Vihar és fagy tépázza a francia szőlőtermelést

Szerző: Trademagazin Dátum: 2017. 10. 27. 09:06

Minden sújtotta idén a francia szőlőtermést, ami csak lehet: Bordeaux-ban a tavaszi fagy, Champagne-ban a nyári viharok tépázták meg a szőlőket, emiatt a szakemberek idén közel 20%-os visszaesést várnak a borpiacon – írja a Bloomberg nyomán a portfolio.hu.

A francia agrárgazdasági minisztérium becslései szerint idén 19%-kal esik vissza a francia borpiac, ami mintegy 4,9 milliárd palack borral kevesebbet jelent majd a tavalyi évhez képest. Ha a becslések igaznak bizonyulnak, akkor ez lesz a leggyengébb év 1957 óta, amikor a tavaszi fagyok hasonlóan nagy kárt okoztak a szőlőtermésben.

A világ legnagyobb bortermelőjének címéért rendre a franciák és az olaszok hadakoznak egymással, az első helyet általában az időjárás határozza meg. Egyelőre úgy tűnik, annak ellenére, hogy az olasz szőlőlugasokat is rosszul érintették a tavaszi fagyok és a száraz nyár, az ottani termés felülmúlja majd a franciát. Az olasz borszövetség becslései szerint 47,2 millió hektoliter bor várható idén, ami magasabb, mint a franciáknak becsült 36,9 millió.

A francia borrégiók közül Bordeaux is azok között volt, amelyek leginkább megszenvedték az áprilisi fagyokat, az onnan származó bortermés közel 40%-kal esett vissza a minisztérium adatai szerint. A délkeleti vidéken nem a fagy, sokkal inkább a forró, száraz és szeles nyár okozott problémákat a termésben.

Franciaországban a bor a legértékesebb agrárgazdasági termék, és egyben az ország legfontosabb agrárexport terméke, tavaly 8,25 milliárd euró értékben vittek külföldre a francia borokból, elsősorban a Bordeaux-i és Champagne-i borokat keresve. (portfolio.hu)

Kapcsolódó cikkeink