Zavaros címkék az élelmiszereken: az Európai Számvevőszék figyelmeztetése
Az élelmiszerek címkéi, logói és állításai elvileg a vásárlók tájékozottságát kellene, hogy szolgálják, ám az Európai Számvevőszék friss jelentése szerint a gyakorlatban ezek sokszor inkább zavaróak, sőt félrevezetők lehetnek. Az Unióban jelenleg érvényes szabályozás nem tart lépést a folyamatosan változó piaci trendekkel, ami kiszolgáltatottá teszi a fogyasztókat – figyelmeztetett Keit Pentus-Rosimannus, a Számvevőszék ellenőrzésért felelős tagja – írja az Agrárszektor.
Hiányos uniós szabályozás és félrevezető állítások
Az élelmiszeripari vállalatok egyre kreatívabb módokon használják a címkézési lehetőségeket, hogy termékeiket vonzóbbá tegyék. A kötelező elemek, mint az allergének, az összetevők vagy a tápértékjelölés mellett megjelennek önkéntes elemek, például állatjóléti vagy környezetbarát állítások, melyek azonban gyakran zöldrefestésnek minősülhetnek.
Egyes esetekben az élelmiszerek egészségre gyakorolt pozitív hatásait hirdető állítások tudományos megalapozottsága is kérdéses. Míg a vitaminok és ásványi anyagok esetében létezik engedélyezett állításokat tartalmazó uniós lista, addig a növényi anyagokra vonatkozó több mint 2000 állítás értékelése 2010 óta késlekedik.
A jelentés arra is felhívja a figyelmet, hogy a jelenlegi szabályok szerint még a magas zsír-, cukor- vagy sótartalmú termékek is hirdethetik tápanyag-összetételüket. Így például egy magas cukortartalmú termék csomagolásán feltüntethető, hogy az „C-vitaminban gazdag”, ami félrevezető lehet az egészségtudatos fogyasztók számára.
Vegán és vegetáriánus élelmiszerek: joghézagok az Unióban
Az Unióban egyelőre nincs egységes szabályozás arra vonatkozóan, hogy egy termék mikor nevezhető vegánnak vagy vegetáriánusnak. Az ilyen jelölések megbízhatósága a gyártók önkéntes vállalásain és magántanúsítványokon alapul, ami megnehezíti a vásárlók dolgát.
A jelentés szerint bár mind a 27 tagállam rendelkezik kontrollrendszerekkel az élelmiszerjelölési szabályok betartatására, ezek sokszor összetettek és nem hatékonyak. A kiszabott bírságok ritkán arányosak a szabálysértések súlyosságával, így nem rendelkeznek elrettentő erővel.
Kevés figyelem a fogyasztók tájékoztatására
Az Unió mindössze 5,5 millió eurót különített el 2021 és 2025 között az élelmiszerjelölésekkel kapcsolatos figyelemfelhívó kampányokra. Ezzel párhuzamosan a tagállamok szórványosan szerveznek tájékoztató akciókat, így a fogyasztók gyakran nincsenek tisztában olyan alapvető fogalmakkal, mint a fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idő közötti különbség.
Az Európai Számvevőszék szerint az élelmiszerjelölések elvileg segíthetik a vásárlókat a tájékozott döntések meghozatalában, ám a szabályozás hiányosságai, a zavaros információk és az elégtelen kontroll miatt a rendszer gyakran nem éri el célját. A jelentés sürgeti az uniós jogi keret fejlesztését és a fogyasztók oktatásának fokozását, hogy az élelmiszercímkék ne a zűrzavart, hanem a tájékoztatást szolgálják.
Kapcsolódó cikkeink
Nyilvános konzultációt indít az Európai Bizottság az uniós állatjóléti jogszabályok korszerűsítéséről
A mezőgazdasági termelés céljából tartott állatok jólétére vonatkozó uniós szabályozás…
Tovább olvasom >Óriási mennyiségben áll a kávé és a kakaó, mégis brutálisan drága lehet
Az Európai Unióban júniusban hatályba lépett uniós szabályozás, mely részben…
Tovább olvasom >Növényi eredetű hús- és tejtermék imitátumok: szigorúbb uniós szabályozásra van szükség
Az állati eredetű élelmiszereket imitáló növényi alapú termékeknek elnevezésükben jelentősen…
Tovább olvasom >További cikkeink
November vége után is megmaradhat az árrésstop
Ahogyan arról mi is írtunk, meghosszabbította a kormány az élelmiszerek…
Tovább olvasom >Újabb pályázat segíti az élelmiszer-feldolgozást: húszmilliárd forintos keret nyílik ősszel
Az itthon megtermelt mezőgazdasági alapanyag minél nagyobb arányú, hatékonyabb és…
Tovább olvasom >Szeptembertől jön a digitális SZÉP-kártya – nő a keretösszeg is
Idén szeptember 1-jétől életbe lépnek a tavaly bejelentett változások a…
Tovább olvasom >