Veszteséges a hazai hús- és tejipar, de sok támogatást kap
A hazai hús- és tejipar számára nyújtott agrár- és vidékfejlesztési támogatások jelentős része komoly kihívások elé állítja az agrárszektor szereplőit. Az elmúlt év során a hazai tejhasznú tehenészetek és sertéstenyészetek közel 30 milliárdos nemzetgazdasági veszteséget könyveltek el, miközben az állam 2022-ben 1008,7 milliárdot költött agrár- és vidékfejlesztési támogatásokra. Ez a költségvetési támogatás nagyrészt olyan termékekre irányul, amelyek jelenleg veszteségesek a piacon.
A támogatások elosztásában jelenleg az állattenyésztők részesülnek a legnagyobb részben, míg a kertészetek kevesebb támogatást kapnak. A szántóföldi növénytermesztésnek szintén nagy hányada jut, melynek jelentős része állatok takarmányának termelését szolgálja. A zöldségekre és gyümölcsökre vonatkozó magasabb ÁFA kulcs, ellentétben a tej és sertéshús alacsonyabb adókulcsával, tovább súlyosbítja az egyenlőtlenségeket -írja elemzésében a Másfélfok.
Az adatok azt mutatják, hogy az állattenyésztéssel foglalkozó gazdaságok, különösen a sertéstenyésztők, tejelő és húsmarhatartó gazdaságok, évek óta veszteségesek. Ez azt jelenti, hogy az állam nemcsak a gazdaságok nyereségét támogatja, hanem a veszteségeiket is pótolja.
Az elemzés kiemeli, hogy a tej- és sertéshúsexport támogatása gyakorlatilag azt eredményezi, hogy a magyar adófizetők finanszírozzák külföldön fogyasztott termékeket. A FAO 2020-as adatai szerint Magyarország egy főre vetítve több húst termelt, mint a szomszédos országok összesen, sőt, Franciaország és Németország is.
Az elemzés arra a következtetésre jut, hogy szükség van az agrártámogatások átalakítására, és hangsúlyozza a zöldség- és gyümölcstermesztés fejlesztésének fontosságát. Az átalakítás a gazdasági, társadalmi és klímavédelmi érdekeket egyaránt figyelembe véve hozhatja meg a kívánt eredményeket.
Kapcsolódó cikkeink
Tovább nő a vágómarha termelői ára
Az AKI vágási statisztikai adatai szerint 2024-ben a szarvasmarha vágása…
Tovább olvasom >Minőség és innováció a tejiparban
Az Alföldi Tej Kft. termékein a KMÉ-védjegy nemcsak presztízs, hanem…
Tovább olvasom >Új trendek a húsiparban: Az IFFA 2025 a fenntartható fehérjeforrásokra fókuszál
A világ vezető húsipari és fehérjeipari szakkiállítása, az IFFA 2025…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: januárban 5,5 százalékkal haladták meg átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapi értékeket
2024. januárhoz viszonyítva az élelmiszerek ára 6,0 százalékkal nőtt, ezen…
Tovább olvasom >Nagy Márton: A januári magasabb fogyasztói árszint átmeneti jelenség
Nagy Márton szerint elfogadhatatlan a magas élelmiszerinfláció, a kormány minden…
Tovább olvasom >NGM-szóvivő: január utolsó napjaiban már korrigáltak az árak
A KSH közlése szerint 2025. januárban a fogyasztói árak átlagosan…
Tovább olvasom >