Víz alatti üvegházban terem a saláta
Nyolc méter mélyen a tengerben, víz alatti üvegházban termelnek bazsalikomot, salátát és szamócát Olaszországban. A kísérleti stádiumban lévő projekt célja, hogy csökkenjen a felszíni környezetterhelés, illetve olyan helyeken is lehetővé tegyek a zöldség- és gyümölcstermelést, ahol a domborzati és éghajlati adottságok a mezőgazdasági tevékenységet nehezítik – olvasható az agrarszektor.hu-n.
Olasz mérnökök olyan víz alatti üvegházat találtak fel, amely alkalmas arra, hogy különböző növényfajokat termesszenek benne – írja a www.euronews.com. A kísérletben egyelőre bazsalikomot, salátát és szamócát nevelnek, eddig jó eredményekkel. A vállalkozó kedvű szakemberek célja, hogy olyan zöldség- és gyümölcstermelő technológiát fejlesszenek ki, amellyel szükség esetén csökkenteni lehet a környetetterhelést, illetve olyan helyeken is lehetővé tegyék a gazdálkodást, ahol a domborzati és az éghajlati adottságok nehezítik a felszíni mezőgazdasági tevékenységet, de a víz alatti termelés feltételei kialakíthatók.
Az új gazdálkodási rendszert “Nemo kertjének” nevezik. A víz alatti üvegház nyolc méter mélyen helyezkedik el a víz alatt. Minden egyes bioszféra egy-egy “műanyag ejtőernyőnek” tekinthető, amelyet levegővel töltöttek meg és a tengerfelszínről, illezve LED lámpákból eredő természetes fénnyel világítottak meg. A szakemberek végső célja olyan önfenntartó rendszer létrehozása, amely mindössze minimális építési költséget igényel majd. (agrarszektor.hu)
Kapcsolódó cikkeink
A járvány kitörése óta először csökkentek az olasz lakosság élelmiszervásárlásai
A koronavírus-járvány kitörése óta februárban csökkentek első alkalommal az egy…
Tovább olvasom >Génszerkesztéssel a sertésinfluenza ellen
A génszerkesztési technológiák segíthetnek megelőzni a sertésinfluenza megjelenését a sertéstelepeken,…
Tovább olvasom >Fertőtlenítőszer készülhet az el nem fogyasztott olasz borokból
Százötven millió liter bor maradt az olasz bortermelők nyakán tavaly…
Tovább olvasom >További cikkeink
10 milliárd forintos élelmiszeripari beruházás kezdődik Kiskunfélegyházán
Állami támogatással 10 milliárd forintos élelmiszeripari beruházás kezdődik Kiskunfélegyházán –…
Tovább olvasom >Nagy a baj az afrikai sertéspestis ügyében
A Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem kutatói szerint rovarok is…
Tovább olvasom >FAO-magyar együttműködés a fenntartható élelmezésért
A világ élelmezési rendszereinek fenntarthatóvá alakítása nemcsak a FAO számára…
Tovább olvasom >