Viták a hazai termék definíciója körül
Az élelmiszerkódexet előkészítő szakértői bizottság nem tud megegyezni arról, hogy mi számítson hazai előállítású terméknek a belföldi kiskereskedelemben.
A gondot az okozza, hogy az
élelmiszeripar nemcsak belföldi, hanem importált
alapanyagokból is dolgozik. Ráadásul bizonyos
ágazatokban a behozatal ma már nélkülözhetetlen,
mivel az itteni termelés nem fedezi a gyártók
alapanyagigényét. Ezért a feldolgozók nem
tudják vállalni azt a termelői követelést,
hogy a kiemelt élelmiszer-ipari termékek száz
százalékban magyar alapanyagokból készüljenek.
A kereskedők által elfogadott 80-20 százalékos
helyi-import kiskereskedelmi termékarány csak azokra a
termékcsoportokra (baromfi, sertés, tej, gabona, hal,
méz, bor, zöldség-gyümölcs) vonatkozna,
amelyek magyar szempontból alapvető fontosságúak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Éles árverseny és kihívások a magyar élelmiszeriparban
A magyar élelmiszerpiacon komoly árverseny alakult ki, mivel a forgalom…
Tovább olvasom >A magyar vásárlók stresszmentes karácsonyt szeretnének: online előre vásárolnak és 100 000 forint felett költenek ajándékokra
A magyarok idén több mint 100 000 forintot terveznek karácsonyi…
Tovább olvasom >Visszaesett az élelmiszerár-emelkedés, nem várható jelentős drágulás év végéig
Az elmúlt két évben meredek élelmiszerár-emelkedést tapasztaltak a fogyasztók Magyarországon,…
Tovább olvasom >