Viták a hazai termék definíciója körül
Az élelmiszerkódexet előkészítő szakértői bizottság nem tud megegyezni arról, hogy mi számítson hazai előállítású terméknek a belföldi kiskereskedelemben.
A gondot az okozza, hogy az
élelmiszeripar nemcsak belföldi, hanem importált
alapanyagokból is dolgozik. Ráadásul bizonyos
ágazatokban a behozatal ma már nélkülözhetetlen,
mivel az itteni termelés nem fedezi a gyártók
alapanyagigényét. Ezért a feldolgozók nem
tudják vállalni azt a termelői követelést,
hogy a kiemelt élelmiszer-ipari termékek száz
százalékban magyar alapanyagokból készüljenek.
A kereskedők által elfogadott 80-20 százalékos
helyi-import kiskereskedelmi termékarány csak azokra a
termékcsoportokra (baromfi, sertés, tej, gabona, hal,
méz, bor, zöldség-gyümölcs) vonatkozna,
amelyek magyar szempontból alapvető fontosságúak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
GKI: Romló bizalmi indexek és gazdasági kilátások Magyarországon
Novemberben mind az üzleti szféra, mind a fogyasztók pesszimistábbá váltak…
Tovább olvasom >Negyvenhét éves csúcsot döntött az arabica kávé ára
Az arabica kávé határidős jegyzése 47 éve nem látott szintre,…
Tovább olvasom >A piaci egyensúly biztosítására törekszik majd az új fogyasztóvédelmi hatóság
A január 1-jén felálló Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH)…
Tovább olvasom >