Vigyük a bort Indiába!

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 05. 13. 00:00

Új, óriási piac alakulhat ki a borászati cégek számára. India lehet az első délkelet-ázsiai ország, melyet tagjai közé fogad a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV). A tagfelvételről a következő plenáris ülésen, júniusban döntenek a borászok.

Az OIV vezetője, Federico Castellucci szerint örvendetes, hogy India a szervezet teljes jogú tagjává kíván válni. A grúziai Tbilisziben tartandó 33. OIV-kongresszuson azonban nem lesz egyszerű dolga a döntnököknek – ugyanis az indiai borok minőségét, mi több, egész létüket a „bizonytalan” szóval lehet leginkább jellemezni. Subhash Arora, az Indiai Borakadémia igazgatója erről így nyilatkozott:  Indiában nem léteznek bortörvények, ténylegesen vadnyugati a helyzet. A kormánynak csak kevés információja van, s azokat is csak néhány termelőn keresztül kapták, akik általában a saját érdeküket tartják szem előtt, és nem a fogyasztónak nyújtandó igazi minőséget.
Az indiai borkultúra igazából csak alig több mint egy évtizede kezdődött. Korábban, nyilván az egykori angol gyarmatosítók szokásainak mintájára, főleg viszkit és sört fogyasztottak a tehetősebbek – manapság viszont egyre inkább divatba jön a borfogyasztás. A borok iránt főleg a fiatalok és a nők érdeklődnek.
Becslések szerint India 2010-ben egyike lesz a tíz leggyorsabban növekvő borfogyasztású országoknak, és fogyasztása a következő négy évben megduplázódik: eléri az 5 millió palackot. Ez többek közt azért is lehetséges, mert az alkoholos termékekre tavaly még érvényben lévő 400%-os (!) vám mértéke idénre megfeleződött, már csak 200%-os. Az Indiában elfogyasztott külföldi borok csaknem fele Franciaországban készül, mintegy 30%-pedig Olaszországból származik – írja a szabadfold.hu.
Kapcsolódó cikkeink