Világító dohánynövényeket alkottak a kutatók
Éjszakánként zöldesen derengő mérgesgombák négy génjének beültetésével világító dohánynövényeket alkotott egy nemzetközi kutatócsoport, amely eredményeiről a Nature Biotechnology című szaklapban számolt be.
Az Orosz Tudományos Akadémia kutatója, Karen Szarkiszjan vezette tudóscsoport a Neonothopanus nambi nevű gomba négy génjét vette alapul, amelyek átalakítják a kávésavat luciferinné. Ezeket a gombagéneket dohánynövényekbe (Nicotiana benthamiana és Nicotiana tabacum) ültették be, amelyek ezt követően szintén zölden derengtek.
A luciferin különböző biolumineszcens – egy kémiai reakció miatt világító – élőlényekben található szerves vegyületek gyűjtőneve, amelyek oxidált állapotban fényt (fotont) bocsátanak ki. A kávésav minden növényben megtalálható. A természetben léteznek fényt kibocsátó állatok és bizonyos gombafajok, ilyen növények azonban nem léteznek.
Zöldes fényük szabad szemmel is látható, amennyiben körülöttük sötét van
– mondta Louisa Gonzalez Somermeyer, a Klosterneuburgban lévő Tudományos és Technológiai Intézet (IST) munkatársa, hozzátéve, hogy legerősebben a virágok világítanak.
A zöld fény a növények számára optimális, mivel messze azon a hullámhossztartományon kívül van, amelyet a növényi pigmentek még elnyelnek. A lila, narancs, kékes és sárgás fényt felveszik, zöldet azonban alig. Ezért zöldek a növények, mert ennek a színnek a fényét a színrészecskék közül egyedüli módon nem nyelik el
– tájékoztatott a kutató.
A gombagénekkel nem dohányültetvényeket fognak létrehozni, a tudományos kutatásokban juthatnak szerephez. A gének jelzőeszközök, amelyek segítségével a növényekben lejátszódó különböző folyamatokat tanulmányozhatják: fejlődésüket, a betegségek kialakulását, vagy azt, hogyan reagálnak a környezet különböző változásaira, például a vegyszerekre.
Kapcsolódó cikkeink
Már létezik laborhús, ami olyan, mint az igazi
Dél-koreai kutatók úttörő módszert fejlesztettek ki a mesterséges húsok gyártására,…
Tovább olvasom >A tudományt is átírja az AI
A robotika már nem a jövő, hanem a jelen: Magyarországon…
Tovább olvasom >A hazai agrárium, élelmiszeripar és turizmus fejlődését segítő Geo Terroir kutatócsoport alakult
Több tudományterület szakembereinek együttműködésével a hazai agrárium, élelmiszeripar és turizmus…
Tovább olvasom >További cikkeink
Paradigmaváltás küszöbén az élelmezésben – A Lánchíd Klub szeptemberi ülésének vendége volt: Szöllősi Réka élelmiszer-politikai szakértő
Hátrányból indulunk! Egy globális paradigmaváltás küszöbén állunk! 2030-ig a G20…
Tovább olvasom >BMI: Mélyülő zsugorodás októberben
A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított októberi értéke: 47,6.…
Tovább olvasom >GKI: Versenyképességi reformok szükségessége az EU-ban és Magyarország szerepe a változásokban
Az Európai Uniónak jelentős reformokra van szüksége a Draghi jelentés…
Tovább olvasom >