Veszteséges a hazai hús- és tejipar, de sok támogatást kap
A hazai hús- és tejipar számára nyújtott agrár- és vidékfejlesztési támogatások jelentős része komoly kihívások elé állítja az agrárszektor szereplőit. Az elmúlt év során a hazai tejhasznú tehenészetek és sertéstenyészetek közel 30 milliárdos nemzetgazdasági veszteséget könyveltek el, miközben az állam 2022-ben 1008,7 milliárdot költött agrár- és vidékfejlesztési támogatásokra. Ez a költségvetési támogatás nagyrészt olyan termékekre irányul, amelyek jelenleg veszteségesek a piacon.
A támogatások elosztásában jelenleg az állattenyésztők részesülnek a legnagyobb részben, míg a kertészetek kevesebb támogatást kapnak. A szántóföldi növénytermesztésnek szintén nagy hányada jut, melynek jelentős része állatok takarmányának termelését szolgálja. A zöldségekre és gyümölcsökre vonatkozó magasabb ÁFA kulcs, ellentétben a tej és sertéshús alacsonyabb adókulcsával, tovább súlyosbítja az egyenlőtlenségeket -írja elemzésében a Másfélfok.
Az adatok azt mutatják, hogy az állattenyésztéssel foglalkozó gazdaságok, különösen a sertéstenyésztők, tejelő és húsmarhatartó gazdaságok, évek óta veszteségesek. Ez azt jelenti, hogy az állam nemcsak a gazdaságok nyereségét támogatja, hanem a veszteségeiket is pótolja.
Az elemzés kiemeli, hogy a tej- és sertéshúsexport támogatása gyakorlatilag azt eredményezi, hogy a magyar adófizetők finanszírozzák külföldön fogyasztott termékeket. A FAO 2020-as adatai szerint Magyarország egy főre vetítve több húst termelt, mint a szomszédos országok összesen, sőt, Franciaország és Németország is.
Az elemzés arra a következtetésre jut, hogy szükség van az agrártámogatások átalakítására, és hangsúlyozza a zöldség- és gyümölcstermesztés fejlesztésének fontosságát. Az átalakítás a gazdasági, társadalmi és klímavédelmi érdekeket egyaránt figyelembe véve hozhatja meg a kívánt eredményeket.
Kapcsolódó cikkeink
Drágul a csirke, drágul a tojás – ez vár most a magyar vásárlókra
Jelentős áremelkedés zajlott le a hazai baromfipiacon az elmúlt hónapokban…
Tovább olvasom >Tovább nőtt a könnyű és a nehéz bárány ára
Az Európai Bizottság adatai szerint az Európai Unió juh- és…
Tovább olvasom >Forró a helyzet a legelőn – hőstressz kutatások a legeltetett húsmarhatartásban
A nyári aszály a növénytermesztés mellett az állatartókat is komoly…
Tovább olvasom >További cikkeink
Drágul a csirke, drágul a tojás – ez vár most a magyar vásárlókra
Jelentős áremelkedés zajlott le a hazai baromfipiacon az elmúlt hónapokban…
Tovább olvasom >Kiszámíthatatlan szezont hozott 2025 a csonthéjas gyümölcsök piacán
Ellentétes tendenciák jellemzik a 2025-ös csonthéjas gyümölcsszezont világszerte: miközben egyes…
Tovább olvasom >Top 10-es listán a legjobb túrógombóc lelőhelyek
Van egy étel, ami generációkon átívelő kedvenc, egyszerre idézi a…
Tovább olvasom >