WTO: Idén hat és fél százalékkal nőhet a világkereskedelem

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 04. 08. 13:54

A világkereskedelem idén 6,5 százalékkal nő – jósolja a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) Genfben közzétett jelentésében.

Ez az érték azonban elmarad a tavalyi évre becsült 14,5 százalékos mértéktől. A prognózis szerint a fejlődő országok kereskedelme 2011-ben 9,5 százalékkal nő majd, míg a fejlett országoké csak 4,5 százalékkal.

Ami az exportot illeti, tavaly az ipari államok kivitele csaknem 13 százalékkal bővült, globálisan azonban a növekedés csak 16,5 százalékot tett ki. Az elmúlt évben Kína 28 százalékkal többet exportált, mint az előző évben. A WTO erre az évre vonatkozó prognózisa arra alapul, hogy a GDP növekedése idén 3,1 százalékot tesz ki.

Pascal Lamy, a WTO vezérigazgatója az adatokat ismertetve kifejtette, hogy a kereskedelem segített a világnak abban, hogy megmeneküljön tavaly a recessziótól. Ugyanakkor figyelmeztetett a kereskedelmet korlátozó akadályok veszélyeire, mint a vámtarifák és a szubvenciók.”A fejlett gazdaságokban kialakult magas munkanélküliség és a szigorú megszorító politika Európában továbbra is tápot ad a protekcionista nyomásoknak” – vélte Pascal Lamy a Reuters szerint, hozzátéve: a válságot követő másnaposság továbbra is érezhető.

A japán atomkrízist és a közel-keleti válságot is beszámította a prognózisba a WTO, de Lamy emlékeztetett arra, hogy az ilyen tényezők és az ebből eredő volatilitás miatt a mostani előrejelzés jelentős, lefelé mutató kockázatot tartalmaz – közli a Reuters nyomán a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink