WHC: Jelentős lehetőséget rejt magában az atipikus munkavállalók foglalkoztatása a munkaerőhiányos piaci környezetben

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 06. 14. 11:23

Magyarországon kiemelkedően magas a foglalkoztatottsági ráta az Európai Unión belül, azonban a munkaerőhiány nagymértékben megnehezíti a vállalatok helyzetét. Az atipikus munkavállalók, valamint a harmadik országbeli állampolgárok foglalkoztatása is enyhítheti a vállalatokra és a magyar gazdaságra nehezedő nyomást. Többek között erről is szó esett a 2024-es Business Fest üzleti fesztiválon.

Jelenleg mindössze 4,4 százalékos a munkanélküliségi ráta

Idén többek között a mesterséges intelligencia, a logisztika és a generációk kérdése szerepelt kiemelt témaként az ország legnagyobb üzleti fesztiválján, a Business Festen. A Millenáris Parkban megrendezett eseményen 15 színpadon, 20 szakmai szekció keretén belül több mint 6000 résztvevő volt kíváncsi a legfontosabb HR, üzleti és technológiai aktualitásokra.

A WHC Csoport, Magyarország egyik legnagyobb HR szolgáltatója, az esemény főtámogatójaként saját színpadon készült előadásokkal többek között Szilágyi Áron olimpiai bajnok, Pál Feri katolikus pap és Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára részvételével. Az államtitkár Berta Péterrel, a WHC ügyvezetőjével mutatta be az elmúlt 20 év hazai munkaerőpiaci változásait. Az Európai Uniós csatlakozás óta több szegmensben is változott a magyar piac versenyképessége. A beszélgetésen elhangzott, hogy jelenleg mindössze 4,4 százalékos a munkanélküliségi ráta, amellyel Magyarország az EU tagállamok élmezőnyébe tartozik. Munkáltatói oldalról azonban a munkaerőhiány komoly kihívást okoz a vállalatoknak, amelyre megoldást jelenthet a harmadik országból érkező munkavállalók foglalkoztatása, de csak abban az esetben, ha már nem áll rendelkezésre magyar munkaerő. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára hangsúlyozta a Magyar Kormány elkötelezettségét az országba érkező vállalatok hosszú távú gyökerei erősítésében és K+F tevékenységeik idehozatalában, ezzel biztosítva a magyar hozzáadott érték növelését az értékláncban, és a hosszú távú munkalehetőség megteremtését.

Kerekasztal-beszélgetés

Délután a generációs kihívások vették át a főszerepet: Sáfrány Lilla, a WHC HR vezetője Szalai Enikővel, a Yettel Magyarország CPO-jával és Simon Csillával, az MVM Csoport HR igazgatójával fejtette ki az élethosszig tartó tanulás munkakörnyezetben betöltött szerepét. A beszélgetésből kiderült, hogy ugyan a különböző generációk más eszközökhöz nyúlnak egy-egy új készség elsajátítása során, meghatározóbb tényező az egyén, és hogy mi a tanulás célja. A HR szakemberek hangsúlyozták továbbá a munka közben szerzett tudás eredményességét, illetve az egymástól való tanulás közösség teremtő erejét, amely során a kollégák egymásnak adják át a tudást.

A diák-, nyugdíjas-, kismama-, valamint a megváltozott munkaképességű-foglalkoztatás egyre több vállalatnál került terítékre az elmúlt években. Míg jelenleg az álláshirdetések 4 százaléka vonatkozik részmunkaidős állásokra, addig közel 2,6 milliós az atipikus munkavállaló jelölt. Nerhaft Marianna, a WHC Szövetkezeti-szolgáltatás területi vezetője a témában szervezett panelbeszélgetésen elmondta:

„Nagy versenyelőnyt jelent a diverzifikált munkaerő felállítása egy vállalatnál. A nyugdíjasok körében a szakmai tudás, a diákok esetében az utánpótlás kinevelése felértékelődik. Érzékeljük a tényleges hatást, hiszen a diákok közel 70 százaléka kap ajánlatot a foglalkoztatójától tanulmányai befejezésével.”

A WHC Csoport 2019 óta szakmai támogatója a HR Fest rendezvényeknek.

„A Business Fest idén is a leginnovatívabb gondolatoknak és szakmai fórumoknak adott teret, ahol neves előadók színesítették az amúgy is rendkívül sokszínű programokat a nap folyamán. Büszkék vagyunk a hosszú évekre visszanyúló közös munkára, hiszen főtámogatóként mind HR, mind üzlet területen a legújabb trendekben naprakész tudásunkat adhatjuk át”

– tette hozzá Göltl Viktor, a WHC ügyvezetője.

Kapcsolódó cikkeink