Viták a hazai termék definíciója körül
Az élelmiszerkódexet előkészítő szakértői bizottság nem tud megegyezni arról, hogy mi számítson hazai előállítású terméknek a belföldi kiskereskedelemben.
A gondot az okozza, hogy az
élelmiszeripar nemcsak belföldi, hanem importált
alapanyagokból is dolgozik. Ráadásul bizonyos
ágazatokban a behozatal ma már nélkülözhetetlen,
mivel az itteni termelés nem fedezi a gyártók
alapanyagigényét. Ezért a feldolgozók nem
tudják vállalni azt a termelői követelést,
hogy a kiemelt élelmiszer-ipari termékek száz
százalékban magyar alapanyagokból készüljenek.
A kereskedők által elfogadott 80-20 százalékos
helyi-import kiskereskedelmi termékarány csak azokra a
termékcsoportokra (baromfi, sertés, tej, gabona, hal,
méz, bor, zöldség-gyümölcs) vonatkozna,
amelyek magyar szempontból alapvető fontosságúak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Elindult a hazai dinnyeszezon
Elindult a hazai dinnyeszezon, az elmúlt néhány évvel ellentétben jó…
Tovább olvasom >Borús nyárkezdetet jelez Németországnak a DIW konjunktúra-barométere
Nem kecsegteti derűs kilátásokkal a német gazdaságot a második negyedévre…
Tovább olvasom >Júniusban újabb inflációs rekord alakult ki az euróövezetben
Az euróövezet éves inflációs rátája júniusban új rekordra, 8,6 százalékra…
Tovább olvasom >