Veszteséges a hazai hús- és tejipar, de sok támogatást kap
A hazai hús- és tejipar számára nyújtott agrár- és vidékfejlesztési támogatások jelentős része komoly kihívások elé állítja az agrárszektor szereplőit. Az elmúlt év során a hazai tejhasznú tehenészetek és sertéstenyészetek közel 30 milliárdos nemzetgazdasági veszteséget könyveltek el, miközben az állam 2022-ben 1008,7 milliárdot költött agrár- és vidékfejlesztési támogatásokra. Ez a költségvetési támogatás nagyrészt olyan termékekre irányul, amelyek jelenleg veszteségesek a piacon.
A támogatások elosztásában jelenleg az állattenyésztők részesülnek a legnagyobb részben, míg a kertészetek kevesebb támogatást kapnak. A szántóföldi növénytermesztésnek szintén nagy hányada jut, melynek jelentős része állatok takarmányának termelését szolgálja. A zöldségekre és gyümölcsökre vonatkozó magasabb ÁFA kulcs, ellentétben a tej és sertéshús alacsonyabb adókulcsával, tovább súlyosbítja az egyenlőtlenségeket -írja elemzésében a Másfélfok.
Az adatok azt mutatják, hogy az állattenyésztéssel foglalkozó gazdaságok, különösen a sertéstenyésztők, tejelő és húsmarhatartó gazdaságok, évek óta veszteségesek. Ez azt jelenti, hogy az állam nemcsak a gazdaságok nyereségét támogatja, hanem a veszteségeiket is pótolja.
Az elemzés kiemeli, hogy a tej- és sertéshúsexport támogatása gyakorlatilag azt eredményezi, hogy a magyar adófizetők finanszírozzák külföldön fogyasztott termékeket. A FAO 2020-as adatai szerint Magyarország egy főre vetítve több húst termelt, mint a szomszédos országok összesen, sőt, Franciaország és Németország is.
Az elemzés arra a következtetésre jut, hogy szükség van az agrártámogatások átalakítására, és hangsúlyozza a zöldség- és gyümölcstermesztés fejlesztésének fontosságát. Az átalakítás a gazdasági, társadalmi és klímavédelmi érdekeket egyaránt figyelembe véve hozhatja meg a kívánt eredményeket.
Kapcsolódó cikkeink
A tejtermékek feldolgozói értékesítési ára stagnált vagy csökkent
A nyerstej termelői ára nemzeti valutában kifejezve 2024 májusában az…
Tovább olvasom >Éder Tamás: jelentős veszteségeket halmoztak fel a hazai húsipari vállalatok
A magyar húsipar jelentős kihívásokkal küzd az utóbbi időben, ami…
Tovább olvasom >A marhahúsexport közel 20 százalékkal csökkent
Az USA marha- és borjúhúskivitele 4,9 százalékkal maradt el 2024…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megvette a Valeo Foods az Appalaches Nature-t
Megvásárolta a Valeo Foods Group a kanadai juharszirup-gyártó Appalaches Nature-t.…
Tovább olvasom >Franciaországban és Brazíliában növekszik, Európában küszködik a Carrefour
Az Európában meglehetős kihívást jelentő körülmények ellenére elégedett a Carrefour…
Tovább olvasom >Közel felére esett vissza az élelmiszer-ipari innovációk száma 2007 óta
A Mintel piackutató cég szerint a 2024 januárja és májusa…
Tovább olvasom >