Zöldségek grillre – vagy köretnek

Szerző: Budai Klára Dátum: 2024. 05. 01. 12:14

A grillezés már régóta több mint egy főzési módszer; egy kulturális jelenség, mely összehozza az embereket a szabadban, egy közös étkezés erejéig. Amíg a húsok és tenger gyümölcsei gyakran kapják a főszerepet ezeken az összejöveteleken, egyre többen fedezik fel a zöldségek grillezésének varázslatos világát. Ezek az ínyencségek nem csupán frissességet és színt visznek a grillpartikra, de új ízekkel és textúrákkal is gazdagítják az asztalt.

A cikk a Trade magazin 2024/5. lapszámában olvasható.

A grillszezon a tartósan jó idő beköszöntével indul be, amikor már széles palettában és mennyiségben találhatók meg a hazai frisspiaci paprika- és paradicsomfélék. Aki korai grillszezont kíván indítani, például húsvétkor vagy május 1-jén, még a hazai paprikafélékből csak a fehér paprikák, kaliforniai paprikák és hegyes csípős paprikák közül válogathat. Viszont június közepétől-végétől már a teljes hazai frisspiaci paprikaszortiment rendelkezésre áll, ahol már a kápiapaprika és a pritaminpaprika is gyarapítja a mezőnyt. A paradicsom esetében kedvezőbb a helyzet, az üvegházi termesztésnek köszönhetően a hazai termékpaletta komplett repertoárja már húsvéttól elérhető.

Praktikus csomagolásban

A Délalföldi Kertészek Szövetkezetének termékportfóliójában megtalálható fehér paprika, kápiapaprika, pritaminpaprika, kaliforniai paprika, valamint a paradicsomfélék – itt a fürtös paradicsom, a paradicsomkülönlegességek, mint a koktélok, cherryk, illetve az édes datolyaparadicsom. Aki szereti a csípős ízeket, megspékelheti ételét hegyes erős paprikával is.

Nagypéter Sándor
elnök-ügyvezető
Délalföldi Kertészek
Szövetkezete

– Grillezésre a legalkalmasabbak az édesebb paprikafélék, mint például a kápiapaprika és a pritaminpaprika. A kápiapaprika vékonyabb húsú, akár feketére is lehet sütni a héját, jól áll neki a füstös íz. A pritaminpaprika kerek formájából adódóan alkalmas arra, hogy megtöltsük például darált hússal, zöldségekkel, sajttal, és így süssük át. A koktélparadicsom és a datolyaparadicsom is kiváló sütve, még jobban megmutatkozik az édes ízük – tájékoztat Nagypéter Sándor, elnök-ügyvezető.

A vállalat kínálatában – amely nyár elejétől már webshopjukban is elérhető lesz – szerepelnek kifejezetten grillezéshez ajánlott csomagok, mint például a kápiagrillcsomag, vagy a fém­tálcán kínált vegyes zöldségcsomag, amely tartalmaz koktélparadicsomot, kápiapaprikát, TV-paprikát és egy kevés hegyes erős paprikát. A fémtálca praktikus, hiszen hőálló, fel lehet használni a sütés során, és a feldarabolt zöldségek nem hullanak be a grill rácsai közé.

A fenntarthatóság kérdéskörével kapcsolatban fontosnak tartja megemlíteni, hogy az okszerű növényvédelem mentén már több mint másfél évtizede az integrált biológiai növényvédelem játszik fontos szerepet.

– Ennek lényege, hogy alapvetően kémiai növényvédelem használata nélkül folyik a termelés a biológiai készítmények, anyagok, hasznos szervezetek betelepítését követően. Elsősorban csak gazdasági kár elhárítása érdekében, és nagy kártevőnyomás esetében, az adott „fertőzött” részek kerülnek kémiai növényvédelemmel foltszerűen kezelve – fejti ki Nagypéter Sándor.

Ugyancsak itt hívja fel a figyelmet a csomagolások körforgásban betöltött szerepének és a hulladékkibocsátás csökkentésének fontosságára. Mint mondja, egységcsomagjaik alapvetően papíralapúak, szelektíven gyűjthetőek és újrahasználatra alkalmasak.

A grillezésre alkalmas zöldségek sora egyre szélesedik

Új, izgalmas „grillrelépők”

Tóth Kamil, a Rijk Zwaan Budapest Kft. account managere azzal egészíti ki az előtte elhangzottakat, hogy ahogy maga a grillszezon, a grillezésre alkalmas zöldségek sora is egyre szélesedik.

Tóth Kamil
account manager
Rijk Zwaan Budapest

– Közismerten a cukkini, a kápiapaprika voltak éveken keresztül a grillezés favoritjai. Immáron hazai termelőktől elérhető grillparadicsom is bővítette ezt a sort, de a burgonyafélék sorából a hagyományos sötét héjszínű mellett a csíkos padlizsán is egyre felkapottabb, de nem szabad megfeledkeznünk az endíviáról, a frizéről és a mini római salátáról sem. Ezek egész éves elérhetősége, valamint egyre növekvő hazai előállítása jelentősen elősegíti a grillzöldségpaletta bővülését, keresletét. Olyan zöldségek is újra előtérbe kerülnek, mint a korai káposzta vagy a csúcsos káposzta, a spárga, a sárgarépa, de a zellergumó az édeskömény és a zöldbab is pont az ízviláguk vagy a hazai elérhetőségük miatt kerül egyre gyakrabban a grillre – részletezi Tóth Kamil.

Cégük számos újdonsággal érkezik évről évre, figyelve a világban és a környező országokban is uralkodó trendeket.

– A fogyasztói igények változásával egyre több vegyszermentesen, illetve bio tanúsítvánnyal rendelkező termelő aktív az országban, akik számára természetesen csávázatlan és bio vetőmagot is előállítunk, szállítunk. Tisztában vagyunk a ténnyel, hogy egyre kevesebb növényvédő szer engedélyezett az EU-ban, ennek komoly hatása van a kártevők és növényi kórokozók egyre gyakoribb kártételében. Nemesítőink ezt szem előtt tartva az íz és állag, valamint a használhatóság mellett fokozottan figyelnek az érkező fajták legújabb rezisztenciákkal való ellátására – avat be az account manager.

Elmondása szerint továbbra is fokozott az érdeklődés a grillezésre használt palermopaprikáik iránt, hiszen ezek immáron 4 színben elérhetők, de cukkinik, változatos padlizsánjaik, valamint a korai káposztáik iránt is nőtt a kereslet.

– A grillezésnél a saláták is előkerülnek, mint köret, vagy előétel. Salanova® salátáink, valamint a Knox™ fajtatulajdonsággal, a vágási felületek lassabb elszíneződésével ellátott salátáink egyaránt bekerültek a hazai ellátási láncokba, ahogy a roppanós salátánk is (Crunchy lettuce), melyek Snack salátaként az online ellátásban lettek elsőként elérhetőek – informálja lapunkat Tóth Kamil.

A saláta is legalább annyira fontos kelléke lett a nyári grillszezonnak, mint a hús- vagy sajtkészítmények

Saláta inkább tálon, mint rácson

Az Eisberg termékportfólióját a csomagolt saláták és salátakeverékek, szezonális salátatermékek, a kiegyensúlyozott tápanyagbevitelt támogató salátatálak, a joghurtalapú salátaöntetek, valamint a hidegen sajtolt olajok alkotják.

Szalai Judit
értékesítési vezető
Eisberg Hungary

– A főszezonunk az újévi fogadalmaktól egészen júniusig tart, azaz az első friss, hazai idényzöldségek beéréséig. Ugyanakkor a nyári hónapokban is van igény a megbízható forrásból származó, gonddal mosott és csomagolt, kényelmi termékeinkre. Örömmel tapasztaljuk azt a trendet, hogy a saláta is legalább annyira fontos kelléke lett a nyári grillszezonnak, mint a hús- vagy sajtkészítmények. Mi is gyakran jelenünk meg promócióval olyan eseményeken, ahol egyéb grilltermékek kóstoltatása mellett a saláta is szerepel kísérőként – jelzi Szalai Judit, az Eisberg Hungary Kft. értékesítési vezetője.

Nem kizárólag erre a célra kialakított, de a fogyasztók által kedvelt termékük a Káposztasaláta, amelyből coleslaw öntettel vagy majonézzel kiegészítve gyorsan és egyszerűen készíthető friss zöldségköret a grillpartik alkalmával. De a salátakeverékek és babylevelek is színesítik, jól kiegészítik a grillezést, sokan vásárolnak a különböző grilltermékek mellé egészséges, könnyű köretet.

– Az idei év két fő innovációja az áprilisban bemutatott Eisberg Színes tálak, amelyekkel a tápanyagok tökéletes egyensúlyát szeretnénk középpontba helyezni, valamint a májusban három ízzel debütáló hidegen sajtolt, természetes salátaolajaink: tökmagolaj-pörkölt tökmagolaj, törökmogyoró-olaj és pisztáciaolaj, valamint lime-olajos keverék. Alapvetően kényelmi terméknek terveztük őket, ezért 20 ml-es, egyadagos kiszerelésben lesznek elérhetőek. Az ízválasztást is komoly felkészülés előzte meg: a tökmagolaj a magyar konyha alapja, az Őrség aranya, ezért ez egyértelmű választás volt. A lime-olaj már debütált és bizonyított a Tonhal & Bulgur Színes tálunkban, ezért ezt külön is elérhetővé tettük. A pisztáciaolajos változat pedig az eisberges kollégák egyöntetű ajánlásával kerül a polcokra, úgyhogy reméljük, hogy a vásárlók körében is hamar kedvenccé válik – vetíti előre Szalai Judit.

A kevésbé szép sem megy kárba

A Cropfood TÉSZ Zrt. átfogó konyhakerti kínálattal rendelkezik a burgonyától a salátáig. A szezonban kiemelt figyelmet élveznek a grillezéshez általánosan használt, kedvelt termékek. Nemcsak konkrétan a grillrácsra szánt zöldségek, hanem az asztali fogyasztás kiegészítése is kínálatuk fontos része.

Lóczki Zsuzsanna
értékesítési vezető
Cropfood TÉSZ

– A legáltalánosabb, ismert grillzöldségek a padlizsán, cukkini, burgonya, hagyma és paprikafélék. Karikára vágva vagy hosszú szeletenként beolajozva, fűszerezve érdemes grillezni őket. A burgonyát alufóliába csavarva, a már beállt parázsba rakva sütjük. Az elmúlt években újra előkerült a grillezett vagy sült cékla is, színesítve a grill zöldségek változatosságát. Köretnek káposztát, répát, hagymát ajánlunk coleslaw salátához, ami kitűnő, könnyű kísérője a húsos ételeknek – mondja Lóczki Zsuzsanna, értékesítési vezető.

Grillezéshez BBQ-csomaggal és hagymamixszel, paprikaválogatással készülnek, továbbá 300 grammos friss retekcsomagokkal a terítéshez.

– Magyar termelőktől vásároljuk a zöldségeket, amelyek 24 órán belül az áruházakban vannak. Ezzel garantáljuk a frissességet és a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot. A zöldségmentésben a Munch applikáción keresztül értékesítjük a II. osztályú zöldségeket – tudjuk meg Lóczki Zsuzsannától, aki azt is elárulja, hogy állandó ömlesztett kínálatuk mellett a csomagolt termékeik jelentik az újdonságot.

– Nemcsak azzal mutatunk újat, hogy belépünk ebbe a kategóriába, hanem a választék is különleges. Funkcióra összeválogatott termékeinkkel segítjük a választást, könnyítjük a vásárlási döntést – teszi hozzá az értékesítési vezető.

Ömlesztett, csomagolt, vagy fagyasztott: a kínálat szűkössége már nem lehet akadálya a kreatív grillezésnek

Megérkeztek a zöldségsnackek

Horváth Otília, a Vitamin Szalon Kft. marketingvezetője arról számol be, hogy a hagyományos grillzöldségek mellett már gyümölcs grillezésével is próbát tettek a görögdinnyével.

Horváth Otília
marketingvezető
Vitamin Szalon

– Erről a vélemények megosztóak voltak, de mindenesetre jó tudni, hogy vannak gyümölcsfajták is, melyek alkalmasak a grillezésre. Mégis leginkább a padlizsánt és a cukkinit ajánljuk erre a célra, azért is, mert ezen termékek a nyári időszakban jó eséllyel magyar termelőtől is beszerezhetők – jegyzi meg Horváth Otília.

A Vitamin Szalon Kft. saját termelőbázissal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy termékeik visszaellenőrizhetők.

– Azt is meg tudjuk mondani, hogy a termelő milyen növényvédő szereket használt a termelés során, milyen talajspecifikációval és milyen termeléstechnológiával dolgozik. A grillzöldségeink mindegyike lédig, azaz nem csomagoljuk őket sem külön-külön, sem egyben, ezzel is ügyelve a fenntarthatóságra. 2023 végén fejlesztettük ki új termékünket, a Zöldségmártogatós snacket. A termékben különféle válogatásban csomagolunk snack formára vágott sárgarépát, angol zellert, kígyóuborkát és palermopaprikát. A termék mellé egy hozzá passzoló krémet illesztettünk. A vásárló bárhová magával tudja vinni, és a nagy tápanyagtartalom miatt főétkezéseket is helyettesíthet. A terméket folyamatos visszajelzések alapján tovább fejlesztjük – újságolja a marketingvezető. 

//

 

Tavasszal egyre több hazai zöldség kerül a boltokba

Bár az üzletekben egész évben jelentős a zöldségkínálat, a kora tavaszi időszaktól kezdődően egyre több zöldségfajta esetében veszi át az import helyét a magyar áru.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet körképe szerint belföldi újhagymát egész évben kínálnak a Budapesti Nagybani Piacon, a kora tavaszi időszakban azonban a hazai felhozatal is bővül, így a legtöbb bolt kínálatából fokozatosan eltűnik a külföldi újhagyma.

Hasonló a helyzet a fejes saláta és a hónapos retek esetében is. A korai hazai saláta általában februárban jelenik meg az áruházakban, és onnan gyors felfutás következik április végéig. A jövőben várhatóan tovább nő a római saláta népszerűsége a termelők körében, amely hűtőben tárolva két hétig is frissen tartható. Ma ennél még elterjedtebb a jégsaláta, melynek nagy, tömött feje sokkal tartósabb, mint a mindössze néhány napig eltartható fejes salátáé, emellett jól kockázható, feldolgozható.

A hónapos retek enyhe februári időjárás esetén már a tél végén, a tavasz első napjaiban ültethető, vethető. Ugyan a részesedése a hazai zöldségtermesztésen belül igen alacsony, a retek a saláta után a második legjelentősebb hajtatott, hidegtűrő zöldségfajunk. //

Kapcsolódó cikkeink