Vizsgálat indult az Amazon ellen Ausztriában

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 03. 17. 13:40

Az osztrák versenyhivatal vizsgálatot indított az Amazon ellen, mert az állítólag kihasználja piaci fölényét más, az ő weboldalát piactérként használó kereskedőkkel szemben. Hasonló lépésről a német hatóságok részéről tavaly novemberben érkezett hír.

Az osztrák hatóság a hazai kereskedők Amazon piacteréhez való hozzáférését szabályozó szerződési feltételeket vizsgálja. Osztrák kereskedelmi szereplők által még decemberben benyújtott panaszok alapján felmerült ugyanis a gyanú, hogy az Amazon a piacterén működő más forgalmazókat saját kínálatával szemben hátrányba hozza az eladó accountjának váratlan törlésével, az eladási ár felfedésére vonatkozó kötelezettség kikötésével, illetve a jogi lépéseket megnehezítő, a joghatóságot érintő rendelkezésekkel.

Az Amazon a folyamatban lévő ügyet nem kommentálta, de – mint azt állította – „teljes mértékben együttműködik az osztrák versenyhivatallal”. Mindazonáltal azt is jelezte a cég, hogy az oldalán értékesített árucikkek 60 százalékát az ott aktív kereskedők adják el, és az ő forgalmuk kétszer olyan gyorsan nő az EU-ban, mint az Amazon saját eladásai.

Kapcsolódó cikkeink