WHO: A tápértékjelölő címkéknek az élelmiszercsomagolás front oldalán lenne a helye

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2024. 10. 22. 09:30

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt javasolja, hogy a tápértékre vonatkozó információk az élelmiszertermékek és italok csomagolásának elülső oldalán legyenek feltüntetve jól látható módon. Ez segítené, hogy a fogyasztók egészségesebb döntéseket hozhassanak.

Az első ilyen WHO irányelv-tervezet szerint a figyelmeztető címkék helyett „értelmező” jelöléseket kellene alkalmazni, amelyek segítenek könnyebben megérteni az egyes élelmiszerek egészségre gyakorolt hatását. Példa erre a Franciaországból indult Nutri-Score rendszer, amelyet már több európai országban is használnak és a termékeket A-tól (zöld, tápanyagban gazdag) E-ig (piros, sok hozzáadott sót, cukrot vagy zsírt tartalmaz) rangsorolja.

A WHO adatai szerint a magas só-, cukor- és zsírtartalmú feldolgozott élelmiszerek fokozott fogyasztása az globális elhízás-járvány egyik fő oka, amely több mint egymilliárd embert érint. Az elhízás évente nyolcmillió korai halálesethez vezet olyan egészségügyi problémák miatt, mint a cukorbetegség és a szívproblémák. Ennek ellenére jelenleg csak 43 WHO-tagállam alkalmaz kötelező vagy önkéntes jelölési rendszert.

A végleges irányelvek várhatóan 2025 elején kerülnek nyilvánosságra, miután október 11-én lezárult a nyilvános konzultáció.

ESM

Kapcsolódó cikkeink