Világszerte spórolnak a fogyasztók

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 01. 24. 13:04

A világ legtöbb országában a fogyasztók arra készülnek, hogy a következő hónapokban visszafogják a kiadásokat a munkahelyi bizonytalanság és az infláció növekedése miatti aggodalmak hatására – derül ki a Nielsen felméréséből.

A felmérésbe bevont 52 ország közül csak 14-ben volt pozitív a bizalmi index. Ugyanakkor az eredményeket összesítő globális bizalmi index stagnált, a Norvégiában, Törökországban és Svájcban tapasztalt jó hangulat hatására – jelenti a Reuters.

Az amerikaiak 45 százaléka az idei évben gyenge gazdasági növekedést vár, annak ellenére, hogy a bizalmi index stagnált az előző méréshez képest. Ugyanez az az arány Európa tekintetében 38 százalék, a legoptimistábbak pedig az ázsiai-Csendes-óceáni térség lakói, itt csak 19 százalék számít a gazdaság gyengélkedésére.

A fogyasztók globálisan – különösen a Nyugaton – újabb stagnáló év felé tartanak 2011-ben – vélte Venkatesh Bala, a Nielsenhez tartozó Cambridge Group vezető közgazdásza. A munkahelyteremtés és a foglalkoztatottak száma elmaradt a várakozásoktól, és noha számos ország hivatalosan túljutott a recesszión, a fogyasztók többsége továbbra is a válság körülményeinek megfelelően, visszafogott kiadásokkal él – írja a Reuters nyomán a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink