban érhetők el a természetes vitamin- és ásványianyag-forrást biztosító Magnesia RED ízesített ásványvizei. Másik újdonságunk a kedvelt Kékkúti ásványvíz szénsavas változata. Márciusi bevezetése óta folyamatosan építjük a termék disztribúcióját, így egyre többen élvezhetik hazánk legmagasabb kalciumtartalmú természetes ásványvizének legújabb variánsát – jelzi van der Wildt Nikolett.

– A Márka szénsavas ízesített vizeit 2020 nyarára újrapozicionáljuk, ami teljesen új csomagolást (beleértve a palackformát, a címkedesignt) és márkanevet is jelent. A korábban sikeresen bevezetett három, immáron klasszikus ízzel fogyasztóink a jövőben Mirror név alatt találkozhatnak a boltok polcain. 2020-ra is két Márka-kampánnyal készülünk – részletezi idei terveiket Horváth Adrienn, a Márka Üdítőgyártó Kft. marketingigazgatója.

Innovációk a környezetvédelem jegyében

Kozák Krisztina rámutat: a klímavédelem, a zöldülés került fókuszba az elmúlt években, ezért már a tavalyi évben, a szektorban elsőként, a Mizse palackokon elhelyezett zöld üzenetek segítségével hívták fel a figyelmet arra, hogyan tehet mindenki döntésével, cselekedetével többet a szűkebb környezetéért.

– Az idei évre is készültünk innovációval, azonban a koronavírus-járvány markánsan átrajzolta a terveinket. A járvány lecsengése, megszűnése után újra fogjuk gondolni a 2020-as projekteket – számol be a Magyarvíz Kft. marketingvezetője

A Vöslauer tavaly elsőként vezette be a 100%-ban újrahasznosított palackú termékeket a szénsavmentes vizek kategóriájában. Idénre ezt az innovációt a teljes termékválasztékra kiterjesztették, immár minden egyes Vöslauer termék 100%-ban újrahasznosított rePET alapanyagból készült palackban kerül forgalomba.

Az innováció a Primus Ásványvíz mindennapi tevékenységének is a része. Esetükben ez legtöbbször a gyártási folyamatokra terjed ki, de egyre inkább elmozdulnak az online alkalmazások, a különleges csomagolások irányába is.

Budai Klára

 

Meghódítja a gyerekeket is az Evian

Az Evian forrásvize 15 éven át utazik és tisztul a Francia Alpok természetvédelmi területén, távol minden környezeti ártalomtól. Ez a folyamat garantálja azt, hogy az Evian az emberi szervezet számára optimális ásványianyag-tartalmával tökéletesen hidratálja a bőrt amellett, hogy szomjunkat oltja.

Idén tavasszal új köntösbe bújnak a gyerekek körében népszerű 33 cl-es kiszerelésű termékek. Az Evian nagy hangsúlyt fektet a szükséges víz bevitelére, különösképpen a gyerekek körében, ugyanis a gyerekek 59%-a nem fogyaszt elegendő vizet. Pedig a vízbevitel növelése elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, hiszen a víz segít a fizikai teljesítőképesség fenntartásában, és a kognitív folyamatokat is támogatja.

A természetesen tiszta Evian ásványvíz megfelelő mennyiségben és összetételben tartalmaz ásványi anyagokat, amely a cukrozott italoknál sokkal egészségesebb alternatívát kínál.

A megújult csomagolás kifejezetten a gyerekek figyelmét igyekszik megragadni a népszerű Disney-karakterek segítségével, hogy a legkisebbek is örömmel kortyolhassák belőle a vizet. //

 

Több mint egymilliárd liter ásványvíz folyt a kiskereskedelemben

Közel 79 milliárd forintra nőtt a forgalom az ásványvízpiacon, a 2019. március és 2020. február közötti periódusban. Az ezt megelőző, azonos időszakhoz viszonyítva ez 5 százalékos értékbeli növekedést takar. A Nielsen kiskereskedelmi indexéből az is kiderül, hogy több mint 1 milliárd liter ásványvizet vásároltunk a kiskereskedelemben a vizsgált 12 hónap során.

VörösmartyHorváth Zsófia - Nielsen-nielsen

Vörösmarty- Horváth Zsófia
piackutatási tanácsadó
Nielsen Piackutató

Szénsavtartalom szempontjából továbbra is a mentes víz vezeti a listát. A megelőző, azonos időszakhoz képest 9 százalékkal emelkedett az értékbeli eladás a szegmensben, így a kategórián belüli értékbeli részesedés tekintetében már 56 százalékot visz a szénsav nélküli ásványvíz.

Ha a kiszerelés alapján csoportosítjuk az ásványvizeket, az 1–1,9 literes termékek fogynak a leginkább, a kategória értékbeli eladásának csaknem háromnegyedét adják. A legnagyobb értékbeli forgalomnövekedést az 1 literes kiszerelésnél láthatunk: a 2018. március – 2019. februári időszakkal összevetve 16 százalékot emelkedett. Emellett az ennél kisebb palackokból származó bevétel is ezt megközelítő mértékben gyarapodott.

A vizsgált 12 hónapban a fogyasztók leginkább a gyártói márkás termékeket vásárolták, értékbeli piaci részesedésük ugyanis több mint 71 százalékos. A forintban mért eladásuk gyarapodásának közel 7 százalékos mértéke is meghaladta a saját márkás ásványvizekét.

A csatornák részesedését tekintve ásványvízvásárláskor továbbra is a nagy üzletek vannak fölényben. Értékben az eladások 47 százalékát viszik a 401–2500 négyzetméteres üzletek – ezzel 2 százalékpontot nőtt a csatorna súlya a kategóriában. Némi forgalomcsökkenés után a legnagyobb, 2500 négyzetméter feletti boltok megközelítőleg az ásványvízpiac negyedét hasítják ki.

Az ásványvízre fordított forintok több mint négyötödét natúr vízre költik a magyar fogyasztók. Az ízesített ásványvizek közül a citromos viszi a pálmát, értékbeli piaci részesedése 4 százalékos. Ez a szegmens értékben 8, mennyiségben közel 6 százalékot tudott gyarapodni az előző időszakhoz képest. A dobogó második helyén a málna áll, ezt pedig a bodza követi – értékbeli részesedésük 1–2 százalék között áll. //

 

Szénsavasnak gyenge, mentesnek túl buborékos?

Az ásványvízpiac 2018-as megtorpanása után 2019-ben is csak minimális mennyiségi növekedést látunk, értékben 10%-kal nőtt az ásványvizek értékesítése. Ennek egyik oka lehet az is, hogy a fogyasztók környezettudatosabban gondolkodnak – „Plastic” tanulmányunk szerint a „műanyag hulladék” keletkezése aggodalommal tölti el a magyar vásárlókat.

GfK-Growth from Knowledge

Bodnár Krisztina - GfK

Bodnár Kriszta
business development
manager, GfK

Tavaly a diszkontokban és a szupermarketekben is a márkázott ásványvizek tudtak jobban növekedni, nem a saját márkás vizek húzták a kategóriát. Nemcsak értékben, mennyiségben is kimutatható a növekedés a márkázott vizeknél – nagyon szépen látszik, hogy megtérül a márkaépítésre fordított anyagi és szellemi erőfeszítés a gyártók részéről.

Nem változott az elmúlt évekhez képest a kategória vásárlói bázisa – a háztartások 94%-a vásárolt palackozott ásványvizet legalább egyszer egy év alatt 2019-ben is. Az ún. enyhe vizekből egyre kevesebbet vesznek a háztartások, 2019-ben kb. 10 százalékkal esett vissza az „enyhék” vásárlása, de 2017-hez képest már kb. 25%-kal kevesebb enyhe vizet vásárolnak. Az „enyhéken” túllépve a mentes és a szénsavas vizek forgalma értékben növekedni tudott 10% körüli mértékben.

A nem ízesített vizek a diszkontokban tudtak növekedni, ellenben a hiperekben az ízesített kategória hozott növekedést: 20%-kal nőttek itt értékben az ízesített vizek 2018-hoz képest.

A magyar fogyasztók nem szeretnek üres folyadékot inni – szeretik, ha az innivalónak van íze, színe, konzisztenciája. Jól mutatja az alábbi ábra, hogy a különböző üdítőital-kategóriák között hogyan rendeződött át a fogyasztás 2019-ben az előző évhez képest.

Zöldül az ásványvíz kategória - ásványvízpiac

Az ásványvizek 40%-a a 3-4 fős háztartásokhoz kerül, ellenben, ha egy háztartásban 5-nél többen élnek, akkor jelentősen kisebb a háztartás ásványvízfogyasztása – úgy tűnik, nem túl gazdaságos nagy létszámú családok esetében a palackozott víz vásárlása. Talán meglepő, hogy az összes ásványvíz háromnegyedét olyan háztartások vásárolják, ahol nincs 18 év alatti gyermek. Az ásványvízmennyiség harmadát kistelepüléseken (5000 fő alatti település) vásárolják a háztartások. //

Kapcsolódó cikkeink