Viták a hazai termék definíciója körül
Az élelmiszerkódexet előkészítő szakértői bizottság nem tud megegyezni arról, hogy mi számítson hazai előállítású terméknek a belföldi kiskereskedelemben.
A gondot az okozza, hogy az
élelmiszeripar nemcsak belföldi, hanem importált
alapanyagokból is dolgozik. Ráadásul bizonyos
ágazatokban a behozatal ma már nélkülözhetetlen,
mivel az itteni termelés nem fedezi a gyártók
alapanyagigényét. Ezért a feldolgozók nem
tudják vállalni azt a termelői követelést,
hogy a kiemelt élelmiszer-ipari termékek száz
százalékban magyar alapanyagokból készüljenek.
A kereskedők által elfogadott 80-20 százalékos
helyi-import kiskereskedelmi termékarány csak azokra a
termékcsoportokra (baromfi, sertés, tej, gabona, hal,
méz, bor, zöldség-gyümölcs) vonatkozna,
amelyek magyar szempontból alapvető fontosságúak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Elemzők: erős felpattanási potenciált jeleznek a tavaly negyedik negyedévi GDP-adatok
Eltérően ítélik meg az idei gazdasági kilátásokat az MTI-nek nyilatkozó…
Tovább olvasom >Frutti és Veggi kalandjai Európai Friss Csapat néven folytatódnak
Idén újabb hároméves periódusát kezdi meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara…
Tovább olvasom >Stratégiai partnerségre lép az Élelmiszerbank és a Munch
Befektetési megállapodást kötött egymással a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a…
Tovább olvasom >