Veszteséget okozhat a termelőknek az import dinnye

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 07. 04. 11:13

Veszélyt jelenthet a magyar termelőknek a gyengébb minőségű, import görögdinnye piaci ár alatti értékesítése – közölte a növényvédőszer- és vetőmag értékesítő Syngenta Magyarország az MTI-vel.

dinnye-

A cég közleménye idézi Csige Lászlót, a társaság szakértőjét, aki szerint a versenytárs Észak-Olaszországban az idén 30 százalékkal kisebb a termőterület, Görögországban pedig a tavaszi hűvös időjárás minőségi és mennyiségi problémákat okozott. Ennek ellenére az import görögdinnye dömpingáron történő eladása nehézséget okozhat a magyar termelőknek.

Oravecz Tamás, a Dinnyetermelők Országos Szövetségének elnöke korábban elmondta: a magyar termelők azt jelezték a szövetségnek, hogy a nagy áruházláncok közül többen a magyar dinnyepiac első hetében tervezik a reális előszezoni fogyasztói ár alá csökkenteni az import görögdinnye árát és emiatt veszteséges évet zárhatnak a magyar termelők.

A dinnyeágazat főszereplői azonban bizakodva várják az idei szezont, az elmúlt három évben a görögdinnye lakossági fogyasztása megnőtt és az időjárási feltételek is kedveztek a minőségi termesztésnek.

Az előzetes becslések szerint az elmúlt évhez képest a tavalyi 210 ezer tonnás termésmennyiségnél 5-10 százalékkal több görögdinnye teremhet. A dinnye termőterülete 5 százalékkal nőtt, hatezer hektárra bővült.

A közlemény idézi Antal Gyulát, a Syngenta Magyarország zöldség üzletágának termékmenedzserét, aki elmondta: az első magyar dinnyék a termőterületek egy részéről már kóstolhatók, az igazi dinnyeszezon július 5-én, az export pedig július 10-e után indulhat.

A dinnyeszüret a baranyai Ormánságban kezdődik, Békésben folytatódik; július végén már Tolnában, Hevesben és a Hajdúságban is megindul a dinnye begyűjtése a földekről, legkésőbb augusztusban pedig a szabolcsi termelők is bekapcsolódnak a termelésbe.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) július 5-től három héten keresztül ellenőrzéseket végez a kiemelt dinnyetermelői régiókban, a nyomon követhetőség, eredetjelölés, számlaellenőrzés és az esetleges átcsomagolások miatt. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink