Világszerte több mint 1300 étterem népszerűsíti a francia konyhát csütörtökön
Világszerte több mint 1300 étteremben népszerűsítik csütörtökön a francia gasztronómiát többfogásos francia vacsora felszolgálásával. Magyarországon tíz étterem csatlakozott a kezdeményezéshez.
Az Alain Ducasse francia séf és a francia külügy- és nemzetközi fejlesztési minisztérium által kezdeményezett Gout de/Good France projekthez csatlakozó tíz magyar étterem közül háromnak a séfje a Magyar Bocuse d'Or Akadémia tagja – olvasható a Francia Intézet MTI-hez elküldött tájékoztatójában.
Mint írják, 1912-ben Auguste Escoffier francia séfnek jutott eszébe az ötlet, hogy egy időben ugyanazt a francia vacsorát szolgálják fel az egész világon. Akkor több mint 4000 meghívottat láttak vendégül a világ 37 éttermében, Párizstól Bombayig (Mumbai), Londontól Jokohamáig.
A kezdeményezés sikeres volt, ezért elhatározták, hogy minden évben hasonló vacsorát szerveznek. A terv az első világháború kitörése miatt hiúsult meg.
A Gout de/Good France projekt az Escoffier-féle elképzelést viszi tovább. Csütörtökön a séfek szerte a világon hagyományos francia aperitifből, hideg- és meleg előételből, halból, rákból vagy szárnyasból álló menüt kínálnak majd az érdeklődőknek, szabadon vegyítve az egyes nemzetek kulináris hagyományaival.
Desszertnek francia sajtot vagy sajtválogatást, csokoládés finomságot, valamint francia borokat és emésztést segítő italt is felszolgálnak.
A magyar fővárosban a Babel Budapest, a Baltazár, a Borssó Bistro és a Pierrot várja francia menüvel az érdeklődőket. Keszthelyen a Bistro Classico és a Molnár, Veszprémben a Chianti Étterem, Balatonszemesen a Kistücsök, Perbálon a Walter Vendéglő, valamint a viszi Chateau Visz is csatlakozott az eseményhez. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Chez mélyhűtő!
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >AI-ügynökök a vendéglátásban
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Észszerűbb díjazást sürget az MVI
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Túl a kenyéren – Globális frontvonalak az alapélelmiszer-piacon
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Kisüzemi söreink
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Pedig először olyan jó ötletnek tűnt! – A nap képe
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >