WHO: A tápértékjelölő címkéknek az élelmiszercsomagolás front oldalán lenne a helye
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt javasolja, hogy a tápértékre vonatkozó információk az élelmiszertermékek és italok csomagolásának elülső oldalán legyenek feltüntetve jól látható módon. Ez segítené, hogy a fogyasztók egészségesebb döntéseket hozhassanak.
Az első ilyen WHO irányelv-tervezet szerint a figyelmeztető címkék helyett „értelmező” jelöléseket kellene alkalmazni, amelyek segítenek könnyebben megérteni az egyes élelmiszerek egészségre gyakorolt hatását. Példa erre a Franciaországból indult Nutri-Score rendszer, amelyet már több európai országban is használnak és a termékeket A-tól (zöld, tápanyagban gazdag) E-ig (piros, sok hozzáadott sót, cukrot vagy zsírt tartalmaz) rangsorolja.
A WHO adatai szerint a magas só-, cukor- és zsírtartalmú feldolgozott élelmiszerek fokozott fogyasztása az globális elhízás-járvány egyik fő oka, amely több mint egymilliárd embert érint. Az elhízás évente nyolcmillió korai halálesethez vezet olyan egészségügyi problémák miatt, mint a cukorbetegség és a szívproblémák. Ennek ellenére jelenleg csak 43 WHO-tagállam alkalmaz kötelező vagy önkéntes jelölési rendszert.
A végleges irányelvek várhatóan 2025 elején kerülnek nyilvánosságra, miután október 11-én lezárult a nyilvános konzultáció.
ESM
Kapcsolódó cikkeink
4 egyszerű módszer, amivel mosolyunk egészséges lehet
Világszerte március 20-a a szájápolás világnapja, amelynek célja, hogy ráirányítsa…
Tovább olvasom >Az Európai Bizottság elvetheti a Nutri-Score bevezetését az Unióban
Az Európai Bizottság várhatóan eláll a Nutri-Score egységes bevezetésétől az…
Tovább olvasom >Feldolgozott húsok: egészségesek vagy inkább kerülendők?
A magyarok körében rendkívül népszerűek a felvágottak, amelyek gyors és…
Tovább olvasom >További cikkeink
Orbán Viktor: az árréscsökkentést új termékekre is be fogjuk vezetni, ha szükséges
Az árrésszabályozást fenn kell tartani, mert az indokolatlan áremelésekkel szemben…
Tovább olvasom >Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >A német kiskereskedelmi forgalom csökkent áprilisban havi szinten
Németországban reálértéken 1,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom áprilisban havi…
Tovább olvasom >