Visszavett a világgazdasági növekedési előrejelzésből az IMF

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 01. 19. 12:56

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) csökkentette idei és jövő évi világgazdasági növekedési előrejelzését az euróövezeti adósságválság negatív hatásaira hivatkozva.

Az olasz ANSA hírügynökség által megszerzett IMF-dokumentum szerint a washingtoni székhelyű szervezet az idén 3,3 százalékos növekedést vár a tavaly szeptemberben jelzett, már akkor is csökkentett 4 százalék helyett. A 4 százalékos növekedést csak jövőre fogja elérni a globális gazdaság, korábban 4,5 százalékot prognosztizált az IMF 2013-ra.

Az euróövezetben 0,5 százalékos GDP-csökkenésre számít a nemzetközi pénzügyi szervezet, ez 1,6 százalékponttal marad el a szeptemberben várt növekedési mértéktől. Szerdán a Világbank is rontott előrejelzésén: az euróövezetben 0,3 százalékos GDP-csökkenést prognosztizál a szervezet, a júniusi jelentésben még 1,8 százalékos növekedés szerepelt.

Az euróövezet nagy gazdaságaiban is kisebb lesz a növekedés: Németországban és Franciaországban 0,3, illetve 0,2 százalék. Olaszországban és Spanyolországban viszont visszesik a GDP: 2,2 és 1,7 százalékkal, és ez a két ország még jövőre sem fog kijönni a recesszióból. Az olasz hírügynökség szerint az új előrejelzések az IMF jövő héten ismertetendő, Világgazdasági Kilátások (World Economic Outlook) címet viselő dokumentumában szerepelnek majd. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink