Veszteséges a hazai hús- és tejipar, de sok támogatást kap
A hazai hús- és tejipar számára nyújtott agrár- és vidékfejlesztési támogatások jelentős része komoly kihívások elé állítja az agrárszektor szereplőit. Az elmúlt év során a hazai tejhasznú tehenészetek és sertéstenyészetek közel 30 milliárdos nemzetgazdasági veszteséget könyveltek el, miközben az állam 2022-ben 1008,7 milliárdot költött agrár- és vidékfejlesztési támogatásokra. Ez a költségvetési támogatás nagyrészt olyan termékekre irányul, amelyek jelenleg veszteségesek a piacon.
A támogatások elosztásában jelenleg az állattenyésztők részesülnek a legnagyobb részben, míg a kertészetek kevesebb támogatást kapnak. A szántóföldi növénytermesztésnek szintén nagy hányada jut, melynek jelentős része állatok takarmányának termelését szolgálja. A zöldségekre és gyümölcsökre vonatkozó magasabb ÁFA kulcs, ellentétben a tej és sertéshús alacsonyabb adókulcsával, tovább súlyosbítja az egyenlőtlenségeket -írja elemzésében a Másfélfok.
Az adatok azt mutatják, hogy az állattenyésztéssel foglalkozó gazdaságok, különösen a sertéstenyésztők, tejelő és húsmarhatartó gazdaságok, évek óta veszteségesek. Ez azt jelenti, hogy az állam nemcsak a gazdaságok nyereségét támogatja, hanem a veszteségeiket is pótolja.
Az elemzés kiemeli, hogy a tej- és sertéshúsexport támogatása gyakorlatilag azt eredményezi, hogy a magyar adófizetők finanszírozzák külföldön fogyasztott termékeket. A FAO 2020-as adatai szerint Magyarország egy főre vetítve több húst termelt, mint a szomszédos országok összesen, sőt, Franciaország és Németország is.
Az elemzés arra a következtetésre jut, hogy szükség van az agrártámogatások átalakítására, és hangsúlyozza a zöldség- és gyümölcstermesztés fejlesztésének fontosságát. Az átalakítás a gazdasági, társadalmi és klímavédelmi érdekeket egyaránt figyelembe véve hozhatja meg a kívánt eredményeket.
Kapcsolódó cikkeink
Emelkedett a szarvasmarhavágások száma az év elején
A magyarországi vágóhidakon 23,3 ezer darab szarvasmarhát vágtak le 2025…
Tovább olvasom >Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >Csökkent a legtöbb tejtermék ára áprilisban
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői…
Tovább olvasom >További cikkeink
PwC E-toplista: A legnagyobb és legismertebb online kereskedők
4 kategória: legnagyobb, FMCG, magyar, legismertebb – 2024 legsikeresebb e-kereskedőinek…
Tovább olvasom >Krízistérkép 2024: Jelentősen nőtt az elhúzódó válságok száma
450 válsághelyzetet regisztrált és elemzett kommunikációs szempontok szerint az MPRSZ…
Tovább olvasom >A magyarok adnak a leggyakrabban online borravalót az ételfutároknak
Továbbra is népszerű a magyarok körében a borravaló adása, ami…
Tovább olvasom >