Magazin: De hová tűnt a kamra kulcsa?
Hovánszky László
ügyvezető igazgató
METSPA
A L’ecsó című rajzfilmben Remy, a patkány megbabonázottan rajong a híres francia szakácsért,
Auguste Gusteau-ért, akinek mottója: „Főzni mindenki tud”. Manapság mindenki főz.
Divat lett finomat enni, jó ízeket kipróbálni, recepteket letölteni, cserélni. Elárasztottak minket a főzős TV-műsorok, lakáséttermek nyílnak, főzőtanfolyamok tucatjai indulnak. Megjelent a főzés mint a párterápia eszköze, és néhány gasztroblogger ismertsége vetekszik a celebekével. Aki a Libri oldalára kattint, „gasztro” címszó alatt 7982 könyvet talál. A 70-80-as években az étkezés szinte csak a létfenntartás eszköze volt. Aztán a 90-es évek reformétel boomját követte a nemzetek konyháinak megjelenése, majd a vega, paleo, bio, vegán… A futószalagon gyártott, mesterséges anyagokkal „feldúsított” élelmiszerek kezdenek háttérbe szorulni. Jókai Mór írta: „Ahol a gazdaasszonyok kerülik a konyhát, ott a férjek keresik a kocsmát”. A magyar
gasztrokultúra még gyerekcipőben jár. Pedig a hagyományok erősek: Gundel János vendéglős, Gerbeaud Emil cukrász, csokoládégyáros, Turós Emil mesterszakács… Szerencsére kíváncsibbak, bevállalósabbak lettek az emberek, igény lett a minőségi vendéglátásra.
A világ egyik nagy igazsága, hogy amire van kereslet, érdeklődés, arra azonnal tömegével reagál a kínálati oldal. A gasztronómia élvezete, megalkotása mindenki számára adott. Csak oda kell állni a pult mögé és dolgozni. A technológiai truvájok érdekesek és megtanulhatók. Persze az extremitások a gasztronómiát sem kerülik el. Meghökkentő (ma még) ízek jelentek meg: töpörtyűs, borsos csoki, gránátalma-szilva szósz, banán-, céklapálinka, orgona-, pitypangszörp… Egy olasz szakács, Lisa Casali 2013-ban könyvet adott ki: „Főzés a mosogatógépben”
címmel. Az ötlet elég bizarrnak tűnik, ugyanakkor tény, hogy működik. Az irányzatnak egyre
több követője akad, és az interneten is számos mosogatógépes ételreceptet olvashatunk.
A gasztronómiai világ kitárta kapuit azon egyre bővülő kíváncsiak számára, akik elindulnak izgalmas felfedezésére. A Sirha Budapest kiállítás február 7–9. között várja a szakma iránt érdeklődőket. De előtte a közelgő karácsony is biztosan sokakat ihlet majd újdonságok kipróbálására vagy a hagyományok mélyebb megismerésére. Mindenkinek jó főzést, kreatív ötleteket kívánok! //
Kapcsolódó cikkeink
Paradigmaváltás küszöbén az élelmezésben – A Lánchíd Klub szeptemberi ülésének vendége volt: Szöllősi Réka élelmiszer-politikai szakértő
Hátrányból indulunk! Egy globális paradigmaváltás küszöbén állunk! 2030-ig a G20…
Tovább olvasom >A legendás étteremkalauz visszatér Magyarországra!
Világszerte elismert szereplővel gazdagodik a magyar gasztronómiai élet. A francia…
Tovább olvasom >A magyar élelmiszeripar jövője: fenntartható innováció
A mai fogyasztó egyre tudatosabb, egészség- és környezettudatossággal közelít az…
Tovább olvasom >További cikkeink
A magyar élelmiszeripar jövője: fenntartható innováció
A mai fogyasztó egyre tudatosabb, egészség- és környezettudatossággal közelít az…
Tovább olvasom >A vártakon túl
A cikk a Trade magazin 2024/11. lapszámában olvasható. Minden évben…
Tovább olvasom >Lánchíd Klub októberi exkluzív: Magas vásárlóerő mellett is vannak kihívások: a belga piac, közelről
Szautner Péter, a FrieslandCampina nemzetközi vezérigazgatója a Lánchíd Klub októberi találkozóján a…
Tovább olvasom >