Világszerte több mint 1300 étterem népszerűsíti a francia konyhát csütörtökön
Világszerte több mint 1300 étteremben népszerűsítik csütörtökön a francia gasztronómiát többfogásos francia vacsora felszolgálásával. Magyarországon tíz étterem csatlakozott a kezdeményezéshez.
Az Alain Ducasse francia séf és a francia külügy- és nemzetközi fejlesztési minisztérium által kezdeményezett Gout de/Good France projekthez csatlakozó tíz magyar étterem közül háromnak a séfje a Magyar Bocuse d'Or Akadémia tagja – olvasható a Francia Intézet MTI-hez elküldött tájékoztatójában.
Mint írják, 1912-ben Auguste Escoffier francia séfnek jutott eszébe az ötlet, hogy egy időben ugyanazt a francia vacsorát szolgálják fel az egész világon. Akkor több mint 4000 meghívottat láttak vendégül a világ 37 éttermében, Párizstól Bombayig (Mumbai), Londontól Jokohamáig.
A kezdeményezés sikeres volt, ezért elhatározták, hogy minden évben hasonló vacsorát szerveznek. A terv az első világháború kitörése miatt hiúsult meg.
A Gout de/Good France projekt az Escoffier-féle elképzelést viszi tovább. Csütörtökön a séfek szerte a világon hagyományos francia aperitifből, hideg- és meleg előételből, halból, rákból vagy szárnyasból álló menüt kínálnak majd az érdeklődőknek, szabadon vegyítve az egyes nemzetek kulináris hagyományaival.
Desszertnek francia sajtot vagy sajtválogatást, csokoládés finomságot, valamint francia borokat és emésztést segítő italt is felszolgálnak.
A magyar fővárosban a Babel Budapest, a Baltazár, a Borssó Bistro és a Pierrot várja francia menüvel az érdeklődőket. Keszthelyen a Bistro Classico és a Molnár, Veszprémben a Chianti Étterem, Balatonszemesen a Kistücsök, Perbálon a Walter Vendéglő, valamint a viszi Chateau Visz is csatlakozott az eseményhez. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
AM: megvannak a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első eredményei
Az élelmiszerbiztonság és a fogyasztók védelme 2024 téli ünnepi időszakában…
Tovább olvasom >Új szabályozás a munkaegészségügyi vizsgálatok terén: mit jelent ez a szállodaipar számára?
2024. szeptember 28-tól jelentős változások léptek életbe a munkaegészségügyi vizsgálatok…
Tovább olvasom >Ízletes desszertek mellett számos gyógyszerünk alapanyaga a mák
Nem csak desszertjeink hagyományos alapanyagaként kiváló a mák. A gazdag…
Tovább olvasom >További cikkeink
2024 az új rekordéve a hazai turizmusnak
A kiemelkedő 2023. évi eredményt is csaknem 11%-kal megfejelve minden…
Tovább olvasom >Újabb rekordévet zártak a magyar turisták Horvátországban
A harmadik éve tartó emelkedő ütemnek megfelelően 2024-ben újabb rekordévet…
Tovább olvasom >A Samsung AI Hybrid Cooling technológiával rendelkező hűtőszekrényeket mutat be a CES 2025 kiállításon
A Samsung a CES® 2025 kiállításon mutatja be legújabb, AI…
Tovább olvasom >